Hlavní obsah

Jurečka chce zvýšit ošetřovné kvůli školám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti se sílícím výskytem covidu ve školách, kvůli kterému končí školy či jednotlivé třídy v karanténě, se v nové Sněmovně bude nejspíš opět řešit otázka navýšení ošetřovného. Podle informací Práva to podporují hlavně zástupci Pirátů, SPD a lidovců, jejichž šéf Marian Jurečka se má stát ministrem práce a sociálních věcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Marian Jurečka.

Článek

Návrh na tzv. krizové ošetřovné připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí již na konci září pro případ lokálního uzavírání škol kvůli epidemii. Stejně jako na jaře počítá se zvýšením dávky, a to ze 60 na 80 procent základu výdělku, a s vyplácením ošetřovného po celou dobu nařízené karantény.

S úpravou ošetřovného by souhlasila KDU-ČSL. „Za nás ano. Podporovali jsme to již v minulosti a budeme to podporovat. Chceme o tom jednat i s koaličními partnery,“ sdělil v úterý Právu šéf strany Jurečka.

Velké překvapení: Jurečka bude ministrem práce a sociálních věcí

Domácí

„Zvýšení ošetřovného bychom podpořili. Jakmile je dítě v karanténě, je důležité, aby rodiče měli dostatek finančních prostředků a byli ochotni s ním zůstat doma,“ doplnila lidovecká senátorka Šárka Jelínková, která byla rovněž kandidátkou na novou ministryni práce, ale kandidatury se z osobních důvodů vzdala.

Opatření by podpořili i Piráti. „Návrh na zvýšení ošetřovného z důvodu nemoci nebo covidové karantény dítěte podporujeme. Je velká škoda, že vláda tento návrh nepředložila dříve,“ sdělila Právu poslankyně Olga Richterová. Upozornila, že v nařízené karanténě se již dnes nacházejí desetitisíce dětí.

Vláda zpřísnila opatření. A ještě přitvrdí

Domácí

„Ošetřovné na úrovni 60 procent tak stejně jako loni dostává rodiče do finanční tísně. Podpoříme jakékoliv funkční řešení, které umožní ošetřovné navýšit i mimo nouzový stav nebo stav pandemické pohotovosti,“ dodala.

Uvažovat o obdobě tzv. krizového ošetřovného, které platilo do 30. června, je určitě namístě i podle poslankyně SPD Lucie Šafránkové.

„Mimo jiné by to mělo znamenat vyplacení ošetřovného po celou dobu trvání karantény a také možnost, aby toto ošetřovné kromě rodičů čerpali i přímí příbuzní dítěte, i když s dítětem nežijí ve společné domácnosti. Za podmínky, že jde o nemocensky pojištěné zaměstnance,“ sdělila Právu.

Schillerová varuje

Už na jaře se ke změnám v ošetřovném prosazovaným ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD) stavěli rezervovaně někteří zástupci ODS, ale i hnutí ANO, kteří se obávali dopadů výpadku zaměstnanců ve firmách.

Nakažení covidem mohou zaplnit pětinu JIP, k panice není důvod, říká šéf lůžkové péče

Koronavirus

„Změny v ošetřovném představují velký zásah do trhu práce s potenciálním negativním dopadem na chod ekonomiky i krizové infrastruktury státu. Takové opatření musí být vždy opřeno o mimořádně důkladnou analýzu aktuálního vývoje,“ uvedla nyní pro Právo končící ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ošetřovné mohou standardně pobírat rodiče dětí ve věku do deseti let po dobu devíti dnů, minulý rok ho kvůli covidu mohli čerpat na školáky do 13 let věku. Samoživitelé, kteří mají v trvalé péči aspoň jedno dítě ve věku do 16 let, mohou dávku pobírat až 16 kalendářních dní.

Anketa

Podpořili byste navýšení ošetřovného?
Ano
37,8 %
Ne
62,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5719 čtenářů.

Výběr článků

Načítám