Hlavní obsah

Do sbírky potravin se zapojilo 1194 prodejen

Do jarní potravinové sbírky se od sobotního rána zapojilo 1194 kamenných prodejen, což je zhruba o 400 více než před rokem. Obchody zároveň na celý víkend zvýšily počet zaměstnanců pro výběr pomoci. Novinářům to řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Tomáš Prouza.

Foto: sbirkapotravin.cz

V posledním kole potravinové sbírky Češi darovali přes 400 tun potravin.

Článek

Podle organizátorů jsou potravinové banky v posledních měsících pod enormním náporem, důvodem je zejména zdražování potravin a narůstající počet lidí ohrožených chudobou. Poptávku po pomoci navíc zvyšuje i uprchlická krize, lidé už v uplynulém měsíci darovali skoro 100 tun potravin pro ukrajinské uprchlíky.

Celonárodní sbírka potravin se tradičně koná dvakrát ročně. Loni na podzim v ní lidé darovali kolem 580 tun potravin a drogistického zboží pro potřebné, dalších 450 tun pomoci pak nashromáždily potravinové banky loni na jaře. Letošní jarní kolo sbírky začalo už v úterý v on-line obchodech potravin, kde bude možné darovat pomoc ještě následující skoro dva týdny. Během víkendu pak jsou sbírky i v kamenných prodejnách.

FOTO: Potravinová banka doveze lidem v nouzi jídlo až domů

Domácí

„Potřeba potravinové pomoci trvale stoupá. V současné době o to víc vlivem velkého zdražování. A stále více lidí se ocitá na hranici chudoby nebo v nouzi, kdy nějakou potravinovou pomoc potřebují,“ řekla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Potřebu pomoci podle ní prohloubila i válka na Ukrajině a s ní spojená uprchlická krize. Láchová v této souvislosti uvedla, že lidé v posledním měsíci spontánně darovali pomoc v objemu téměř 100 tun potravin.

Zřejmě půjde o rekordní sbírku

Na velkou poptávku po pomoci z potravinových bank upozornil i Prouza. Podle něj bude letos rekordní objem pomoci ze strany obchodů. Letošních 1194 zapojených prodejen označil za nejvyšší pro jarní termín sbírky. Zároveň doufá, že rekordní bude i množství vybrané pomoci. Přesná čísla budou mít organizátoři až po ukončení sbírky v on-line obchodech.

FOTO: Nový sklad pražské potravinové banky. Chybí olej, konzervy a instantní polévky

Domácí

Mezi nejpotřebnější zboží patří podle Láchové konzervy, těstoviny, luštěniny nebo rýže, které jsou podle ní ve skladech potravinových bank dlouhodobě nedostatkovými surovinami. Vybrané potraviny podle Láchové budou směřovat zejména k rodinám v krizi, samoživitelům, seniorům nebo do služeb, kde se pečuje o děti.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná dvakrát ročně, organizuje ji Česká federace potravinových bank se Svazem obchodu a cestovního ruchu a také obchodními řetězci a dalšími partnery. Kvůli pandemii se předloňské jarní kolo sbírky nekonalo.

Poptávka po pomoci stoupá

Podle údajů na webu www.potravinovebanky.cz v současné době zásobuje v Česku 15 potravinových bank 1175 odběratelských organizací, shromáždily 9300 tun potravin, pomohly 220 tisícům osob.

Od vypuknutí konfliktu na Ukrajině se potravinové banky staly hlavním zdrojem potravinové pomoci pro uprchlíky po celé České republice. Díky darům se jim tento bezprecedentní nápor daří zvládat, i přes to se zásoby rychle zmenšují. Již 15. března bylo podle vyjádření Veroniky Láchové zřejmé, že zásoby vystačí maximálně na tři týdny.

„Obvykle vydáváme týdně z našich skladů 180 tun pomoci, ve druhém březnovém týdnu jsme vydali přes 270 tun,“ uvedla tehdy ředitelka České federace potravinových bank.

Počátky potravinových bank v devadesátkách

Prvopočátky potravinových bank v České republice sahají do roku 1992, kdy nyní čestný člen České federace potravinových bank Mgr. Ilja Hradecký založil první potravinovou banku v České republice a o dva roky později i federaci. Nejdříve koncept fungoval ve formě získávání a skladování potravin neziskovou organizací Naděje, která je redistribuovala dalším organizacím. Nedocházelo zatím ke sdružování dalších subjektů a rozšiřování konceptu do ostatních regionů.

FOTO: Praha má nový sklad pro humanitární pomoc

Domácí

V roce 2004 byly osloveny další neziskové organizace, např. Armáda spásy, Adra, Charita ČR, aby založily nové potravinové banky.

V březnu 2005 se konala valná hromada, na které se účastníci shodli na obnovení konceptu z roku 1992. Současně musely být zajištěny provozní finanční prostředky, skladové prostory a vybavení, dodavatelé potravin a konečně i další odběratelské organizace.

30. března 2006 byl za účasti dvou velvyslanců USA a Francie otevřen první sklad v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám