Hlavní obsah

Nakažení covidem mohou zaplnit pětinu JIP, k panice není důvod, říká šéf lůžkové péče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nemocnicích je aktuálně 3114 pacientů s covidem. Ve vážném stavu je 436 z nich. Zásadní hranici, kdy by bylo nutné plošně omezit plánovanou péči a uvažovat o převozech mezi regiony, může Česko při současném vývoji překročit už za týden či dva. Hranicí je zaplnění 20 procent lůžkových kapacit lidmi s covidem.

Článek

Právu to řekl předseda Národního dispečinku lůžkové péče Tomáš Vymazal, který upozorňuje, že většinu zátěže na JIP tvoří neočkovaní.

Znamená to pouze omezení výkonů, které opravdu snesou odklad
Tomáš Vymazal, dispečink lůžkové péče

„Zatím jsme lehce pod rizikovým scénářem. To znamená, že těch dvacet procent v rámci ČR může být vyčerpáno napříč republikou do týdne nebo 14 dnů,“ řekl Právu v pondělí Vymazal.

Foto: archiv Tomáše Vymazala

Tomáš Vymazal

„Neznamená to ale, že by se provoz v nemocnicích zastavil. Znamená to pouze omezení elektivní operativy, a to jen těch výkonů, které opravdu snesou odklad,“ zdůraznil.

Šéf lůžkové péče: Kapacita zatím stačí, omezení nehrozí

Koronavirus

Pořád podle něj platí, že situace v nemocnicích je oproti zahlcení letos na jaře nebo loni na podzim významně lepší. „Není důvod k panice. Zdravotnická zařízení to zvládají, ale musí docházet k restrukturalizaci a omezování nejzákladnější elektivní péče,“ doplnil Vymazal.

Začátkem loňského listopadu leželo ve špitále na osm tisíc pozitivně testovaných a intenzivní péči potřebovala více než tisícovka z nich.

Někteří odborníci však namítají, že současná dynamika vývoje je podobná loňskému podzimu, jen má zhruba měsíční prodlevu. S největší zátěží se nyní potýkají nemocnice ve Zlínském a Olomouckém kraji, kde 19 procent ze všech pacientů na JIP tvoří nakažení covidem.

Protilátkové léky v Česku zachránily už 4,5 tisíce nakažených

Koronavirus

„Průměr ve všech ostatních regionech je kolem jedenácti, dvanácti,“ poznamenal pro Právo Vymazal.

Transporty pacientů mezi kraji teď nepovažuje za nutné. „Jsme na to připravení. V tuto chvíli to ale není potřeba. Zařízení to zvládají sama,“ vysvětlil. Z přibližně 400 nakažených na JIP v celé republice bylo v pondělí ráno zhruba 190 na umělé plicní ventilaci.

Neočkovaných je 70 procent

„Očkovaní tvoří 30 procent a 70 procent neočkovaní,“ zdůraznil Vymazal, který je přednostou Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

Bez dalších opatření hrozí zahlcení nemocnic, varuje odborné sdružení BISOP

Domácí

Minimálně první dávku vakcíny má přes 6,3 milionu z 10,7 milionu obyvatel. Očkovaných je tedy výrazně víc, a přesto, nebo možná díky tomu, je jejich podíl mezi hospitalizovanými jen třetinový. Zatímco menší skupina neočkovaných tvoří naopak většinu pacientů na JIP.

Jsou mezi nimi i senioři, kterým může ochrana po očkování slábnout. Odborníci i lékaři proto radí přeočkování posilující dávkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám