Hlavní obsah

Lidovecký bratr Okamury doufá ve vykroužkování. Ať si lidi vyberou, zní ze Spolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidovecký kandidát do Poslanecké sněmovny Hayato Okamura doufá ve vykroužkování. Podle něj by to byl začátek konce politické kariéry jeho bratra Tomia Okamury (SPD), uvedl na Twitteru. Pro koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) není kroužkování téma a neřeší, zda bude mít v dolní komoře někdo více či méně zástupců. Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky si mají lidé z kandidátů vybrat. Naopak druhá volební koalice Pirátů a STAN už dříve zakázala svým členům se ke kroužkování vyjadřovat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zleva předseda ODS Petr Fiala, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka v Brně.

Článek

„My to neřešíme, ať si lidi vyberou, vybírat si budou. My jsme se snažili výrazné osobnosti dát do popředí kandidátek, aby měl volič tu nejlepší nabídku v čele kandidátky,“ řekl Novinkám Jurečka.

Vznik a vývoj KDU-ČSL

Volby

Současně také uvedl, že se KDU-ČSL kroužkování nebojí. „Lidovci jsou velmi silnou stranou v kroužkování od Hradecka, Pardubic, Vysočinu až po východ. Není to ale téma, které bychom řešili,“ doplnil.

Posilující STAN zneklidňuje Piráty. Aby se za naše peníze nevyvezli k moci, obávají se někteří

Domácí

Šéfka TOP 09: Vyhrát chceme společně

Podobně šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pro Novinky uvedla, že nemá z kroužkování obavy.

„Jsme silní společně. Máme nejvyšší volební potenciál a chceme jej proměnit ve vítězství. Toho dosáhneme tak, že nebudeme hledět, zda jeden z nás bude mít o poslance méně nebo více, ale když budeme jako doposud pokračovat ve společném motivování lidi na účasti u voleb,“ napsala v SMS.

Ke kroužkování podle ní navíc žádný zástupce koalice nevyzývá. „Chceme vyhrát všichni tři, a ne jeden víc než druzí dva,“ doplnila.

Do roztrhání těla. Koalice Spolu vytrolila ANO

Parlamentní volby

Okamurův bratr: Tomio má strach, že mě vykroužkují

Přitom ale kandidát za KDU-ČSL v Praze Hayato Okamura na Twitter napsal, že má jeho bratr a šéf SPD Tomio Okamura strach z toho, že ho lidé vykroužkují do Sněmovny.

„Byl by to začátek konce celého jeho politického podnikání,“ mínil s odkazem na web kandidátky v Praze koalice Spolu.

Hayato Okamura kandiduje v Praze z 15. místa. Se svým bratrem Tomiem Okamurou se v názorech dlouhodobě rozchází.

Kandidátku Spolu v hlavním městě vede právě šéfka TOP 09 Pekarová Adamová spolu s Janou Černochovou a Markem Bendou (oba ODS).

„Vy tam někde vidíte výzvu ke kroužkování?“ reagovala Pekarová Adamová na dotaz Novinek, zda se jí Okamurův tweet zdá v pořádku, když chtějí vyhrát společně.

Přednostní hlasy: Jak funguje kroužkování v jednotlivých českých volbách

Volby

Politolog: Kroužkování je nevýhodné

Politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy Novinkám k tématu řekl, že možnost udělovat preferenční hlasy je pro koalice nevýhodná.

„Kroužkování může zpřeházet domluvené pořadí na kandidátní listině a proměnit tak i předpokládané složení poslaneckých klubů, a to nejen personálně, ale i z hlediska zastoupení jednotlivých stran, které koalici tvoří,“ vysvětlil.

Kroužkování máme ošetřené, tvrdí Piráti a STAN

Domácí

Poškodit by to podle politologa z Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka mohlo TOP 09 v moravských krajích, kde je podpora strany podle jeho slov hodně slabá. „Dopadnout to takhle ale nemusí,“ zdůraznil.

Druhá koalice Pirátů a STAN pak řeší kroužkování ve své smlouvě. Ta obsahuje oboustranný závazek, že kandidáti jednotlivých stran nebudou vyzývat voliče ke kroužkování.

„Kandidát koalice je povinen zdržet se jakékoliv výzvy, přímé či nepřímé, veřejné či osobní, ke kroužkovaní,“ uvádí se v dokumentu.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

V minulosti pak například na kroužkování vydělali lidovci v roce 2002, kdy kandidovali ve volbách spolu s US-DEU. Po volbách získali lidovci za koalici nadpoloviční počet mandátů.

Konzervativní trojblok narazí u kroužkování. Nejvíce vytěží ODS, míní politolog

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám