Hlavní obsah

Haškův dres i budoucí výlet do Kyjeva: Ve sbírce na Ukrajinu se vydražilo 28 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sumu 28 milionů korun na pomoc Ukrajině se podařilo vybrat na charitativní aukci, kterou uspořádala organizace Svobodu Ukrajině v pražském Rudolfinu.

Foto: Česká zbrojovka a.s.

Pistole z limitované edice CZ 75 Tobruk od České zbrojovky

Článek

Během ní se vydražilo deset mimořádných předmětů, například podepsaný dres hokejové hvězdy Dominika Haška, limitovaná edice hodinek Prim, pistole CZ 75 Tobruk od České zbrojovky či obraz mladé ženy od lvovské umělkyně Oleny Papky.

Jednou z položek byl budoucí víkendový pobyt v Kyjevě či Charkově v doprovodu majitele největších českých farem na Ukrajině a zakladatele iniciativy Svobodu Ukrajině Petra Krogmana.

Foto: ELTON hodinářská

Hodinky Prim Orlík z limitované edice inspirované symbolikou Ukrajiny se vydražily za 2 miliony korun.

Devadesát procent výtěžku poputuje na sbírkový účet velvyslanectví Ukrajiny v ČR, které peníze použije na nákup vybavení k obraně. Zbývajících deset procent půjde Charitě ČR, která na Ukrajině poskytuje humanitární pomoc.

FOTO: Koncert pro Ukrajinu na pražské Letné

Domácí

Ve hře zůstává ještě supersportovní automobil Lamborghini Murcielago LP640 v limitované edici Versace, který byl vyroben v počtu 20 kusů. Zájemci jej mohou pořídit za devět milionů korun, i z něj půjde většina výtěžku na ukrajinskou obranu a zbytek na humanitární pomoc.

Hasiči i studenti

Čeští hasiči v tomto týdnu přepraví do Polska a na Slovensko humanitární pomoc pro ukrajinské hasiče a uprchlíky. Pomoc bude obsahovat hasičskou výstroj, jeden kus výškové techniky a zdravotnický materiál jako ochranné masky a obleky či respirátory.

Na cestu se s ní hasiči vydají ve čtvrtek z Hlučína na Opavsku, sdělila v úterý mluvčí hlučínského hasičského útvaru Jana Urbancová. Podle ní mate­riál pochází ze sbírky, kterou vyhlásil Hasičský záchranný sbor ČR spolu se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska na základě zájmu hasičů z Ukrajiny. Uvedená pomoc pro ukrajinské hasiče není první, kterou jim čeští kolegové poskytli. V polovině března jim dopravili výškovou techniku, například automobilové plošiny a žebříky.

Devítiletá školačka vybrala tisíce na pomoc Ukrajině

Domácí

Kamion s humanitární pomocí za 1,2 milionu korun vyslaly v úterý na Ukrajinu Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT) a České vysoké učení technické (ČVUT). Pomoc je určena pro Národní univerzitu admirála Makarova pro stavbu lodí, která sídlí v městě Mykolajiv na jihu Ukrajiny a slouží jako humanitární centrum.

O pomoc v podobě potravin a léků pro tamní obyvatele požádal rektor mykolajivské univerzity z půlmilionového přístavního města, které týdny čelí ruské agresi a ostřelování.

VŠCHT i ČVUT, podobně jako další vysoké školy v Česku, už krátce po ruském útoku na Ukrajinu nabídly finanční podporu ukrajinským studentům a studentkám a poskytly také uprchlíkům ubytovací kapacity na kolejích.

Reklama

Výběr článků

Načítám