Hlavní obsah

„Je to moc“. Opozice má s tříměsíčním nouzovým stavem problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vládu zřejmě čeká zdlouhavá a náročná diskuse v Poslanecké sněmovně, kterou bude žádat o prodloužení nouzového stavu o tři měsíce namísto jednoho. Část opozičních poslanců je ochotná o délce diskutovat, avšak shodují se na tom, že 90 dní je moc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci ANO Jaroslav Faltýnek (vlevo), Alena Schillerová (zády) a Andrej Babiš při rozhovoru ve Sněmovně

Článek

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu ČT potvrdil, že bude vládě předkládat návrh na prodloužení nouzového stavu, který nyní platí a umožňuje pružněji a lépe reagovat na velké počty válečných uprchlíků přicházejících v posledních týdnech z Ukrajiny. V Česku se již nachází přibližně 280 tisíc běženců, což je na hraně absorpční kapacity státu.

Fiala chce nouzový stav na víc než 30 dní

Domácí

„Já bych pro prodloužení nouzového stavu hlasoval, protože se domnívám, že měsíc bude málo na zvládnutí toho, co se teď děje. Pokles (počtu přicházejících uprchlíků) je patrný, ale nikoliv takový, abychom to mohli stihnout do měsíce. Na druhou stranu tři měsíce považuji už za příliš dlouhou dobu,” řekl Novinkám opoziční poslanec a Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Přikláněl by se k nějaké mezní lhůtě, aby Sněmovna nemusela každý měsíc kvůli prodlužování zasedat, ale aby stále zůstala zachována nějaká kontrola parlamentu.

Schillerová: Kdo chce moc, nemá nic

Tři měsíce považuje za příliš dlouhé také poslankyně ANO Taťána Malá. „O devadesát dní určitě ne. Je to hodně,” řekla. O délce nouzového stavu však je ochotná diskutovat, chce si vyslechnout argumenty vlády.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, který je se 72 zákonodárci největším v dolní komoře, doporučí své frakci, aby hlasovali proti prodloužení o 90 dní. Považuje to za bianko šek.

„Já si myslím, že si vláda má říct o 30 dnů, má velkou šanci získat to prodloužení ústavní většinou, a místo toho přijde s takovýmto návrhem. Byli jsme připraveni prodloužení nouzového stavu o 30 dní podpořit a netvrdím, že pokud by pro to byla vhodná situace, tak bychom další prodloužení o 30 dní nepodpořili. To nevylučuju, ale musí to být pod parlamentní kontrolou. Toto ne, tohle se nám velice nelíbí,” sdělila Novinkám Schillerová.

„Tomuhle říkám bianko šek. Tady někdo ví, co bude za devadesát dní? Vláda nezvolila dobrou cestu. Kdo chce moc, nemá nic,” doplnila s tím, že se dá očekávat dlouhá diskuse při schvalování. Obstrukce však prý poslanci ANO neplánují.

Ukrajinské děti by se měly začlenit v adaptačních skupinách

Domácí

Novinky oslovily také některé koaliční poslance s dotazem, zda bude vládní tábor ochotný diskutovat a případně přistoupit na kratší dobu, například dvou měsíců, což by byl jakýsi kompromis mezi měsícem, který je hnutí ANO ochotné podpořit, a třemi měsíci, které už považuje za příliš.

„Myslím, že to nedává smysl, protože záležitost, která se týká ukrajinských uprchlíků, bude trvat dlouho a tohle je režim, který umožňuje daleko akčnější fungování veřejné správy, a určitě to nebude trvat čtrnáct dní nebo měsíc,” míní poslanec a bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Nikdo to nebude žádným způsobem zdržovat, a pokud se ukáže, že už je to bezpředmětné, tak se vždy může na popud Sněmovny nouzový stav zrušit. Je lépe si dát větší termín a pak to kdyžtak zkrátit, než to pořád obnovovat,” dodal.

SPD principiálně proti

Proti nouzovému stavu bude stejně jako v minulosti hnutí SPD Tomia Okamury.

„V této situaci jsme proti tomu. Nevidíme důvod, proč by měl být nouzový stav zaváděný, protože si myslíme, že v rámci nouzového stavu vláda dostává pravomoci, které v podstatě nejsou zapotřebí. Jde třeba o zadávání zakázek bez výběrového řízení. Ty pravomoci, které v tento moment vláda má, i bez nouzového stavu, jsou dostačující. Proto jsme principiálně proti,” přiblížil postoj hnutí poslanec SPD Jiří Kobza.

V podobném duchu se následně vyjádřil také šéf hnutí Tomio Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám