Hlavní obsah

Prezident Českého červeného kříže: Pomáháme zdravotníkům, zajatcům i uprchlíkům

Prezident Českého červeného kříže (ČČK) Marek Jukl v rozhovoru pro Právo přiblížil, jak tato společnost pomáhá ve válkou zasažené Ukrajině. Podle jeho slov zejména pomáhá tamním mobilním zdravotnickým týmům. Dodal, že zdravotnické týmy Ukrajinského červeného kříže podporuje ČČK už od roku 2014, nyní se to však zintenzivnilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Českého červeného kříže Marek Jukl

Článek

Jak se angažuje Červený kříž ve válce na Ukrajině?

Působení Červeného kříže (ČK) musíme rozčlenit. Ten ukrajinský působí na celém území, jak v místech bojů, tak i jinde, kde je třeba pomoci. Zaměřuje se na humanitární pomoc, ale zásadní složkou jeho činnosti jsou mobilní zdravotnické týmy, které ošetřují raněné nebo je odsouvají do bezpečí.

Právě na jejich podporu se zaměřuje Český červený kříž (ČČK).

Na Ukrajině byl po cestě do Mariupolu nakrátko zadržen tým Červeného kříže

Válka na Ukrajině

Pokud jde o Mezinárodní výbor ČK, ten je v kontaktu s oběma bojujícími stranami. Vedle dodávek zdravotnického materiálu a léčiv i dalšího humanitárního materiálu se snaží, aby bylo respektováno mezinárodní humanitární právo. Jeho představitelé soustavně jednají s orgány obou bojujících stran od samého počátku. Zabývají se například výměnou válečných zajatců, návštěvami zajatců nebo se snaží ustavit stálé evakuační koridory.

To je velmi složité, jednak se musí ověřit zájem civilistů a jejich souhlas s místem, kam mají být evakuováni, a především zprostředkovat jednání mezi bojujícími stranami, aby byly získány záruky pro bezpečnost.

Lékaři bez hranic: Nikde to není horší než v Mariupolu, hřbitov je tam i ze školky

Válka na Ukrajině

Tady ta snaha nebyla úspěšná natolik, jak by bylo potřeba, koridorů bylo navrženo při jednáních víc a došlo i k tomu, že nebyly dodrženy předem dohodnuté bezpečnostní záruky.

Jak pomáhá ČČK?

My se zaměřujeme na zvýšení dostupnosti zdravotnické pomoci. Zdravotnické týmy Ukrajinského červeného kříže podporujeme už od roku 2014, nyní se to ale zintenzivnilo. Od počátku invaze jsme tam dodali asi 80 tun zdravotnického materiálu.

Nejde jen o běžný obvazový materiál, ale i speciálně sestavené traumasety, sety na léčbu popálenin, zevní fixátory pro ortopedickou léčbu, chirurgické nástroje, léčiva – kromě např. analgetik také hemostatika, inzulin nebo carbetocin, který se používá v porodnictví, a také zdravotnické přístroje – např. odsávačky, anesteziologické monitory, dermatomy.

Jak materiál získáváte?

Něco kupujeme z finančních sbírek, jiný materiál nám někdo daruje, zajišťujeme např. přepravu v rámci programu MEDEVAC ministerstva vnitra. Dodáváme i zdravotnické stany, nosítka, vakuová nosítka, ale také ochranné prostředky (přilby, vesty) pro zdravotníky a nesmím zapomenout na vozidla, kterých už jsme zdravotnickým týmům dodali třicet.

Ruské rakety zabíjejí i děti. Během invaze jich zahynulo už 200

Válka na Ukrajině

V Česku se staráme o uprchlíky. A to už před překročením ukrajinské hranice – dodáváme potraviny a hygienické potřeby. U nás jsou naši členové zastoupeni v krajských asistenčních centrech pomoci a mimo ně poskytujeme humanitární pomoc. Uprchlíci se na nás mohou obracet, i co se týče pátrání po svých blízkých.

Je na Ukrajině porušováno mezinárodní humanitární právo? Zdá se to evidentní

To je otázka, kterou ČK intenzivně řeší v rámci jednání s bojujícími stranami. Obsah je ale s ohledem na princip neutrality důvěrný. Vždy se vede debata o způsobech vedení boje, o chování k civilnímu obyvatelstvu a podobně. Cílem je snížit civilní ztráty, dosáhnout i toho, že se do obležených oblastí bude moci pravidelně dostávat pomoc ČK a podobně.

Humanitární organizace čelí kritice

Válka na Ukrajině

Červený kříž může své hodnocení stranám sdělit, ale nezveřejňuje to, dokud je aspoň nějaká naděje na pozitivní výsledek, protože by si uzavřel cestu k řešení. Pokud má strana konfliktu podezření na porušení humanitárního práva, může se obrátit i na Mezinárodní vyšetřovací komisi – zvláštní orgán, který už 10. března nabídl služby oběma stranám.

Reklama

Výběr článků

Načítám