Hlavní obsah

Vláda chce nouzový stav do 22. ledna

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda ve čtvrtek rozhodla, že bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní, tedy do 22. ledna. Nyní platí nouzový stav do 23. prosince, prodloužení musí ještě schválit Sněmovna.

Záznam: TK po mimořádném jednání vlády 17.12.2020Video: ČTK

 
Článek

Na nouzový stav je navázána řada opatření zavedených proti šíření koronaviru.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že ještě ve čtvrtek pošle zástupcům sněmovních stran detailní informace o vývoji epidemické situace v Česku. Zopakoval, že se zvyšují jak čísla nově nakažených, tak počty hospitalizovaných.

Ministr připravil pro zákonodárce i rozklad, co by znamenalo pro jednotlivá opatření zrušení nouzového stavu, jak dříve avizoval. Uvedl, že pro čtvrtou a pátou úroveň epidemického systému PES je nutný zákaz nočního vycházení.

Stav nouze: pomohou vládě lidovci?

Domácí

Na to, že kabinet bude chtít prodloužení o 30 dnů, upozornil už ve středu premiér Babiš. „Situace není dobrá, rostou čísla v nemocnicích," řekl Babiš s poznámkou, že je asi vyloučeno, aby se stav nějak zlepšil dřív než za 30 dní.

Návrh musí posoudit následně Sněmovna, která o tom bude jednat 22. prosince.

Vláda sama může rozhodnout vždy jen o prvních 30 dnech nouzového stavu, pak už je nutný souhlas poslanců, kterým ale často vadí způsob, jakým vláda k pandemii přistupuje.

Nouzový stav se prodlužoval už několikrát. Kabinet chtěl vždy další měsíc, ale koncem října Sněmovna souhlasila s prodloužením stavu nouze o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Naposled na návrh komunistů o 11 dnů.

Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější zatím 79 dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám