Hlavní obsah

Jak se změní pravidla cestování podle ministra Kulhánka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v pátek představil chystané změny v pravidlech pro cestování. Už od soboty by se mělo snáze cestovat lidem očkovaným před více než třemi týdny alespoň jednou dávkou vakcíny.

TK ministra zahraničí Jakuba KulhánkaVideo: Novinky

 
Článek

Od soboty bude umožněn vstup na území ČR osobám, které mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny, z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Polska a Slovenska.

Za podobných podmínek - zatím s výjimkou Slovenska - by měly tyto státy umožnit vstup osob očkovaných v Česku. Slovensko by o tom mělo rozhodnout příští týden, řekl Kulhánek.

Lidé, kteří mají aspoň 22 dní po první dávce očkování proti covidu-19 v České republice, se pak budou moci nově bez karantény a nutnosti testu na koronavirus vracet ze zemí se střední a vysokou mírou rizika.

Na to už dříve v pátek upozornil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Pro očkované jednou dávkou budou platit mírnější pravidla pro cestování

Domácí

Ostatní lidé musí absolvovat antigenní nebo PCR test. Konkrétně při návratu z červených zemí (s vysokým rizikem) musí lidé podstoupit PCR test nejpozději pět dní po příjezdu, při příjezdu z oranžových států (se středním rizikem) pak PCR či antigenní test ve stejném termínu.

Pro cestování z velmi rizikových států pak platí pro naočkované i nenaočkované stejná pravidla - nutný je PCR test.

Podle Kulhánka jsou další prioritou pro rozvolňování v cestování oblíbené turistické destinace Chorvatsko a Řecko.

ČR podporuje covid pas 

K zemím se středním rizikem patří nyní například Slovensko, Irsko, Portugalsko či Island. Země s vysokým rizikem jsou například Německo, Polsko, Rakousko, Itálie či Španělsko. K velmi rizikovým státům se řadí Francie, Švédsko, Chorvatsko a země mimo EU bez ohledu na to, jaká je v nich epidemiologická situace (seznam lze najít na webu ministerstva zahraničí zde).

Česko a Maďarsko umožní od soboty cestování očkovaným občanům

Koronavirus

Nejjednodušším způsobem, jak by se dalo rozpohybovat od července cestování po Evropě, je podle Kulhánka takzvaný covid pas. V něm by měly být informace o očkováních, testech na koronavirus či o tom, kdy člověk covid prodělal.

Česko jeho zavedení podporuje. Měl by být v elektronické i papírové podobě. „Jednání o něm nyní probíhají v Bruselu, ale i na úrovni jednotlivých zemí. Je to otázka přelomu června, července,” uvedl ministr.

Stovky Čechů odletěly na Džerbu, z pandemie strach nemají

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám