Hlavní obsah

Stovky Čechů odletěly na Džerbu, z pandemie strach nemají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džerba

Ačkoliv letní prázdniny jsou ještě poměrně daleko, řada Čechů se už vydala za dovolenou k moři. Například na tuniský ostrov Džerba od začátku května dorazilo necelých 300 Čechů, kteří si užívají v hotelových resortech závan normálního života.

Foto: Profimedia.cz

Pláž na Džerbě (ilustrační foto).

Článek

Tunisko sice aktuálně patří na turistickém semaforu do tmavě červené kategorie, což znamená mimo jiné povinnou karanténu po návratu, přívětivé počasí a mořský vánek však pro některé turisty znamenají více.

„Pandemie mě rozhodně nevystraší, v Praze jsme podstoupili před odletem na vlastní náklady povinný PCR test, tady navíc v hotelu dodržují zpřísněná bezpečnostní opatření,“ říká Stáňa z Prahy, jedna z turistek, která na ostrov vyrazila s cestovní kanceláří na 14denní pobyt.

Přespání na Sahaře. Bez signálu a s nejkrásnějším východem slunce

Cestování

„Ve svém věku už bych mohla být někde v klidu na zahrádce, ale raději pracuji, abych mohla někam vyrazit,“ dodává pravidelná návštěvnice ostrova. Ani ona se po návratu nevyhne nejméně pětidenní karanténě, která může být ukončena negativním PCR testem. Ten se aktuálně dá pro samoplátce sehnat i za částku okolo 600 korun.

„V zahraničí jsem po více než roční pauze, je to příjemná změna,“ přitakává jednadvacetiletý Jan z Prahy. Před odletem musel vyplnit speciální formulář s QR kódem, který je v Tunisku vyžadován. „Já jsem navíc covid nedávno měl, takže mi na cestu zpět stačí jen potvrzení o prodělání nemoci v posledních 90 dnech,“ říká Jan.

S výlety může být problém

Před návratem zpátky do České republiky jsou ostatní turisté testováni antigenními testy přímo na hotelu, jejich negativní výsledek je poté podmínkou pro vstup na palubu letadla a návrat do vlasti.

Česká expedice vyrazila ve stopách Hanzelky a Zikmunda. Záhy přišla nečekaná komplikace

Cestování

„My jsme pojištěné pro případ, že bychom se tu nakazily a musely tady trávit karanténu,“ vysvětlují dvě mladé Češky z Teplic a nerušeně popíjejí kávu na terase.

Horší situace je však s možnými výlety po okolí. Tunisko v neděli 9. května zpřísnilo opatření a zavedlo nejméně týdenní lockdown. Uzavřela se většina obchodů a restaurací, omezeno je rovněž vycházení ve večerních hodinách. Hotelové restaurace fungují, ale i uvnitř resortů je poznat, že úplně běžný režim dovolené se zatím nekoná.

„Měřili nám teplotu, programy s animátory probíhají výhradně venku, uvnitř se nosí roušky, u vstupu do hotelu je speciální dezinfekční pytel, na který musí každý šlápnout, samozřejmě jsou všude stojany s dezinfekcí na ruce. Rozdíl je vidět i v restauraci, kde místo obvyklého bufetu vydává jídlo personál,“ shodují se návštěvníci Džerby, jejíž květnové teploty atakují třicítku.

Jako v Řecku. Modrobílé městečko v Tunisku klame tělem

Cestování

Anketa

Plánujete letos dovolenou v zahraničí?
Ano
33 %
Ne
59,2 %
Rozhodnu se na poslední chvíli
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9193 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám