Hlavní obsah

Jak budou Češi cestovat z domova: Čestné prohlášení a účet za plyn v kapse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) zpřísnil epidemiologická opatření v Česku. Jedním z nich je omezení pohybu mezi okresy: Pokud občané využijí jednu z výjimek, potřebují při cestě do jiného okresu čestné prohlášení. Pokud bydlí jinde než na adrese uvedené v občanském průkazu, mohou se prokázat například účtenkou za plyn.

Jan Hamáček vysvětluje jak budou Češi cestovat z domovaVideo: psp.cz

 
Článek

„Přicházíme s omezením pohybu mimo okresy, je to opatření nouzové, extrémní a časově omezené. Opatření jen kontroverzní, ale účinné. Rozumím, že už to nikoho nebaví, ale musíme to prostě ještě chvíli omezit,“ uvedl v pátek 26. února na plénu Sněmovny ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Jednou z výjimek bude cesta do práce či za pomocí blízkým. V případě cest do práce pak bude muset zaměstnanec doložit, že je zaměstnán, a to například pracovní smlouvou.

Pohyb bude možný jen v katastru obce, navrhne Hamáček

Domácí

Pokud bude člověk cestovat za pomocí svým blízkým, bude potřebovat čestné prohlášení. Jeho vzor najdou lidé např. na stránkách ministerstva, stejně jako formulář pro cesty mimo okres.

Hranice okresů si lze ověřit na serveru Mapy.cz.

Občané, kteří bydlí jinde, než mají uvedeno v občanském průkazu, budou mít povinnost prokazovat místo skutečného bydliště. „Stačit bude účtenka za plyn či jiná listina,“ prohlásil ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám