Hlavní obsah

Česko a Maďarsko umožní od soboty cestování očkovaným občanům

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika a Maďarsko uzavřely dohodu o neomezeném přeshraničním cestování občanů obou zemí, kteří jsou očkováni proti covid-19. Na sociální síti to v pátek oznámil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Očkování v Maďarsku

Článek

Možnost cestování bude platit od soboty 15. května a pro občany obou zemí nebudou potřebné testy ani karanténa. Obě země si budou vzájemně uznávat osvědčení o očkování proti covidu-19 bez ohledu na použitou vakcínu.

Maďarsko je jedinou členskou zemí Evropské unie, která očkuje nejen vakcínami registrovanými Evropskou lékovou agenturou, ale používá také čínskou a ruskou vakcínu. „Dohodu s Českou republikou se podařilo uzavřít ve čtvrtek v pozdních večerních hodinách,“ řekl Szijjártó na zveřejněném videu.

V Maďarsku objevili falešné očkovací průkazy

Evropa

Maďarský ministr zahraničí zdůraznil, že očkovaní Maďaři mohou od soboty bez překážky navštěvovat mimo jiné Prahu, Brno i česká lázeňská města. Hotely a jiná ubytovací zařízení jsou nicméně v celé republice nadále uzavřené.

„Češi, kteří jsou očkováni, mohou přicestovat do Maďarska,“ dodal Szijjártó.

Podobnou dohodu se nyní snaží Maďarsko uzavřít také s Polskem. Již platnou dohodu o vzájemném uznávání očkovacích průkazů má Maďarsko s Chorvatskem, Srbskem, Černou Horou, Slovinskem, Tureckem a Bahrajnem.

Babiš: Vakcín z Rakouska, Maďarska a Slovinska bude více, než je ztráta po roztržce v EU

Domácí

V Maďarsku zaznamenali za včerejšek 1190 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 71 lidí. V nemocnicích je 2612 pacientů s covidem, z nichž je 338 napojeno na umělou plicní ventilaci.

Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 796 390 lidí a celkem zemřelo 29 041 lidí. V desetimilionové zemi už bylo očkováno první dávkou 4 483 598 osob a 2 626 857 osob také druhou dávkou, zhruba o polovinu více než v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám