Hlavní obsah

Hrad mlží o počtech pracovníků na ambasádách

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diplomatů mají v Česku Rusové víc, Češi mají však v Rusku více lidí, napsal v úterý na Twitteru ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Ministerstvo zahraničí však pro Novinky upřesnilo, že jeho počty nejsou správné. Vymezil se proti nim pro Novinky i bývalý velvyslanec v Rusku a diplomat Petr Kolář.

Foto: Novinky

Velvyslanectví Ruské federace v Praze

Článek

„Fakta: Rusko má teď v ČR o 21 diplomatů víc než my v RF (Ruské federaci). ČR má v RF o 70 administrativně – technických a místních sil víc než Rusko v ČR. Celkem máme v Moskvě (ambasáda, Český dům, agentury ad.) registrováno o cca 50 lidí více než Rusové v Praze,“ napsal Jindrák v úterý na Twitteru.

Jeho tweet o tom, že Česko má v Rusku více pracovníků než Rusko v Česku, záhy citovala ruská agentura TASS ve svém článku o tom, že ČR zřejmě chystá další vyhošťování ruských diplomatů.

Jindrákovy počty nesedí

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová na dotaz Novinek však Jindrákovy počty odmítla. Uvedla, že dnes pracuje na ruské ambasádě v Praze 27 diplomatů a 67 administrativně technických pracovníků, naopak na české ambasádě v Moskvě je to 5 diplomatů a 19 administrativně technických pracovníků.

Na ruských konzulátech v Česku je to dalších sedm diplomatů a deset administrativně technických zaměstnanců a na českých konzulátech v Rusku zase pět diplomatů a devět administrativně technických pracovníků.

Kolář: Rusové paralyzovali českou ambasádu. Musíme vyhostit všechny jejich diplomaty

Domácí

Bývalý velvyslanec Kolář se domnívá, že Kancelář prezidenta do počtů zahrnuje i tzv. místní síly, tedy Rusy pracující na ambasádě nebo v Českém domě. Podle dokumentu, který obdržel z Hradu a který poskytl Novinkám, Češi zaměstnávají v Rusku 120 takových ruských pracovníků, Rusové v Česku 18.

„Je pravda, že někteří Rusové tam nepracují jen jako zametači chodníků, to je tzv. dvornik, někteří pracují v administrativě, jako např. účetní,“ uvedl Kolář.

Křest ohněm. Jednání s ruským velvyslancem má vést čerstvě jmenovaný ministr Kulhánek

Domácí

„Administrativně techničtí pracovníci nemají diplomatický pas, ale mají služební pas s vízem, které je opravňuje k určité ochraně. Každý pracovník, který jede pracovat na ambasádu, musí mít souhlas druhé strany,“ poznamenal.

Ruská ambasáda je předimenzovaná

Podle Koláře platí, že ruská ambasáda v Česku je předimenzovaná. Po zjištění české BIS, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 a smrti dvou Čechů stojí útok ruských tajných služeb, by nezůstal u vyhoštění 18 ruských diplomatů, ale ve zužování ruské ambasády by pokračoval. Zvlášť poté, co Rusové recipročním vyhoštěním 16 českých diplomatů a čtyř administrativních pracovníků paralyzovali českou ambasádu v Moskvě.

Chcete zpět pozemky ve Stromovce? Vzpomeňte na Český dům v Moskvě, vzkazuje Rusko

Evropa

„Jsem pro, aby u nás měli Rusové na ambasádě tolik pracovníků, kolik máme my v Moskvě. Generální konzuláty bych do toho nezahrnoval. Ale pak je tu ještě jeden radikální pohled, který také přijímám, a to je jít tak na dřeň, že bychom mohli vypovědět všechny a nechat jen velvyslance. Což by oni udělali v tu chvíli také. Pokud by nešli dál a nevypověděli i velvyslance, což by znamenalo přerušení diplomatických styků,“ dodal Kolář.

V Moskvě Češi sídlí na dobré adrese

Jak však uvedl v rozhovoru pro Novinky v pondělí, v takovém případě by zájmy ČR v Rusku mohla hájit ambasáda EU nebo jiného členského státu.

Čím dál Česko zajde, tím víc ho to bude bolet, hrozí Rusko

Evropa

Návrh vedení Prahy, které chce po ruské ambasádě, aby jí vrátila část Stromovky, však Kolář nepodpořil.

„Oni nám v Moskvě také přidělili kus území, celý komplex budov. Naše ambasáda je na dobré adrese, v ulici Gašeka – Gašek je Hašek (a ul. J. Fučíka – pozn. red.). Máme tam Český dům a budovy související. Něco jsme i prodali, ale pořád nám toho hrozně moc zůstalo. Jsou to propůjčené pozemky, které si Rusové mohou recipročně brát. Otázka je, jestli to potřebujeme. Protože my máme nemovitosti na úrovni supervelmoci. Dá se to srovnat s Američany,“ dodal Kolář.

Ve vyhošťování diplomatů by pokračoval i bývalý ministr zahraničí a diplomat Karel Schwarzenberg (TOP 09). „V dějinách se často stává, že dva státy na nějaký čas přeruší diplomatické styky, ostatně za první republiky jsme je, stejně jako jiné evropské státy, se Sovětským svazem také dlouho neměli. Žádná tragédie by se nekonala. Bylo by to sice nepříjemné, to přiznávám, ale nyní musíme vydržet a nedopustit, abychom my měli nefunkční velvyslanectví v Moskvě a Ruská ambasáda by zde kvůli většímu počtu diplomatů nadále fungovala. To připustit nelze,“ napsal na Facebook.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám