Hlavní obsah

Hamáček nechce Petříčka jako jedničku v Praze

Oldřich Danda, Právo, Oldřich Danda

Vyřizování účtů v ČSSD ještě nekončí. Šéf ČSSD Jan Hamáček nechce, aby jeho neúspěšný stranický rival a odvolaný ministr zahraničí Tomáš Petříček kandidoval do sněmovních voleb jako jednička v Praze. Nahradit ho má Jana Maláčová, řekl Právu zdroj z vedení ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD) na archivním snímku

Článek

Petříček přitom stále počítá, že bude za ČSSD v hlavním městě kandidovat. „Stále mám nominaci pražské organizace. Nyní se chci věnovat více rodině, ale z politiky úplně neodcházím,“ řekl Právu Petříček.

Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová, která obhájila minulý víkend na sjezdu místopředsednický post, na dotaz Práva, kde bude ve volbách kandidovat, neodpověděla.

Přestože jsme si vybrali Petříčka, nejvyšší vedení to může podle stanov změnit
šéf pražské ČSSD Petr Pavlík

O výměně lídra v Praze nechtěl mluvit ani první místopředseda ČSSD Roman Onderka. „O tom nic nevím. V Praze nominační konferenci přerušili, takže ji nejdříve musí dokončit a pak se o tom budeme bavit,“ řekl Právu.

Ale šéf pražské ČSSD Petr Pavlík tvrdí, že nominační konference skončila a vybrala Petříčka. „Budeme trvat na tom, co jsme si odhlasovali. Není důvod to měnit, protože jsme si schválili za lídra Tomáše Petříčka, který je známý, je vidět, má jasný profil,“ řekl Právu. „Přestože jsme si vybrali Petříčka, nejvyšší vedení to může podle stanov změnit,“ dodal Pavlík.

Babiš s Hamáčkem

Souboj v Praze bude zajímavý. Za Piráty v Praze nastoupí první místopředsedkyně strany a poslankyně Olga Richterová. Koalici Spolu zde povedou také ženy – jedničkou je šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, které bude krýt záda poslankyně ODS Jana Černochová.

Proti nim by mělo pražské ANO nasadit poslance Patrika Nachera. Ten Právu řekl, že bude rád, když ho na lídra kandidátky nominují. „Ale dokud to nebude černé na bílém a podepsané krví, tak se k tomu nebudu vyjadřovat,“ dodal poslanec.

Foto: Milan Mlaíček, Právo

Poslanec Patrik Nacher (ANO)

Ve volbách do pražského magistrátu byl totiž také v referendu vybrán za lídra, ale celostátní vedení ANO nakonec před něj postavilo podnikatele Petra Stuchlíka. S ním ale ve volbách pohořelo.

Pikantní souboj se očekává ve středních Čechách, kde proti sobě stanou šéfové vládních stran Andrej Babiš a Jan Hamáček. O voliče zde budou bojovat s předsedou STAN Vítem Rakušanem nebo šéfem SPD Tomiem Okamurou. „Konkurence se nebojím, budu se soustředit na vysvětlování našeho programu,“ řekl Právu Okamura.

Kolegové z vlády by se měli střetnout i v Moravskoslezském kraji. ČSSD tam už poněkolikáté bude reprezentovat ostravský rodák a ministr kultury Lubomír Zaorálek. Proti němu by měl jít ministr obrany Lubomír Metnar jako nestraník za ANO, který bydlí ve Frýdlantu nad Ostravicí.

„Už jsem si prošel dost a tohle je nová výzva. Chci zužitkovat nabrané zkušenosti a pomoci regionu, kde žiju a který mám rád,“ řekl Právu Metnar. Také zde musí získat nominaci od krajské organizace. Konkurenci budou mít silnou. Občanské demokraty bude na severu Moravy již poněkolikáté reprezentovat opavský patriot a první místopředseda ODS a šéf poslanců Zbyněk Stanjura.

Fiala vs. Schillerová

Na jihu Moravy by měl kandidovat šéf ODS a lídr celé trojkoalice Spolu Petr Fiala. Soupeřkou by mu měla být ministryně financí a brněnská rodačka Alena Schillerová (ANO), která ale na dotazy, zda bude kandidovat, neodpovídá.

Předseda jihomoravského ANO Lubomír Wenzl Právu řekl, že zatím není o podobě kandidátky rozhodnuto, ale že je možné, že ji povede Schillerová. „Neměl bych s tím problém a nejsem sám, kdo si to myslí,“ dodal. Piráty povede na jihu Moravy jejich místopředseda a poslanec Radek Holomčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám