Hlavní obsah

V srpnu jste s 15 procenty neměli problém, připomněl Babiš ČSSD

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek připomněl koaliční ČSSD, že v srpnu neměla se sazbami daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent problém. Následnou změnu názoru podle něj strana nevysvětlila. Babiš tak reagoval na výzvu některých sociálních demokratů, aby ČSSD kvůli schválenému daňovému balíčku odešla z vlády.

Babiš a Hamáček o superhrubé mzdě 28.8.2020Video: ČTK

 
Článek

„Byla jasná dohoda koncem srpna. Potom se to nějak změnilo, nám to nebylo vysvětleno. My máme svědomí čisté,” řekl Babiš. „Nevím, proč členové ČSSD vyzývají pana Hamáčka přes média. Ať si to vyřeší někde na předsednictvu, ale nás do toho nezatahují,” řekl Babiš.

Babiš poprvé zmínil možné výraznější snížení daní ve svém videoblogu, pro nějž se vžilo pojmenování Čau lidi.

„Myslím, že je potřeba snížit daňové zatížení zaměstnanců. Bylo by dobré se vrátit na těch 15 procent, co slibovala ODS a potom nesplnila. Bylo by to významné pro lidi, viděli by, že nemají důvod se bát budoucnosti,” uvedl tehdy.

Zaměstnanci si polepší o tisíce. Daň z příjmu se má snížit

Ekonomika

Sociální demokraty vyjádření zaskočilo, protože v programovém prohlášení vlády se o 15procentním zdanění nic nepíše a uváděna je sazba ve výši 19 procent.

„Patnáct procent je podle mě nerealistických z důvodu obrovského výpadku příjmu státního rozpočtu,“ sdělil již v srpnu Právu a Novinkám šéf ČSSD Jan Hamáček. „Od ČSSD nemůže nikdo očekávat, že bude dělat daňovou politiku ODS,” tvrdil počátkem srpna Hamáček.

Hamáček se brání snížení daní: Nemůžeme dělat politiku ODS

Domácí

Hamáček 15procentní sazbu potvrdil

Po jednání vlády 28. srpna nicméně otočil a potvrdil koaliční dohodu o snížení daní nad rámec programového prohlášení.

„Za sociální demokracii chci říci, že jsme rádi, že výsledný návrh má jisté prvky daňové progrese, protože přináší dvě sazby. Přináší sazbu 15 procent a sazbu 23 procent, která reflektuje tzv. solidární přirážku,” dodal s tím, že nevylučuje změny v rámci debaty o rozpočtu.

Daň z příjmu se razantně sníží. Lidem zůstanou tisíce

Domácí

Když Babiš předložil domluvený návrh na snížení daní, kontroval Hamáček návrhem na zdanění práce sazbou 19 procent a 23 procent pro vysokopříjmové občany.

Sněmovna snížení daní v noci na pátek schválila, a to včetně původně oponentního návrhu Mikuláše Ferjenčíka (Piráti), který zvyšuje daňovou slevu na poplatníka.

Nový daňový balíček prošel, přijde na 130 miliard. Je to rána, připustila Schillerová

Domácí

Babiš se podle svých slov cítí zaskočen tím, že sociální demokraté s hnutím ANO podporu pro tento návrh neprojednali. Příjmy rozpočtu tak klesnou o dalších 35 miliard korun. Celkem by mohl schválený daňový balíček zvýšit schodek o 130 miliard korun, odhadla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„S námi to nebylo projednáno, nebyla na tom shoda. Na rozdíl od snížení daní na 15 procent, což jsme projednali a komunikovali. Všichni viděli, že jsme to společně oznámili s panem předsedou Hamáčkem. Nevím, jak mám dát větší důkaz, jak to bylo a kdo s kým jak naložil,” řekl Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám