Hlavní obsah

Tým profíků, fakt. Návrh na různé sazby DPH u piva je podle opozice absurdní

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Když si dáte v restauraci točené pivo nebo limonádu, od května na tyto nápoje bude platit snížená sazba DPH ve výši 10 procent. Když si ale dáte točené pivo ve stánku třeba na fotbalovém zápase, DPH u něj bude ve výši 21 procent. Podle opozice vláda předvádí něco, co je za hranou zdravého rozumu. Ministryně financí Alena Schillerová pro Novinky uvedla, že rozdíl mezi oběma sazbami je jasný a restaurace snížení ocení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Článek

Sníženou sazbu DPH na čepované pivo a nealkoholické nápoje vláda zavádí kvůli třetí a čtvrté vlně elektronické evidence tržeb (EET), která se spustí od května. Cílem bylo ulevit hospodským. Jenže na točené pivo, které budou lidé pít mimo restaurační zařízení, bude nadále platit základní sazba DPH ve výši 21 procent.

Nealkoholické nápoje a nealko pivo, které stánky prodávají, budou stále patřit do snížené 15procentní sazby DPH. Nealkoholické nápoje podávané v restauracích budou také podléhat 10procentní sazbě DPH.

„Snahu o zjednodušení daní od hnutí ANO nemůžeme očekávat, na to už jsme si za šest let, kdy je u moci, zvykli. Poslední novinka z dílny ministryně Schillerové, která zavádí na pivo tři sazby DPH, je ale úplně mimo hranice zdravého rozumu,“ zkritizoval to poslanec ODS a místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček.

Uvádíte extrémní příklady, zlobí se ministerstvo na tabulku k DPH u piva

Ekonomika

Podle něj je zázrak, že šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) nenavrhla jinou sazbu pro pivo řezané a jinou třeba pro šnyt. „Je skoro načase, aby ekonomické fakulty začaly otevírat obor pivní daňový poradce, protože v takovém zmatku se bez patřičného vzdělání za chvíli nikdo nevyzná,“ konstatoval v nadsázce Skopeček.

Změny sazeb zkritizoval i další z místopředsedů rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti). „Tak dlouho vláda narovnávala podnikatelské prostředí, až restaurace z točeného piva platí DPH 10 % a stánek naproti 21 %. Tým profíků, fakt,“ glosoval to Ferjenčík.

Vláda je k smíchu
Miroslav Kalousek, předseda poslanců TOP 09

Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vláda předvádí absurdní věci. „Je to nestoudné, ta vláda je k smíchu. Pro živnostníky to je obrovská komplikace. Vláda jde s kanónem na vrabce,“ řekl Novinkám Kalousek.

Poslankyně a členka rozpočtového výboru Věra Kovářová (STAN) zdůraznila, že ministryně Schillerová se při schvalování příslušné novely zapomněla o dvou sazbách zmínit. „Otázka je, jestli to byl záměr,“ podotkla Kovářová.

„Místo toho, aby vláda pomáhala podnikatelům, tak dělá všechno složitější. Podnikatelům dělá pakárnu a vůbec jim nepomáhá. Pak na ně pošle kontroly a ještě je pokutuje,“ sdělil Novinkám šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Češi přišli na chuť pivu z plechovky

Ekonomika

Stánek není restaurace, hájí se ministerstvo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Novinkám v reakci na kritiku řekla, že tabulka, kterou opozice ukazuje, je manipulativní. „Vůbec nepochybuji o tom, že hospodští výrazné snížení DPH a tím i vyšší marže ocení. Ve výsledku to pomůže nejen restauracím ve městech, ale i venkovským hospůdkám a hostincům. Žádný důvod pro nejasnosti opravdu nevzniká. DPH na pivo bude toliko dvojí a rozdíl mezi čepovaným pivem v restauraci a lahvovým pivem s sebou považuji za poměrně evidentní,” řekla Schillerová.

Ministerstvo financí nicméně desetiprocentní DPH vysvětluje tím, že u restaurací existuje jakási přidaná hodnota, jako je například obsluha, posezení, klimatizace, využití WC nebo úklid sklenice a její umytí.

Prodej točeného piva do plastového kelímku u stánku v rámci sportovní či kulturní akce je podle ministerstva financí považováno pouze za „dodání zboží“. „U takového stánku nedochází k převažujícímu naplnění rysů restaurační služby,“ uvedlo ministerstvo.

Výběr článků

Načítám