Hlavní obsah

Křest ohněm. Jednání s ruským velvyslancem má vést čerstvě jmenovaný ministr Kulhánek

– Praha
Právo, ada, nig

Vicepremiér, ministr vnitra a úřadující šéf diplomacie Jan Hamáček (ČSSD) si na středeční podvečer opět předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Jednání už ale povede Jakub Kulhánek (ČSSD), kterému stačí sotva uschnout inkoust na jmenovacím dekretu. Prezident ho totiž na Hradě jmenuje do funkce ve 14 hodin.

Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Adept na ministra zahraničí a současný náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek

Článek

Na obvyklých 100 dnů hájení ve funkci musí šestatřicetiletý Kulhánek zapomenout. Navzdory tomu, že se pohyboval ve vyšších patrech politiky a státní správy, kdy pracoval na postech náměstka na ministerstvech obrany a zahraničí, bude řešit jednu z nejkomplikovanějších diplomatických kauz v polistopadové historii České republiky.

Nový šéf české diplomacie, kterého premiér Andrej Babiš (ANO) označil za „slušného kluka”, má velvyslanci vyjádřit protest Česka proti postupu Ruska poté, co bylo z Prahy vyhoštěno osmnáct pracovníků ruské ambasády napojených na tajné služby Ruska. To v odvetě vyhostilo z Moskvy dvacet lidí, čímž paralyzovalo chod české ambasády. Zároveň Rusko v úterý pohrozilo, že na případné další „destruktivní” kroky české strany bude reagovat odvetou.

Čím dál Česko zajde, tím víc ho to bude bolet, hrozí Rusko

Evropa

Hamáček předvolání velvyslance oznámil v úterý na tiskové konferenci s Babišem ve Sněmovně. O podrobnostech nechtěl hovořit s tím, že první je musí slyšet právě ruský velvyslanec. Toho si poprvé Hamáček předvolal už v sobotu, kdy mu oznamoval vyhoštění 18 diplomatů.

Hamáček v úterý potvrdil, že požádal spojence o solidaritu a společnou akci.

„Budeme vyzývat ke kolektivní akci, která bude směřovat k vyhoštění identifikovaných důstojníků ruských zpravodajských služeb z členských států NATO a EU,“ prohlásil.

Landovský: Spor Česka s Ruskem probere NATO ve čtvrtek

Domácí

Navečer ministerstvo zahraničí informovalo, že Česko už požádalo o společné prohlášení na úrovni NATO a o další vyhrazené setkání rady koncem týdne, které umožní projednat další možné kroky.

Poslanci děkovali

Požádat chce také spojence o pomoc s chodem českého velvyslanectví v Moskvě. Spojenecké vlády by měly zvážit i předvolání ruských velvyslanců a protestovat proti postupu Ruska proti ČR.

Velvyslanci ČR v členských státech EU a NATO mají žádat spojence, aby pokračovali v pro­jevech solidarity a pracovali na společném prohlášení EU a NATO. Česko též žádá o to, aby země protestovaly proti destruktivnímu působení ruských zpravodajských služeb proti zájmům a bezpečnosti členských států EU a NATO.

K ráznému postupu vyzvali i členové sněmovních výborů pro bezpečnost a pro obranu, kteří podpořili postup vlády. Výbory poděkovaly výslovně resortům vnitra a zahraničí, všem třem českým zpravodajským službám a také policii a Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Výbor pro obranu pak jmenovitě poděkoval šéfovi civilní kontrarozvědky (BIS) Michalu Koudelkovi a řediteli Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiřímu Mazánkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám