Hlavní obsah

Babiš: Počet nakažených dál poroste. Opatření ale budou lokální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý na Litoměřicku řekl České televizi, že vláda očekává, že počet nakažených covidem-19 dál poroste. Případná opatření proti šíření koronaviru podle něj ale budou lokální.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Nejvíc se nyní sleduje situace v Karlovarském kraji, kde je z epidemického hlediska nejméně příznivá situace.

Zároveň uvedl, že hygienici čekají na výsledky testování ve školách, poté budou data vyhodnocena a podle toho se rozhodne o opatřeních. Nyní žádný návrh opatření není, prohlásil premiér.

Za důležité ale považuje, aby se apelovalo na občany starší 65 let, aby se nechali očkovat. Relativně dost jich je podle něj totiž stále nenaočkovaných.

ON-LINE: Přibylo 391 nově nakažených

Koronavirus

Připomněl v této souvislosti novou motivaci pro praktické lékaře, aby se snažili starší lidi k vakcinaci přemluvit.

Za prvoočkované pacienty starší 65 let mají od září bonus 380 korun. „Naštěstí situace v nemocnicích je jiná než minulý rok, sice to stoupá, ale není tam takové nebezpečí, jaké jsme zažili v březnu nebo říjnu,” dodal Babiš.

V Česku v pondělí přibylo nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem od začátku června.

Laboratoře jich odhalily 391, v mezitýdenním srovnání zhruba o 150 víc. Více odhalených případů za den eviduje ministerstvo zdravotnictví naposledy 3. června, a to 425.

Incidenční číslo, které ukazuje týdenní počet nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, stouplo z 16 na 18.

Čeští vědci vyvinuli test, který rychle určí účinné protilátky proti covidu

Koronavirus

Roste i reprodukční číslo, udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, vzrostlo z 1,26 na 1,36.

Vyšší bylo naposledy v polovině července. V nemocnicích bylo v pondělí 82 pacientů s covidem, o den dříve to bylo 64. Více hospitalizovaných bylo naposledy 22. června. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Reprodukční číslo se nad hodnotou jedna drží třináctý den v řadě. Hodnota jedna představuje předěl mezi zrychlováním a zpomalováním šíření infekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám