Hlavní obsah

Jak slouží Ukrajině peníze českých dárců? Kupují se zbraně, sanitky i voda

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pomoc Ukrajině poslali Češi miliardy korun a další peníze přibývají. Člověk v tísni za peníze od lidí na Ukrajinu posílá vlaky s humanitární pomocí, vodou na Ukrajině dosud zásobil 18,5 tisíce lidí. Elektrocentrály, potraviny nebo deky posílá do oblastí, kde se bojuje, Charita ČR. Český červený kříž zase kromě asi dvou desítek konvojů se zdravotnickým materiálem vybavil Ukrajince 33 zdravotnickými vozidly, včetně moderní sanitky se zabudovanou JIP.

Foto: Novinky

Na Ukrajinu posílá Paměť národa přilby, neprůstřelné vesty, průzkumné drony, nosítka i vojenské boty.

Článek

Zbraně a další vojenský materiál nakupuje z darů ukrajinská ambasáda. Informovala, že od Čechů a dalších dárců dostala už více než 1,1 miliardy korun, kterou utratí za výzbroj. Vychází přitom z požadavků ukrajinské armády.

„Z toho jsme již utratili miliardu, zrovna teď jsem podepisoval smlouvy k nákupu vojenského materiálu, který následně budeme expedovat na Ukrajinu,“ informoval 4. května velvyslanec Jevhen Perebyjnis. „Jsme velice vděčni za veškerou dosavadní podporu,“ dodal.

Ukrajinský velvyslanec: Jednou budeme vzpomínat na velké české srdce

Válka na Ukrajině

Ozbrojené síly Ukrajiny mohou dárci podpořit i symbolickým nákupem na e-shopu zbraneproukrajinu.cz, který provozuje podnikatel Dalibor Dědek. Na e-shopu mohou lidé přispět na zdravotnické vybavení, náboje, ale i tank. Web má sloužit hlavně pro představu, jak nákladný nákup vybavení je. Peníze se odesílají přímo na účet velvyslanectví. To, co se za ně reálně nakupuje, je ze strategických důvodů tajné.

Tisíce vest, přileb i dronů

Na vybavení pro vojáky směřuje i sbírka Paměti národa, na ni poslali Češi asi 267 milionů korun. Organizace dosud nakoupila přes osm tisíc neprůstřelných vest, téměř dva tisíce přileb, osmnáct tisíc balíčků první pomoci, tisíce bot, spacáků, batohů, bund a rukavic, skoro tři tisíce dronů a termovizí, a zdravotnický materiál za čtyřicet milionů korun.

Nejvíce peněz nasbíral Člověk v tísni, a to 1,7 miliardy korun. Za pomoc Ukrajincům z toho utratil zatím necelých asi 428 milionů.

„Minimálně 1,4 milionů lidí na Ukrajině je podle Unicefu bez přístupu k vodě. Tento měsíc jsme v Doněcké, Luhanské a oblasti Záporoží zásobili vodou 18,5 tisíce lidí. Jen v oblasti Mykolajivu jsme rozdistribuovali vodu pro 11 tisíc osob. Potřebným rozdáváme 10 litrů vody na člověka. Rozdistribuovali jsme také skoro 13 tisíc nádob na vodu pro devět tisíc lidí,“ informuje organizace.

Data platí k 5. květnu a jak Novinkám sdělil Milan Votypka z mediálního oddělení, každý den se čísla pomoci zvyšují.

Do sbírky potravin se zapojilo 1194 prodejen

Domácí

Na západě rozdávají i peníze

Na západě Ukrajiny začala organizace vybraným lidem v nouzi rozdávat finanční hotovost. Téměř šest tisíc lidí od ní dostane 74 dolarů po měsíci třikrát za sebou. „Tento způsob dává lidem možnost rozhodnout se, na co peníze nejvhodněji využít. Předcházíme pak tomu, aby lidé prodávali to, co nepotřebují, pod cenou, a mohli si sami vybrat, co si koupí,“ vysvětlil Petr Drbohlav, ředitel Člověka v tísni pro země Východního partnerství.

Kromě toho dováží Člověk v tísni na Ukrajinu například také hygienické pomůcky, lůžkoviny, ručníky, do center pro uprchlíky pak nakoupil deset praček a sto rychlovarných konvic. Přímo na Ukrajině pomáhá přes 150 zaměstnanců Člověka v tísni, v Česku provozuje organizace poradenská a asistenční centra.

Charita na sbírkovém účtu pro Ukrajinu shromáždila už přes 157 milionů korun. „Na Ukrajinu vypravujeme kamiony a vlaky s elektrocentrálami, generátory a akumulátory, trvanlivými potravinami a konzervami pro dospělé, s dětskými výživami, vodou, dekami, lehátky, s hygienickými potřebami a lékárničkami i dalším zdravotnickým materiálem včetně dvou inkubátorů,“ vyjmenoval ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Haškův dres i budoucí výlet do Kyjeva: Ve sbírce na Ukrajinu se vydražilo 28 milionů

Domácí

Ukrajincům se snaží také zajistit přístup ke zdravotní a sociální péči. „Lidem prchajícím před válkou pomáháme také v Moldavsku, kde jsme po dlouhodobé partnerské spolupráci založili v roce 2017 misi Charity Česká republika a kde jsme nyní vybavili tři střediska pro ukrajinské uprchlíky. Moldavské misi jsme do současnosti poskytli humanitární a finanční pomoc v objemu šest milionů korun,“ dodal Curylo.

Charita také provozuje bezplatnou anonymní informační linku v českém i ukrajinském jazyce. „Kromě základních informací, důležitých a užitečných telefonních čísel či adres nabízíme také tlumočení a v neposlední řadě i psychosociální podporu,“ uvedla manažerka Charity pro advokační činnost Klára Boumová.

Nejčastěji se prý na linku obracejí lidé s dotazy týkajícími se možností příjezdu do ČR, ubytování a zaměstnání, vyřizování formalit potřebných pro dočasný pobyt v Česku a podobně. Linka je dostupná každý všední den od 9 do 13 a od 14 do 18 hodin.

33 zdravotnických vozů od Červeného kříže

Český červený kříž vypravuje do válkou zasažené země konvoje s humanitární pomocí. Na začátku března předal např. tři zdravotnická vozidla, mezi kterými byla i sanitka vybavená jako „mobilní JIP” k převozu pacientů v těžkém stavu v rámci Ukrajiny, ale i mimo její území. Hodnota vozu je 3,25 milionu korun. Dohromady už Český červený kříž na Ukrajinu poslal 33 zdravotnických vozů, ale také asi sto tun zdravotnického materiálu a výstroj pro hasiče.

Prezident Českého červeného kříže: Pomáháme zdravotníkům, zajatcům i uprchlíkům

Válka na Ukrajině

ADRA vybrala od českých dárců 85 milionů korun a materiál asi za 30 milionů korun. Na Ukrajinu už dodala asi 340 tun materiální pomoci pro zhruba 23 tisíc lidí a z válečných zón evakuovala už 1900 lidí.

„Řada lidí na Ukrajině žije již několik týdnů ve sklepech či krytech, nemají přístup k potravinám, často ani k pitné vodě. Naši kolegové z ADRA Ukrajina proto každý den vyráží s dodávkami do míst postižených konfliktem, aby mohli lidi zásobovat a podpořit v těchto nelehkých časech,“ uvedl vedoucí zahraničního oddělení ADRY Zbyněk Wojkowski.

Kromě pomoci, kterou zprostředkovávají organizace, ruku k dílu podávají i dobrovolníci. Rozcestník pomoci je např. na webu stojimezaukrajinou.cz nebo pomahejukrajine.cz. Lidé Ukrajincům v Česku nabízejí vybavení do domácnosti, nábytek, oblečení, ale i doučování pro děti nebo dopravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám