Hlavní obsah

ON-LINE: Rakušan: Vzali jste lidem naději. Prodloužením nouzového stavu ji jim nevrátíte

Novinky, Jan Menšík, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Zákonodárci na úterní schůzi rozhodli o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, tedy do 22. ledna. Rozhodli také o zrušení superhrubé mzdy a zavedení daňových sazeb ve výši 15 a 23 procent. Jednání Sněmovny Novinky sledovaly živě a v on-line reportáži.

Živě: Jednání sněmovny o prodloužení nouzového stavu a daňovém balíčkuVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost.

18:13 - Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu, platit bude do 22. ledna 2021. 

18:11 - Poslanci přistoupili k hlasování.

18:05 - Závěrečné slovo si vzal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zopakoval, že by bez nouzového stavu nemohla vláda omezovat volný pohyb či by nemohla využívat pomoc studentů.

„Současná situace je taková, že nouzový stav potřebujeme. Žádám vás o podporu,” řekl.

18:00 - Debata ve Sněmovně se pomalu blíží ke konci. U pultíku vystoupil v podvečer i poslanec ODS Martin Kupka, který vládu kritizoval za to, že není dostatečně připravená na testování. „Oproti jiným státům je naše očkovací strategie mnohem méně konkrétní,“ prohlásil.

Potřebuji do práce, tak už hlasujte, naléhal na poslance Babiš. Už v ní jste, opáčili

Domácí

17:38 - „Vláda nám totiž neumožňuje podílet se na řešení krize. Naše návrhy setrvale ignoruje a živnostníkům pomáhá jen na oko,” napsala mezitím na Twitter šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

17:18 -  Slova se chopil i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Není úplně běžné, když vláda žádá o takto mimořádné pravomoci, tak není přítomný ani premiér ani ministr vnitra. Je tu pouze ministr kultury a ministr zdravotnictví. To ukazuje, jak to vláda bere vážně,“ prohlásil.

Vadí mu i to, že vláda vlastně neví, jak zacházet s takto mimořádnými pravomocemi, kdy může například omezovat svobody občanů.

16:55 - Poslankyně Trikolóry Tereza Hyťhová žádá po vládě záruk, že při zpřísnění nebudou již zavírány školy. „Děti potřebují sociální kontakt a potřebují být ve škole. Jak se mají například žáci prvního stupně učit číst a psát přes monitor? Je to strašné. Dáte nám záruku, že se již nebudou zavírat školy?,” žádala vládu Hyťhová.

Blatný: Tvrdší opatření přijdou, možná ale až 27. prosince

Koronavirus

16:36 - Zpřísnění opatření na nejvyšší stupeň by mohlo podle Blatného nastat od neděle 27. prosince. Ve středu o tom bude rozhodovat vláda.

V Česku nyní platí čtvrtý stupeň. Již několik dní je ale index rizika PES na hodnotách pátého stupně, v němž by měly být zavřené obchody i veškeré služby.

16:25 - „Zjitřenou atmosféru” se pokusil uklidnit ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Činí tak pomocí suchého výčtu věcí, které by nebylo možné činit bez nouzového stavu.

„Tento pultík jakoby lidi změnil, přestali být lidmi a stali se pouze poslanci nebo členy nějaké strany. Já se snažím, aby mě ten pultík nezměnil,” podotknul Blatný.

Demonstrace na Malostranském náměstíVideo: Novinky

16:20 - TOP 09 nouzový stav nepodpoří. Poslanec Dominik Feri kritizuje rozhodování vlády „Točíme se v neuvěřitelném kruhu. My se snažíme něco předkládat, vy to ignorujete. Neignorujete nás, ignorujete ty lidi,” rozhorčil se Feri.

Přisadil si i pár slov k zákazu nočního vycházení na Silvestra. „Nejste schopni dat ani jedinou výjimku na Silvestra, která by vyrovnala nesmysl nočního vycházení. Bohuslužby ale výjimku dostaly. Vždyť ta vláda bude pro smích. Lidi to nebudou dodržovat,” podotknul.

16:10 - Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček uvedl, že komunisté podpoří prodloužení nouzového stavu o třicet dní. Lze tak očekávat, že vláda se svým požadavkem uspěje.

Ondráček zároveň zopakoval návrh na přijetí výjimky na Silvestra, protože lidé podle něj stejně nebudou opatření respektovat.

15:42 - Podle premiéra Babiše navíc není epidemiologická situace v Česku dobrá. „Začínají se plnit nemocnice. Prodloužení nouzového stavu je pak důležité, pokud nechcete, aby tu byl chaos a byly ohroženy životy našich občanů,” prohlásil na plénu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny

15:32 - 26. prosince přijedou do Česka první dvě krabice s vakcínami proti koronaviru. Podle premiéra Andreje Babiše jich bude necelých deset tisíc kusů, Babiš to řekl na jednání Sněmovny.

15:23 - Výborný za společný covid tým trojkoalice ODS, TOP 09 a lidovců představil tzv. Vánoční výzvu. Pokud by toto usnesení Sněmovna podpořila, vláda by měla například připravit navýšení kompenzačních bonusů, a to k začátku ledna.

15:16 - „Jsme v situaci, kdy vláda opakovaně přichází s žádostí o prodloužení nouzového stavu. Přiznejme si, je to svým způsobem berlička, která má umožnit provádět některá opatření. Pokud se skutečně nacházíme ve stupni pět PES, tak vláda musí přijít s žádostí. Musí být ale jasně zdůvodněna,” řekl poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Potřebuji do práce, tak už hlasujte, naléhal na poslance Babiš. Už v ní jste, opáčili

Domácí

14:48 - SPD pro prodloužení nouzového stavu ruku nezvedne. Předseda hnutí Tomio Okamura to požaduje za diskriminaci a potlačování svobod občanů.

14:41 - Rakušan se také dotazuje na očkovací strategii, která mu chybí. „Kde je strategie, kde jsou očkovací centra v krajích?” ptal se. Premiér Andrej Babiš podle něj měl zajistit, aby lidé měli naprosto jasno, jak a kde bude očkování probíhat a kdo do toho bude přesně zapojen.

„Kde je plán vlády, který máte pro následující měsíce? Nerespektujete vlastní systém, který jste vytvořili, nekompenzujete, nemáte očkovací strategii a všechno v této zemi bude řídit Andrej Babiš,” pokračoval Rakušan a narážel tak na to, že Babiš se ujal funkce očkovacího stratéga.

Sněmovna schválila stravenkový paušál

Ekonomika

„Vzali jste lidem naději. A tu naději jim určitě nedáte tím, že prodloužíte o měsíc nouzový stav,” uzavřel své vystoupení.

14:39 - Předseda Starostů Vít Rakušan vytkl Blatnému nefunkčnost protiepidemického systému PES. „Čekal jsem, že nám dáte vánoční dárek a to ten, že nám řeknete, že se opravdu silně posílí testování antigen testy. Že nám řeknete, že systém PES začne zase fungovat, protože to, co jste s ním provedli, je nevídané. On se vám rozpadl pod rukama. Predikovatelnost nefunguje, je to výsměch všem odborníkům, kteří vám systém pomáhali dávat dohromady,” uvedl Rakušan.

14:34 - Blatný žádá o prodloužení nouzového stavu o třicet dní. „Abychom vše byli schopni zvládnout, je potřeba pokračovat v nastavených protiepidemických opatřeních. K současné míře rizika potřebujeme nouzový stav. Proto si vás dovolám požádat o prodloužení nouzového stavu o třicet dní,” uzavřel svůj projev.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

14:32 - „Registrujeme stále vysoký zásah zranitelných skupin- jde zejména o důsledek komunitního šíření, počet nakažených v sociálních zařízeních poklesl díky antigennímu testování.Nicméněnákaza v těcht o skupinách představuje riziko pro nemocniční péči,” osvětlil ministr s tím, že větší zátěž nemocnic se již začíná projevovat například v Moravskoleszkém kraji.

Pokud by se podle Blatného naplnil rizikový scénář, tak na konci měsíce by bylov nemocnicích 7 tisíc nemocných, z toho tisícovka na JIP.

14:25 - Slova se jako první ujal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který se obsáhlým projevem snaží přiblížit poslancům situaci a přesvědčit je tak k prodloužení nouzového stavu.

„Vývoj epidemie nabral růstovou dynamiku odpovídající reprodukčnímu číslu 1,2 až 1,3. Je jednoznačně nutné si uvědomit, že počty nově nakažených rostou a mohu mít dopady na zdravotní péči. Situace vykazuje velmi rizikové trendy a nelze vyloučit zásahy i během Vánoc,” prohlásil Blatný.

14:20 - Jednání Sněmovny pokračuje. Poslanci mají odpoledne na programu prodloužení nouzového stavu.

13:10 - Začala obědová pauza. Schůze bude pokračovat ve 14:20.

13:09 - Poslanci přijali senátní verzi daňového balíčku.

12:40 - Za řečnický pult se postavil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vím, že je rozhodnuto, je tu většina, která prohlasuje senátní verzi. A z mého hlediska opravdu Senát selhal. Jestli ale pro tohle zvedenete ruku, ať už pro senátní, či sněmovní verzi, tak se dopouštíte zločinu na našich dětech i na našich vnucích,” hřímal Kalousek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

12:29 - Senátní návrh podpoří poslanci Trikolóry. Podle Václava Klause mladšího je jednoduše potřeba snížit lidem daně. „S velkou radostí dnes pracujícím občanům daně snížíme,” uzavřel.

12:28 - Starostové nepodpoří ani jeden z návrhů. „Sním o vládě, která nebude devastovat veřejné rozpočty, bude rozpočtově odpovědná a která bude myslet na budoucnost,” řekla také poslankyně STAN Věra Kovářová.

Vláda schválila zákon podporující ekologické vozy ve státních zakázkách

AutoMoto

12:10 - Za nepřijetí balíčku apeloval pirátský poslanec Tomáš Martínek. „Přinášíme tu předvolební populismus jen třeba na rok, aby tu za pár let byli všichni biti. Buďme rozumní,” prohlásil.

12:00 - Slovo si vzala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Toto je asi nejsledovanější zákon občany České republiky. Ti lidé budou sledovat vaše názory, to jak jste hlasovali. Je to tak dobře, podle mě budou totiž dobře vědět, jak kdo přemýšlí, co je pro něj priorita a jakým způsobem se bude chovat třeba v příštím volebním období,” upozornila poslance šéfka státní kasy.

11:48 - Do obsáhlého proslovu se pustil poslanec Pavel Blažek (ODS).

„Mám tu za sebou pana Babiše. Je to člověk svérázný, zkušený, bohatý, určitě není hloupý, a proto je ostražitost velmi namístě.To ale neznamená, že v takové věci, jako jsou daně, není možné hlasovat s ním. Nehlasovali jsme tu o změně charakteru státu, že vznikla nějaká monarchie, nastupuje Andrej I. a předsedou vlády bude třeba Jaroslav Prostějovský. My jsme hlasovali o normálním daňovém balíčku, o věci, o níž říkáme, že je správná,” nabádal poslanec Blažek k zamyšlení.

„Našim cílem je zabrzdit nastupující socialismus. Lidé si začínají zvykat, že vše vyřeší stát, zaplatí, zařídí a zakáže, co si usmyslí. Jediná cesta opozice je ta, že tomu státu nedáme peníze na to, aby v takovéto politice mohl pokračovat,” dodal.

11:41 - Poslanec ČSSD Ondřej Veselý je zklamaný z podoby senátního návrhu, který měl napravit to, co poslanci přijali. „Jediné, co je na návrhu ze Senátu pozitivní, tak je to, že trochu ulehčuje obcím. Ještě daleko větším hákem, než to udělala Sněmovna, ale bere lidi,” prohlásil.

„Lidé s nízkými příjmy dostanou třeba tisícovku navíc, ale obratem zaplatí to, že stát přestane poskytovat služby. Ne příští rok, to uděláme řeckou cestu: „Nazdar, všechny prachy si půjčíme, poskytneme všechno, co bylo teď. Půjčíme si.” Jak dlouho to ale chceme vydržet, než to od lidí začneme vybírat?” tázal se poslanců Veselý.

11:30 - Mikuláš Ferjenčík (Piráti) reagoval na Babiše s tím, že návrh do Sněmovny předložil pozdě. „Teď nám tu vyčítáte, že o zákonu diskutujeme? Vy jste asi spadl z višně. Vy jste se asi minul povoláním,” prohlásil.

Babiš se nechá očkovat hned první den

Domácí

11:29 -  Na plénu vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Chtěl bych vás poprosit, jestli by mohla ctěná Sněmovna už hlasovat. Chtěl bych vás poprosit, abyste si ty ideologické střety nechali na příští rok. Potřebuju jít do práce, nejdu péct. Zkuste tak, prosím, hlasovat,” prohlásil v dolní komoře.

11:22 - Poslankyně ČSSD Kateřina Valachová zkritizovala návrh s tím, že zaměstnavatelé nebudou chtít dál zvyšovat mzdy svých zaměstnanců vzhledem k tomu, že to za ně udělal stát.

11:16 - Zpátky k tématu vrátil diskusi poslanec ODS Zbyněk Stanjura. „Věřím, že již v únoru budou mít ty miliony pracujících občanů vyšší výplaty a určitě si s penězi rozumně poradí,“ prohlásil.

Naštval Babiše, teď Hamáček hrozbu odchodu z vlády odvolává

Domácí

11:00 - Poslanci se odchýlili od projednávání daňového balíčku. ČSSD a SPD se totiž do sebe pustily kvůli programovým bodům. Tomio Okamura připomíná například trestní kauzy, v nichž figurují členové ČSSD. Hamáček zase tvrdí, že SPD nemá s přímou demokracií nic společného.

„To, že SPD a ČSSD jsou tvořeny bandami kriminálníků, jak se tu dozvídám, je smutné. Nenechme si ale kazit Vánoce a nenechme si tím zkazit to, že lidem snížíme daně,” vyjádřil se k přestřelce poslanec Trikolóry Václav Klaus mladší a nabádal poslance, aby se vrátili k daňovému balíčku.

10:39 - První reakce na kritiku ODS z úst ministra Zaorálka na sebe nenechala dlouho čekat. Na Twitteru kontroval poslanec občanských demokratů Jan Skopeček.

10:38 - „Tenhle rozpočet je poslední sestavitelný. Rozpočet na rok 2022 bude problém a škrtat se prostě bude,” připomněl Hamáček, že budou v případě schválení chybět stamiliardy korun v rozpočtu.

10:36 - Sociální demokraté nepodpoří ani jeden návrh. „Nejlepší pro Českou republiku by bylo, kdyby neprošel ani jeden návrh a zapomnělo se na to. Někdo to zaplatí, a jak je v Česku dobrým zvykem, tak tady všechno platí ti chudší. Celý kontext nesplňuje zadání, ta cena je strašlivá. Je to nespravedlivé, nízkopříjmoví lidé dostanou tisícovku, zatímco my tady v sále deset tisíc,” řekl poslancům ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

10:19 - K řečnickému pultu se postavil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který kritizuje Fialova slova a postoje ODS. „Pan předseda Fiala řekl plno hladkých, uklidňujících slov. Připadá mi, že ale daleko přesněji podstatu postoje ODS vyjádřil ten váš známý sprosťák, pan Novotný, který na sociálních sítích napsal: „Jak se dostaneme k moci, tak zvýšíme DPH a budeme škrtat ve výdajích.“ To je úplně přesné, modrá šance je zpět,” rozhořčil se Zaorálek.

Pravdu podle něj nemá ani Miroslav Kalousek, že toto není pravicová politika.

10:13 -  Občanští demokraté pak považují senátní vratku za dobrou a vyváženou.

„Myslím si, že nikdo, kdo přemýšlí nad tím, že lidé mají mít více peněz a platit nižší daně, tak nikdo z těchto poslankyň a poslanců nemůže mít pocit, že je politicky poražen. Ta senátní verze je vyvážená a dobrá,” prohlásil šéf ODS Petr Fiala.

„Dotkne se to 4,5 milionu lidí. Pro ně to nejsou bezvýznamné peníze. Není to pár bezvýznamných stovek pro hasiče či policisty. Do peněženky jim měsíčně přijde navíc mezi 1500 a 2000 korunami, a to už každý pozná. Peníze patří lidem, oni je vydělávají,” uvedl Fiala.

V srpnu jste s 15 procenty neměli problém, připomněl Babiš ČSSD

Domácí

10:02 - „Díky tomu, že se podařilo zvýšit slevu na poplatníka i díky kompenzacím obcí je to kompromis, který jsem ochoten podpořit. Ale s vědomím toho, že v příštích letech bude těžké balancovat to, jak sestavit státní rozpočet,” prohlásil také předseda lidovců Marian Jurečka.

10:00 - Pro projednávané daňové balíčky nezvedne ruku ani komunistický poslanec Jiří Dolejš.

9:55 - Ani jeden z návrhů nepodpoří také klub TOP 09. „Tento návrh je ryze populistický, je zoufale nekompetentní, neodpovědný, a proto nesmírně nebezpečný,“ prohlásil na plénu také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

9:45 - Piráti nepodpoří ani jednu z verzí daňového balíčku. „Nepodpoříme ani jeden z těch dvou návrhů, a to z toho důvodu, že snížení daní na dluh nakonec zaplatíme i s úroky. Ve chvíli, kdy máme schválen schodek 320 miliard korun, tak dále snížit příjmy o 100 miliard, a přitom neudělat žádná úsporná opatření, povede jen k tomu, že to budeme muset zaplatit,” řekl pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Fiala: Peníze na nižší daně jsou

Domácí

„Vláda tvrdí, že účelem návrhu je podpořit spotřebu, ovšem dělá to neefektivním způsobem. Cestou by bylo snížení slevy na poplatníka, ale vláda jde cestou snižování sazeb,” dodal.

9:35 - Hnutí SPD podpoří podle svého předsedy Tomia Okamury senátní verzi. „Podpoříme návrh Senátu, protože chceme, aby lidé platili menší daně a zůstalo jim více peněz v peněženkách,” prohlásil Okamura.

SPD je ale ochotna zvednout ruku v případě potřeby i pro sněmovní verzi.

9:31 - Před poslanci promluvil senátor Zdeněk Nytra (ODS). Požádal je o schválení senátního návrhu, který upravuje sněmovní daňový balíček.

„Před vámi jsou tři možnosti. Schválit senátní verzi daňového balíčku, zamítnout senátní verzi a schválit vaši původní verzi, tedy větší zatížení příjmové stránky rozpočtu, a dovolím si tvrdit zaříznutí rozpočtu měst, obcí a krajů, anebo neschválit nic a daňový balíček hodit do koše,” předestřel Nytra.

Jaké budou dopady zrušení superhrubé mzdy

Domácí

„Senátní verzí necháte v peněženkách více peněz lidem, kteří platí daně, zrušíte nebezpečné zdanění prodeje rodinných firem a startupů a jejich případný přesun do zahraničí,” požádal poslance o přijetí senátní vratky.

9:24 - Na plénu jako první vystoupila šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). Ta požádala poslance, aby podpořili senátní návrh místo toho sněmovního.

9:16 -  Poslanci si odhlasovali, že budou jako první jednat o daňovém balíčku, jehož součástí je i zrušení superhrubé mzdy. Do Sněmovny novelu vrátil Senát, který zachoval daňové sazby ve výši 15 a 23 procent. Upravil pak podobu daňové slevy na poplatníka, která se má zvýšit z dosavadních 24 840 korun ročně na 27 840 korun v příštím roce a na 30 840 korun v roce 2022.

Senát souhlasil se zrušením superhrubé mzdy a s daňovými sazbami 15 a 23 procent

Domácí

Zároveň pak podle Senátu mají být obcím a krajům nahrazeny výpadky příjmů po zrušení superhrubé mzdy z 80 procent, a to zvýšením jejich výnosů z daní.

9:09 -  Ještě před začátkem schůze se konaly v dolní komoře brífinky poslaneckých klubů. Komunista Zdeněk Ondráček řekl, že navrhne straně, aby souhlasila s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů.

Naopak šéf SPD Tomio Okamura sdělil, že jeho klub prodloužení stavu nouze nepodpoří. Ohrožuje to podle něj svobodu, demokracii i ekonomiku České republiky.

9:04 -  Schůze ve Sněmovně začala.

Vážení čtenáři, dnešní on-line začal. 

Poslancům to navrhl zástupce KSČM v Ústředním krizovém štábu (ÚKŠ) Zdeněk Ondráček. Řekl, že se vláda poučila a začala s opozicí sdílet informace, které potřebuje pro kvalifikované rozhodnutí. "Já jako garant této oblasti včera (v pondělí) obeslal kolegy z klubu a požádal je o stanovisko. Můj návrh je, abychom návrhu vlády vyhověli," uvedl.

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už tři žádosti o prodloužení stavu nouze. Koncem října souhlasila s prodloužením o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Naposled na návrh komunistů o 11 dnů, tedy do 23. prosince. Kabinet chtěl vždy měsíc.

Vláda chce nouzový stav do 22. ledna

Domácí

Sněmovna by měla projednat i daňový balíček, který jí v upravené podobě vrátil Senát. Ten sice zachoval daňové sazby 15 a 23 procent, upravil ale podobu daňové slevy na poplatníka, která se má zvýšit z dosavadních 24 840 korun ročně na 27 840 korun v příštím roce a na 30 840 korun v roce 2022.

Senát souhlasil se zrušením superhrubé mzdy a s daňovými sazbami 15 a 23 procent

Domácí

Zároveň pak podle Senátu mají být obcím a krajům nahrazeny výpadky příjmů po zrušení superhrubé mzdy z 80 procent, a to zvýšením jejich výnosů z daní.

Výběr článků

Načítám