Hlavní obsah

Kulturní dům zaplnily dary

Právo, Vladimír Klepáč

Dokladem toho, jak neuvěřitelně velká je vlna solidarity s těmi, které tornádo na jižní Moravě připravilo o střechu nad hlavou, je kulturní dům a zimní stadion v Hodoníně. Obě zařízení doslova pod nekončícím přívalem darů praskají ve švech.

Foto: Lenka Horáková, ČTK

Materiální dary v kulturním domě v Hodoníně

Článek

Náporu statečně čelí tým studentů a skautů, kteří vše přeskládávají, snaží se vše vtěsnat pod střechu a dát tunám materiálu nějaký řád. Do postižených obcí vysílají podle jejich přání jednu dodávku s pomocí za druhou.

„V každé obcí máme koordinátora, který nám telefonicky oznámí, co přesně je na místě potřeba, a my se už o vše postaráme. Vozíme tam s materiálem i dobrovolníky, kteří k nám vždy ráno přijdou s dotazem, kde mají pomoci,“ řekla Právu koordinátorka pomoci Alena Truschingerová.

Obce už nemají materiální pomoc kam dávat, příjímají jen stavební materiál

Domácí

Vyznat se v hromadách velmi různorodých věcí je pro příchozí složité. V první řadě by dárci měli vědět, že do postižených oblastí nemají vozit dary na vlastní pěst. Jejich auta blokují silnice, které se policie zoufale snaží zachovat průjezdné, aby mohly náklaďáky odvážet tuny suti. Je to doslova nekonečný had. Například v Hruškách lidé vozí dary na trávník před radnicí. Prostě tam vyloží, co mají, a odjedou. Místní si pak vše rozebírají.

Foto: Lenka Horáková, ČTK

Dary materiální pomoci obcím postiženým silnou bouří, krupobitím a tornádem zaplnily kulturní dům v Hodoníně.

Lepší ale je dovézt dary do Hodonína či Břeclavi, odkud jsou dále rozváženy. V sobotu odpoledne už v Hodoníně nebyl zájem o oděvy, hračky pro děti a přikrývky. Naopak byl zájem o energetické nápoje, které potřebují lidé pracující na záchraně poškozených domů, dále o kšiltovky chránící je proti úpalu, o opalovací krémy a repelenty. Hodí se i nářadí.

Pomohli i Angličané

„Přišel k nám devadesátiletý dědeček, který nám přinesl své klasické nářadí s tím, že moc toho dát nemůže, ale jeho nářadí by se prý při opravách mohlo někde hodit. To terénu jsme odváželi partu Angličanů. O neštěstí na Moravě se dozvěděli v Praze a přijeli pomoci. Lidé nám nosí i zavařeniny, omalovánky a hračky pro děti. Máme vše od kočárků po guláš,“ uvedla koordinátorka. K žádaným věcem patří stále více helmy, které scházejí téměř všude.

V nemocnici zemřelo po řádění tornáda malé dítě

Domácí

Podle Truschingerové bude stále větší zájem o věci typické pro stavebnictví, tedy o hřebíky, desky a latě, střešní tašky, zednický materiál a nejrůznější plachty pro překrytí střech. Dárcům radí, aby sledovali internetové stránky hodonínského kulturního domu, kde je průběžně zveřejňováno, co přesně právě nyní v postižených obcích potřebují. Do pomoci se zapojují nejen studenti a skauti z Hodonína.

Foto: Vladimír Klepáč , Právo

Hodonínský kulturní dům je zavalen dary.

V tamním kulturáku pomáhá i skaut Jan Šebek z Prahy. „Přijel jsem hned, jak jsem viděl tu apokalypsu na internetu. Chci pomoci našim kamarádům skautům na Moravě. Ani oni by nás nenechali na holičkách,“ uvedl. Stejně jako ostatní i on přeskládává dary dlouhé hodiny, a když je chvilka, zdřímne si na zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám