Hlavní obsah

Velké překvapení: Jurečka bude ministrem práce a sociálních věcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na post ministra práce a sociálních věcí má podle informací Novinek nastoupit šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Původně se počítalo s tím, že se vrátí na resort zemědělství.

Foto: ČTK

Marian Jurečka

Článek

Jurečka Novinkám řekl, že se k nominaci nyní nechce do médií blíže vyjadřovat. „Personální otázky v tenhle okamžik komentovat nebudeme,” uvedl.

„Sejdeme se k tomu v následujících dnech a budeme se o tom bavit dál. V těchto věcech opravdu není nic definitivně uzavřeno,” doplnil lidovecký šéf.

V čele resortu by tak měl nahradit jeho dosavadní šéfku Janu Maláčovou (ČSSD), jejíž strana v říjnových volbách propadla.

O Jurečkovi se nicméně dříve mluvilo jako o možném kandidátovi na ministra zemědělství. Resort vedl již ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mezi lety 2014 a 2017. Kdo nakonec usedne do jeho čela, není jasné.

Nová vláda se rýsuje, o některých ministrech je už jasno

Domácí

Podle informací Novinek si měli lidovci navíc říct o ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) hned na první povolební schůzce. Nejprve se však spekulovalo o tom, že se ho ujme první místopředsedkyně strany, senátorka Šárka Jelínková.

A ještě před volbami projevila o MPSV zájem i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která se má nakonec stát novou předsedkyní Sněmovny, a první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, která získala nominaci na post místopředsedkyně dolní komory. V kuloárech zaznívá, že obě z původních ambic ustoupily z osobních důvodů.

Pekarová: Pnutí u Pirátů zasahuje do jednání o vládě

Domácí

Adamová v rozhovoru pro Právo již před časem řekla, že má koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) na MPSV silného kandidáta. Uskupení PirSTAN podle ní o resort nakonec neusilovalo. „Nemohu ještě prozradit jméno, ale určitě bude resort v dobrých rukou,“ uvedla na sklonku října.

„Na všechny tři resorty budeme mít silné a zajímavé osobnosti,” komentoval výrok nyní Jurečka. Lidovcům má podle dohody připadnout vedle MPSV a zemědělství také resort životního prostředí.

Jurečka: V komunálních volbách se spojení SPOLU spíš nezopakuje

Parlamentní volby

Pod taktovkou Jurečky: bydlení i důchody

Podle Jurečky, který platí za dobrého zákulisního vyjednavače, je důležité, aby se lidovci zaměřili na potřeby lidí.

Jako důležitá témata dlouhodobě uvádí především dostupnost bydlení, výstavbu dopravní infrastruktury nebo důchodový systém.

Šéfem klubu lidovců bude Výborný, poslance SPD povede dál Fiala

Parlamentní volby

Jurečka, který původně vystudoval rostlinolékařství na Mendelově univerzitě v Brně a má rodinnou zemědělskou farmu u Přerova, vstoupil do KDU-ČSL v roce 1999. Do Sněmovny byl poprvé zvolen v říjnu 2013.

Na předsedu KDU-ČSL kandidoval již na řádném sjezdu strany v březnu 2019, tehdy však ve druhém kole prohrál s Markem Výborným. Do čela strany byl nakonec zvolen loni v lednu, když z rodinných důvodů rezignoval právě jeho předchůdce Výborný.

Reklama

Výběr článků

Načítám