Hlavní obsah

Koalice Spolu slibuje 40 000 nových bytů ročně

Jedním z největších problémů Česka, který politické strany začínají jako téma čím dál víc zvedat ve svých předvolebních kampaních, je zhoršující se dostupnost bydlení. Koalice Spolu v úterý oznámila, že bude prosazovat zavedení bezúročné půjčky na splacení deseti procent hypotéky u prvního bydlení.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda ODS Petr Fiala

Článek

Chce také zvýšit výstavbu nových bytů na 40 tisíc ročně, například zjednodušením stavebního řízení či větší podporou projektů na brownfieldech. Vedle toho se má po­dle koalice ODS, lidovců a TOP 09 posílit role samospráv či snížit daň z přidané hodnoty (DPH) na rekonstrukci a výstavbu bytů.

Loni bylo v Česku dokončeno 31 412 nových bytů. Podle místopředsedy KDU-ČSL Petra Hladíka chce Spolu rovnoměrně podporovat vlastnické, nájemní i družstevní bydlení. Z bezúročné půjčky na 10 procent hypotéky by se odečítaly bonusy za první, druhé a třetí dítě.

Objem úvěrů na bydlení činil v květnu 31 miliard korun, byl tak druhý nejvyšší

Ekonomika

Jako příklad Hladík uvedl desetimilionovou hypotéku, u které by mohla půjčka činit milion, přičemž po narození tří dětí by stát mohl celou částku, kterou půjčil, rodině odpustit.

Sliby prší ze všech stran

K vyšší dostupnosti bydlení by pak měla přispět i nabídka typizovaných projektů. „Ty by měly vzejít z architektonických soutěží a obcím či družstvům nabídnout návrhy s už hotovými posudky, například hasičů či statiků,“ přiblížil místopředseda ODS Martin Kupka.

Půjčkami obcím plánuje ko­alice zase podpořit výstavbu nájemního bydlení s důrazem na seniory a sociálně slabší skupiny. V případě vlastnického bydlení Spolu podle místopředsedy TOP 09 Lukáše Otyse odmítá vyšší zdanění nemovitostí.

Levně koupit byt už dnes nelze prakticky vůbec nikde

Finance

Vládě ANO a ČSSD se nepodařilo dostupnost bydlení zlepšit, prosadila sice nový stavební zákon, který má zrychlit povolovací lhůty a zjednodušit řízení, ministerstvo pro místní rozvoj ale nepřišlo se slíbeným zákonem o sociálním bydlení. Nahradilo ho nepříliš úspěšným dotačním programem Výstavba. Ve Sněmovně je teď jako poslanecká iniciativa novela zákona o veřejně prospěšných společnostech bytových, do voleb se zřejmě nestihne schválit.

To, že dostupnost bydlení v příštích letech zlepší, slibují lídři většiny stran. Piráti kritizují fungování stavebních úřadů a chtějí další úpravu stavebního zákona, která by situaci zlepšila.

Byty od roku 1998 zdražily víc než čtyřikrát

Ekonomika

Premiér Andrej Babiš (ANO) přišel se slibem, že metr nového bytu v ČR bude stát 16 000 Kč. Za tolik se teď nedají pořídit byty ani v nejlevnějších regionech. A prodejní ceny nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostly v průměru o 9,4 procenta na 118 480 Kč za metr čtvereční.

ČSSD pro regulaci Airbnb

S náměty k rozvoji sociálního bydlení, tedy takového, které by bylo pro sociálně slabší lidi dostupné, přichází už delší dobu ČSSD. Ta v první řadě hodlá prosadit už předložený zákon o veřejně prospěšných bytových společnostech. „Díky tomu mohou nové byty zlevnit až o 30 procent. Zejména však tento model umožní během dvou až tří let od nabytí účinnosti zákona stavět 12 až 15 tisíc bytů ročně,“ sdělila Právu mluvčí ČSSD Eva Gregorová.

Soc. dem. je také pro pokuty za dlouhodobě neobsazené byty a zákonnou regulaci služeb typu Airbnb, které slouží k jiným účelům, než je dlouhodobé bydlení. „Po vzoru západní Evropy stanovíme jasná daňová pravidla pro krátkodobé turistické pronájmy tak, aby majitelé byli motivováni k dlouhodobým pronájmům,“ doplnila Gregorová.

Mít balkon se vyplatí, zvedne cenu nemovitosti o stovky tisíc korun

Finance

Sociální demokraté by také zřídili Státní bytový fond, který by pořizoval byty a pronajímal je za příznivé ceny například seniorům, samoživitelkám, hendikepovaným, mladým rodinám s dětmi nebo i státním zaměstnancům. U nájemních smluv na dobu neurčitou by ČSSD snížila maximální míru možného navýšení nájmu z 20 procent na 15 procent za období tří let a stejné omezení by zavedla i u nájemních smluv na dobu určitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám