Hlavní obsah

Martin Kupka

Foto: Luděk Peřina, ČTK
Článek

Martin Kupka je český politik a novinář. Svou politickou dráhu dlouhodobě spojil s Občanskou demokratickou stranou. 11 let působil jako starosta Líbeznic, od prosince 2021 zastává funkci ministra dopravy.

Narodil se 28. října 1975 v obci Jilemnice v okrese Semily. V rodišti též vystudoval gymnázium, následně absolvoval žurnalistiku a masovou komunikaci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Na ní později vyučoval komunikaci s médii.

Již při studiích se zajímal o vážnou hudbu a ve svém rodném městě pořádal Zimní hudební festival. Pracoval jako moderátor rádia Classic FM a Českého rozhlasu.

Komunikace a starosta

Po studiu byl zaměstnán jako tiskový mluvčí pražského magistrátu, Středočeského kraje či ministerstva dopravy, když v čele orgánů stáli členové ODS. Stejnou práci zastával pro stranu samou. Čtyřikrát byl oceněn jako tiskový mluvčí roku. V roce 2010 pět měsíců působil jako mluvčí vlády, když se premiérem stal Petr Nečas (ODS).

V roce 2010 se dostal do zastupitelstva středočeské obce Líbeznice, následně sbyl zvolen starostou. V té době byl již dva roky členem ODS. Kvůli nové pozici opustil post vládního mluvčího.

Ve své funkci se zapojil do střetu se středočeským hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD), který hodlal rušit některé autobusové spoje. Stal se též mluvčím protestní iniciativy Stop letišti Vodochody, v níž obce nesouhlasily s plánem na jeho rozšíření. Volebních vítězství a opětovných zisků postu starosty dosáhl v letech 2014 a 2018.

V roce 2013 se neúspěšně ucházel o poslanecký mandát. Středočeská listina ODS získala dva mandáty, Kupkovi díky přednostním hlasům připadlo celkové třetí místo.

Na kongresu ODS v roce 2014 se Kupka stal místopředsedou strany. Další politický postup představovala Kupkova pozice středočeského lídra pro krajské volby v roce 2016. Byl zvolen a přibližně rok působil jako náměstek hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO 2011) pro oblast zdravotnictví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v roce 2022

Poslanec až po přepočtu

Když poslanci v lednu 2017 zvolili Adolfa Beznosku (ODS) členem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), měl jej Kupka ve Sněmovně nahradit. Své pozice prvního náhradníka se však předem vzdal.

V roce 2017 Kupka opět kandidoval do Poslanecké sněmovny. Byl na 31. místě ze 34 a mandát mu těsně unikl po započítání 4,87 % přednostních hlasů. Volič Tomáš Novák však poukázal na pochybení v jejich sčítání. Hlasovací lístky tehdy byly oboustranné a Kupka se nacházel na zadní straně.

Nejvyšší správní soud přezkoumal volební dokumentaci v 915 okrscích, téměř polovině z celého kraje. Odhalil chyby v přepočtu. Někteří kandidáti ve skutečnosti dostali o asi 500 preferenčních hlasů méně, zatímco Kupka měl mít o 152 více. Dosáhl tak na 5,05 % hlasů a mohl tudíž přeskakovat další kandidáty.

Díky tomu získal poslanecký mandát, soud mu jej přiznal den před zahájením ustavující schůze Sněmovny. Pouze náhradníkem se po verdiktu stal Petr Bendl. Kupka byl zvolen místopředsedou Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Vyšší pokuty a nový bodový systém. Kupka představil změny v silničních pravidlech

Domácí

V krajských volbách v roce 2020 uhájil mandát ve středočeském zastupitelstvu. Stal se též 1. náměstkem hejtmanky Petry Peckové (nestr. za STAN). Na starost měl oblast silniční dopravy.

V roce 2021 uhájil poslanecký mandát na koaliční listině SPOLU zahrnující ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Po volbách jej Petr Fiala (ODS) navrhl do své vlády jako ministra dopravy.

Prezident Miloš Zeman jej jmenoval 17. prosince 2021. O několik dnů později se Kupka po jedenácti letech vzdal funkce líbeznického starosty. Pokračoval jako obecní radní, tuto pozici zastával také po volbách v roce 2022. Po měsíci ve vládě rezignoval na oba své středočeské posty.

Martin Kupka je ženatý a má dvě děti.

Články k tématu

Pavel se omluvil, že jel na motorce bez helmy

Prezident Petr Pavel jel na motorce bez helmy. Uvedla to CNN Prima NEWS na základě videa od diváka. Hlava státu se ve čtvrtek za dopravní přestupek omluvila...

PŘEHLEDNĚ: Jak se změní silniční pravidla

Poslanci ve středu schválili novelu zákona, která mění pravidla silničního provozu. Ta například zavádí v některých úsecích na dálnici rychlost 150 km/h,...

Dálniční známky zdraží

Dálniční známky v Česku zdraží, řekl na CNN Prima News ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj je to nezbytné pro další investice. Nové ceny známek zatím...

Stavba D3 budí obavy z hluku i ztráty vody

Tunely či mosty v Posázaví, odstavné parkoviště pro kamiony, výstavba vodovodů. To všechno se plánuje v rámci výstavby chybějící části dálnice D3 z Prahy na...

Nehod s dětmi bylo loni více

Počet dopravních nehod za účasti dětí se loni zvýšil o takřka dvě procenta na 4520. Při nehodách v minulém roce zemřelo devět dětí a 79 bylo vážně zraněno,...