Hlavní obsah

Reakce Kremlu: Česko se svými nepředvídatelnými akcemi chce podobat USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Česká republika se svými nepředvídatelnými akcemi chce podobat Spojeným státům. To v úterý prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Kroky Prahy jsou podle něj pro vztahy s Moskvou destruktivní. Podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin neplánuje s vedením České republiky žádné jednání.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Peskov (vlevo) a ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Žádné takové plány neexistují,“ řekl Peskov. Rozhodnutí české strany o vyhoštění ruských diplomatů je zaměřeno na zničení bilaterálních vztahů, tvrdí mluvčí.

„Toto chování Prahy samozřejmě považujeme za absolutně neopodstatněné, destruktivní z hlediska bilaterálních vztahů. Takovou linii Prahy považujeme za prostou zdravého rozumu,” řekl Peskov.

Chcete zpět pozemky ve Stromovce? Vzpomeňte na Český dům v Moskvě, vzkazuje Rusko

Evropa

Podle jeho slov se Česká republika svými akcemi pokouší napodobit nepředvídatelné, agresivní akce Spojených států.

Mluvčí Kremlu souhlasí s reakcí ruského ministerstva zahraničí, které označilo vyhoštění ruských diplomatů z Prahy za nepřátelský akt, za nímž stojí Spojené státy, které opět předvedly „starý scénář“.

Za Vrběticemi stojí dva ruští agenti ze Salisbury, potvrdil nejvyšší státní zástupce Zeman

Domácí

„Jedná se o naprosto správné formulace ministerstva zahraničí, protože tato rozhodnutí, tato neopodstatněná a nepodložená obvinění z české strany jsou samozřejmě pobuřující a vzdorují porozumění nebo analýze,“ uvedl Peskov.

Na dotaz, co Kreml považuje za účel takových útoků a zda jsou součástí hybridní války, odpověděl: „Samozřejmě že tomu tak je. Obecně platí, že takováto linie nepřátelství vůči Rusku a tlak na něj jsou citelné a jsou viditelné," řekl Peskov. Rusko je přitom podle něj i nadále otevřeno „dialogu založenému na principech vzájemného respektu a toleranci vůči rozdílům v názorech, které mohou nastat“.

Rusko je u Dukovan ze hry, rozhodla vláda

Domácí

Peskov poznamenal, že Rusko dělá hodně pro to, aby zabránilo útokům z České republiky a dalších zemí. „Zůstáváme otevřeni dialogu, ale to samozřejmě vyžaduje odpovídající politickou vůli našich protějšků,“ řekl.

Česká vláda v sobotu oznámila, že se rozhodla vyhostit 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, kteří byli identifikováni jako ruští zpravodajci. Šlo o reakci na zjištění, že do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 měla být zapojena ruská tajná služba GRU.

Rusko na vyhoštění pracovníků své ambasády v Praze reagovalo vyhoštěním 20 českých diplomatů z Moskvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám