Hlavní obsah

Idiotská tabulka, kterou vytvořil nějaký blb. Babiš vysvětluje komedii kolem DPH u piva

Novinky, zpe
Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) se na Facebooku ohradil proti tomu, že vláda dělá z DPH na pivo bramboračku. Za chaos může podle něj „nějaký blb, co vytvořil nějakou idiotskou tabulku“. Změny v DPH, které budou platit od května, ale kritizuje i opozice. Vláda podle ní předvádí něco, co je za hranou zdravého rozumu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny 29. ledna 2016. Na snímku Andrej Babiš a transparent EET – levnější pivo.

Článek

Babiš podle svých slov úplně žasl z toho, jak média udělala z DPH na pivo bramboračku. „Fakt jo? Jen proto, že nějaký blb si udělal idiotskou teoretickou tabulku, kterou po něm nikdo nechtěl, dostala se do médií a tam ji začali vydávat za nějaký platný dokument? Když jsem to viděl, měl jsem chuť řvát vzteky,“ napsal premiér do svého týdenního hlášení na sociální síti.

Narážel tak na tabulku, která kolovala na internetu a uvádí devět modelových situací, kdy bude různé DPH na pivo. Ministerstvo financí už k tabulce uvedlo, že je manipulativní.

Manipulativní tabulka a fake news, zlobí se Schillerová na situaci kolem sazeb u piva

Ekonomika

Sazby DPH na točené pivo se mění od května, kdy se rozjede 3. a 4. vlna EET. Když si například dáte v restauraci točené pivo, nealko pivo nebo limonádu, na tyto nápoje bude platit snížená sazba DPH ve výši 10 procent.

Když si ale dáte točené pivo ve stánku třeba na fotbalovém zápase, DPH u něj bude ve výši 21 procent. Když si dáte ve stánku nealko pivo, bude na něj sazba 15 procent.

Započítal jsem DPH na Starobrno jako na pivo. Lidé si utahují ze Schillerové

Domácí

Babiš odmítá, že by šlo o bramboračku. „Opakuji, žádný bordel se nechystá. Vy, co chodíte na pivo nebo si ho kupujete domů, neřešíte nic. Nemusíte spekulovat, jak a kdy si pivo dát, abyste ho neměli dražší. Neřeší to logicky ani hospodský, který není plátce DPH,“ napsal premiér.

Dodal, že při snižování DPH na točené pivo vláda myslela hlavně na malé hospůdky na vesnici odvádějící DPH, kde se nevaří a k pivu se nabízí jen hermelín nebo utopenec. „A za to jsme dostali co? Pěkně přes držku,“ postěžoval si.

Změny v DPH leckoho pobavily a na internetu začaly okamžitě kolovat různé vtípky. [celá zpráva]

Ať se hospodští podělí a pivo bude levnější, má jasno Babiš

Domácí

Lídři opozice už minulý týden Novinkám řekli, že vláda předvádí něco, co je za hranou zdravého rozumu. Poslanec ODS Jan Skopeček například prohlásil, že je zázrak, že šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) nenavrhla jinou sazbu pro pivo řezané a jinou třeba pro šnyt.

Tým profíků, fakt. Návrh na různé sazby DPH u piva je podle opozice absurdní

Domácí

„Je skoro načase, aby ekonomické fakulty začaly otevírat obor pivní daňový poradce, protože v takovém zmatku se bez patřičného vzdělání za chvíli nikdo nevyzná,“ konstatoval v nadsázce Skopeček.

Změny sazeb zkritizoval i další z místopředsedů rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti). „Tak dlouho vláda narovnávala podnikatelské prostředí, až restaurace z točeného piva platí DPH 10 % a stánek naproti 21 %. Tým profíků, fakt,“ glosoval to Ferjenčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám