Hlavní obsah

Levně koupit byt už dnes nelze prakticky vůbec nikde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Levné už dnes nejsou byty a domy vlastně nikde. Velká poptávka je zejména po bytech a domech do 15 kilometrů od okresních měst, potvrzují realitní makléři společnosti Bidli. Avšak podle šéfa realitní společnosti Bezrealitky.cz Hendrika Meyera roste v současné situaci ochota zájemců jít až 50 kilometrů od velkých měst.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pojem „levná“ lokalita za posledních pět let zcela padl v prstenci kolem Prahy. Ceny jsou astronomické a nabídka mizivá. A tak se lidé dívají do menších obcí kolem.

Chata v lese nad Černošicemi, před rokem pořízená napřímo, bez realitní inzerce a prostředníka za 1,5 milionu korun, stojí dnes dvojnásobek.

Chalupy a chaty berou Češi útokem

Finance

Ve Vonoklasech před rokem manželé koupili domek za 3,5 milionu a teď dostali nabídku na 7,5 milionu korun.

„Pěkně nám to jistí dvoumilionovou hypotéku. Kdyby se něco stalo, můžeme s přehledem prodat, dost zbude a máme na nájem. A to jsme se hypotéky tak báli. Rostoucí ceny vlastně ten dluh umazávají. Ale prodat to teď nemá smysl. Co bychom si za ty peníze koupili? Draze prodáš, draze koupíš, a v nabídce není téměř nic,“ uvažuje žena.

Úspory Čechů vzrostly, dvě třetiny mají majetek v nemovitostech

Finance

Nahoru jdou i ta úplně nejlevnější, v podstatě zatracovaná místa. Před třemi lety nebyl problém koupit panelákový byt v Mostě pod 200 tisíc korun. Dnes? Půl milionu, milion, dva.

Bídná nabídka

Jedním z důvodu, proč ceny tak letí, je slabá nabídka. V Ústeckém kraji se v současné době nenabízí žádný větší developerský projekt. Družstevní byt na sídlišti v panelovém domě v Teplicích o výměře 55 metrů čtverečních se prodával začátkem loňského roku pod hranicí 18 tisíc korun za m2, dnes má běžně cenu kolem 22 tisíc za metr, potvrzuje Bidli.

Byty od roku 1998 zdražily víc než čtyřikrát

Ekonomika

Nebo v Hradci Králové se byt 4+1 s plochou 98 metrů čtverečních letos prodal za rovných pět milionů korun. Loni v lednu přitom cena podobného bytu v tomtéž místě činila 4,1 milionu a předtím v září 3,3 milionu korun. Obdobná situace panuje na Moravě. Metr čtvereční bytu v Brně se prodával před dvěma lety za 45 tisíc až 70 tisíc korun, nyní se vyšplhal na 100 až 120 tisíc korun.

Jen v Olomouckém kraji je situace o trochu lepší, protože zde probíhá výstavba zhruba pěti tisíc bytů. I zde ovšem za uplynulých pět let podle propočtů Bidli vzrostly ceny o 114 procent. Za první čtvrtletí letoška zdražily o dalších deset procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám