Hlavní obsah

Ukrajinské děti by se měly začlenit v adaptačních skupinách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje adaptační skupiny, které by měly pomoci ukrajinským maminkám k začlenění jejich dětí. Novinářům to ve středu řekla lidovkyně Marie Jílková.

Foto: Novinky

Ukrajinské děti v Karlínském Spektru.

Článek

„Připravujeme adaptační skupinky určené právě pro děti z Ukrajiny, ty budou kombinací hlídání a seznamování se s novým kulturním prostředím,“ řekla Jílková.

„Vnímám, že ukrajinské maminky se chtějí co nejdříve zapojit do normálního života a pracovat, a tohle je způsob, jak jim to umožnit,“ doplnila.

Za nelegální zaměstnávání Ukrajinců budou tvrdé sankce, varoval Jurečka

Domácí

V praxi tak půjde o další formu hlídání ukrajinských dětí, do kterého by se mohly zapojit i ukrajinské maminky. Cílem je nabídnout aktivity zaměřené na rodiny s dětmi a využít přitom kompetencí rodilých mluvčí, kteří tak mohou získat uplatnění.

Návrh aktuálně připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), který by měl v dalších dnech představit i přesnou podobu skupin.

Podle jeho šéfporadkyně Jany Skalkové by se měly náklady pohybovat mezi 300 a 400 miliony korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám