Hlavní obsah

Započítal jsem DPH na Starobrno jako na pivo. Lidé si utahují ze Schillerové

Jakou daň zaplatit u piva v hospodě a jakou u piva do džbánku? Otazníky kolem změn DPH, které přijdou od května ruku v ruce se startem poslední etapy elektronické evidence tržeb (EET), jsou předmětem nejen politických diskusí, ale také četných vtipů. Lidé se baví absurdními kombinacemi, které návrh skýtá. Na pomoc si přitom berou třeba Járu Cimrmana, Simpsonovi, film Vykoupení z věznice Shawshank či seriál Hospoda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Návrh snižuje daň u točeného piva konzumovaného v restauraci na 10 procent, ale jinde bude nápoj zdaněn 21 procenty. Nealkoholické nápoje včetně nealkoholických piv pak zůstanou v 15procentní sazbě DPH.

Lidé si návrh, který podle ministerstva financí „uleví hostinským”, vyložili po svém a vnímají tři daňové sazby u piva jako absurdní, neboť rozdíl mezi pivem a jeho nealkoholickou variantou jim přijde nepodstatný.

Stejně tak často nevidí rozdíl, vypijí-li si pivo v restauraci ze sklenice, u stánku z kelímku nebo doma, kam si je přinesou načepované v džbánku.

Pivo, jeho konzumace a prostředí hospod a restaurací se objevuje v bezpočtu českých filmů. A legendární hlášky dostávají nový rozměr.

Lidé v souvislosti s návrhem neváhají popustit uzdu své fantazii a tvořivosti.

Obsluha: Dobrý den, co si dáte?

Obsluha: Dobrý den, co si dáte? Host: Dal bych si řezané alko/nealko do džbánu, ale vypiju si to tady.

Hospodský: Laďo, hoď mu tam 100% DPH za provokaci!

Mezi díly využitými k lidové tvořivosti najde své místo i zahraniční drama – v tomto případě Vykoupení z věznice Shawshank.

Reklama

Výběr článků

Načítám