Hlavní obsah

Fiala chce nouzový stav na víc než 30 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) požádá vláda o prodloužení nouzového stavu, který byl vyhlášen v souvislosti s válkou na Ukrajině a přílivem uprchlíků, o více než 30 dní. Ve středu to uvedla Česká televize. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) jde na jednání s návrhem na prodloužení o tři měsíce, potvrdil následně Jakub Veinlich z tiskového odboru úřadu vlády.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala po návratu z Kyjeva

Článek

Prodloužení musí schválit Sněmovna, v níž má vládní koalice pohodlnou většinu. Opoziční ANO avizovalo, že prodloužení nouzového stavu podpoří. Proti bude SPD.

Nynější nouzový stav platí do 4. března. Vládou byl vyhlášen na 30 dní, což je maximální délka, o níž může rozhodnout sám kabinet.

Vláda požádá kvůli přílivu uprchlíků Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu

Domácí

Do ČR uprchlo z Ukrajiny kolem 300 tisíc běženců. Nejčastěji jde o ženy s dětmi a starší osoby.

To, že vláda požádá o prosloužení nouzového stavu, avizoval ministr Rakušan již o víkendu. Podle původních plánů se počítalo s tím, že do Česka dorazí kolem 20 tisíc uprchlíků. Za tři týdny od počátku ruské invaze na Ukrajinu jejich počet ale překročil čtvrt milionu a další přicházejí, neboť humanitární i bezpečnostní situace na Ukrajině, která byla napadena Ruskem, se dále zhoršuje.

V Mariupolu je v nelidských podmínkách 100 tisíc lidí, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Nouzový stav pomáhá řešit nestandardní situace, které s přílivem uprchlíků vznikají, usnadňuje státu pružněji reagovat a přijímat potřebná opatření. Vláda opakovaně zdůrazňovala, že českých občanů se nouzový stav nijak nedotkne.

V nedávné době se tuzemská veřejnost s nouzovým stavem opakovaně setkala v souvislosti s epidemií koronaviru a restrikcemi, které měly omezovat šíření nákazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám