Hlavní obsah

Velvyslanec při NATO Landovský: Bezohlednost agentů GRU roste, mají pocit nepostižitelnosti

Velvyslanec Česka při NATO Jakub Landovský v rozhovoru pro Právo řekl, že aktivita ruských agentů z GRU narůstá a je potřeba na ni jasně reagovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Velvyslanec Česka při NATO Jakub Landovský

Článek

Jak jste informoval spojence z NATO o zjištění, že za vrbětickým výbuchem stojí ruská vojenská rozvědka GRU? Jak na to reagovali?

Spojence jsem o události nejprve neformálně informoval a reakcí byla podpora některých zemí, jako jsou např. USA, Velká Británie, Litva, Slovensko, Lotyšsko, Polsko a Dánsko. V úterý přednesu informaci o odpovědnosti za výbuch muničního skladu ve Vrběticích a reakci ČR na zasedání Severoatlantické rady.

Nezodpovědné chování neskončí, pokud nedojde k odpovídající reakci svrchovaných zemí

Lze očekávat od spojenců konkrétní pomoc při jednáních s Ruskem?

Kromě probíhající vlny solidarity na bilaterální úrovni vnímáme prohlášení ministra Hamáčka na dnešním zasedání ministrů EU, ve kterém požádal evropské státy o solidaritu v podobě evropského nebo národního prohlášení či možného vyhoštění ruských zpravodajských důstojníků z evropské půdy.

Vyloučeno není vyhoštění dalších Rusů, míní Hamáček

Domácí

Co soudíte o operacích GRU a jak se jim alianční země brání?

Napříč Aliancí máme více a více zkušeností s působením operativců GRU. Její škála činností je poměrně pestrá od kybernetických útoků, například útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní v nizozemském Haagu, přes chemické zbraně v ulicích Salisbury až po sabotáž muničního skladu ve Vrběticích. Naše schopnosti detekce hybridního působení Ruska se zlepšují a skutečnost, že se nám i po letech podařilo objasnit výbuch ve Vrběticích, má slova potvrzuje.

Zvyšuje se aktivita GRU a případně proč?

Určitě je zde nějaká základní úroveň aktivity GRU v zájmových zemích a pak jsou tu konkrétní akce. Z akcí v Salisbury, Vrběticích, Haagu vyplývá, že GRU jedná, jako by byla nepostižitelná, a její asertivita a bezohlednost vůči následkům roste. V našem případě zemřeli dva naši spoluobčané.

Jejich příbuzní museli trpně snášet spekulace o jejich podílu na explozi, došlo k zamoření rozsáhlé oblasti nevybuchlou municí, kterou policie likvidovala do podzimu roku 2020. Škody jsou miliardové a některé oblasti budou na desítky let uzavřené. Takovéto nezodpovědné chování neskončí, pokud nedojde k reakci svrchovaných zemí.

Žalobce Zeman: Výbuchy ve Vrběticích neprověřujeme jako teroristický útok

Domácí

Útoky je třeba odhalit a původce těchto útoků jasně označit. Svrchovanost a suverenita není jen právo, ale i závazek se v podobných situacích suverénně zachovat. Česká reakce je v tomto ohledu velmi silná.

Jak byste nyní popsal vztahy NATO a Ruska?

Rusko nadále vykazuje vzor agresivního chování v zahraničí, včetně kybernetických útoků a pokusů zasahovat do voleb spojenců a podkopávat demokracii jako takovou. Aliance se i nadále zavazuje k dvojímu přístupu k Rusku: odstrašení a obrana v kombinaci s otevřeností smysluplného dialogu, včetně otázek, jako je kontrola zbrojení.

Proč se podle vás zhoršuje situace na Ukrajině a je možné, že přeroste v ozbrojený konflikt?

Zhoršující se situaci na Ukrajině v NATO pozorně monitorujeme již od počátku roku 2021. Současnou situaci hodnotím jako velmi napjatou. Rusko značně navyšuje svou vojenskou přítomnost na ukrajinském poloostrově Krym i na východě Ukrajiny a v jejím okolí. Tyto znepokojivé kroky navíc Rusko nebylo schopno v rámci existujících mechanismů vysvětlit.

Rusko vidí za aférou Vrbětice americký vliv a provokaci

Evropa

Přesuny ozbrojených sil a vojenské techniky, velmi intenzivní dezinformační kampaň Ruska proti Ukrajině a snaha prezidenta Putina konsolidovat svou vnitrostátní pozici před parlamentními volbami v září tohoto roku jsou bezpochyby velmi nebezpečnou kombinací. Nicméně o záměrech Ruska lze pouze spekulovat. V tuto chvíli je potřeba podpořit veškeré diplomatické úsilí, jehož cílem je celková deeskalace situace na Ukrajině.

Zároveň je třeba Ukrajinu v maximální možné míře politicky a prakticky podpořit a dát Rusku jasně najevo, že pevně stojíme za ukrajinskou teritoriální integritou a suverenitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám