Hlavní obsah

Vláda schválila zákon podporující ekologické vozy ve státních zakázkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v pondělí schválila návrh zákona o podpoře nízkoemisních vozidel, který stanovuje minimální podíl vozidel s nízkými nebo nulovými emisemi při zadávání veřejných zakázek nebo k zajišťování veřejné dopravy. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo pro místní rozvoj. Zákon musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Renault Zoe R135 52 kWh

Článek

„Na silnicích se tak výrazně zvýší počet ekologických vozidel používaných státem, kraji či obcemi. Rovněž se výrazně navýší počet ekologických vozidel používaných dopravci k zajišťování dopravní obslužnosti. Veřejný sektor půjde v tomto směru soukromému příkladem,” uvedlo ministerstvo.

Česko zažívá boom v instalacích nabíjecích stanic pro elektromobily

AutoMoto

Minimální podíl ekologických vozidel do konce roku 2025 je stanoven pro osobní automobily a lehká užitková vozidla 29,7 procenta, pro autobusy 41 procent a pro nákladní automobily devět procent. V dalším období do konce roku 2030 se limity dále zvýší.

„Poloviny podílu stanoveného pro autobusy bude muset být dosaženo bezemisními vozidly,” dodalo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám