Hlavní obsah

Fronta na Hrad: Středula, Fischer, Kocáb, Pavel

Právo, Karolina Brodničková

Spekulace o zdraví prezidenta Miloše Zemana vyprovokovaly některé politiky k debatě o prezidentských volbách. Z partají prosakují první názory na možnou strategii. Na rozdíl od poslední volby některé strany zvažují nasazení vlastních kandidátů. Mluví o nich ANO, piráti i SPD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kandidovat možná bude generál Petr Pavel a exministr pro lidská práva Michael Kocáb. Nevyloučili to odborový předák Josef Středula ani senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer. Debatu o možných kandidátech ve volbách, jejichž řádný termín je v lednu 2023, přiživil i Zeman.

Nedávno zmínil premiéra Andreje Babiše (ANO) i možný duel lídra ČMKOS Středuly a prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého, který to také nevyloučil. Právě Středulu by v boji o Hrad rádi viděli i soc. dem.

Přijmu rozhodnutí v pravou chvíli a pravý čas
Josef Středula

„Kdyby se rozhodl kandidovat Josef Středula, tak by naši podporu podle mého názoru měl. Mou určitě,“ sdělil Právu místopředseda Ondřej Veselý.

Šéf ČMKOS Právu řekl, že jej taková podpora těší. „Život mě učí říkat – nikdy neříkej nikdy. Platí to i v tomto případě. Moc si toho vážím, že se mé jméno v takových konotacích skloňuje,“ uvedl Středula.

„Přijmu rozhodnutí v pravou chvíli a pravý čas. Volební období pana prezidenta je do roku 2023 a já mu přeji pevné zdraví,“ dodal Středula.

Fischer uvítal, že se počet jmen kandidátů na Hrad rozrostl. Věří, že vyhraje ten nejlepší občanský kandidát.

„Až přijde čas voleb, nabídnu své služby občanům naší země v čele státu. Do té doby budu i nadále odvádět svou práci v Senátu v zájmu bezpečnosti všech občanů a zahraniční politiky země,“ napsal Fischer Právu.

Společný kandidát

Ve středu se o svých prezidentských ambicích rozhovořil pro rádio Impuls Kocáb. „Přemýšlím, že bych do toho tentokrát šel. Byl bych schopný zvednout hodnoty, za které jsme bojovali v roce 1989. Jsem si jistý, že takových politiků moc nebude,“ řekl. Před posledními volbami hlavy státu Kocáb založil iniciativu Peloton, která měla za cíl podpořit a vybrat vhodného kandidáta. Hilšer Právu potvrdil, že kandidaturu také zvažuje. Rozhodnutí však prý oznámí v pravý čas.

Boj o Hrad minulý týden v rozhovoru pro Deník N nevyloučil bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. Ten by se jako kandidát líbil Starostům a nezávislým, TOP 09 a lidovcům.

„V našem senátorském klubu máme bývalé prezidentské kandidáty (Jiřího Drahoše a Marka Hilšera), tam je potřeba zjistit, jestli někdo z nich bude mít ještě zájem. Každopádně Petr Pavel je velmi silné jméno, umím si představit, že by to byl člověk, který by funkci prezidenta vykonával dobře a důstojně a úplně jinak než teď,“ řekl Právu předseda STAN Vít Rakušan.

Za prezidenta by Zeman volil Babiše, kdyby kandidoval

Domácí

Předseda lidovců Marek Výborný Právu řekl, že by se demokratické strany měly podle jeho názoru na jméně vhodného kandidáta shodnout. Osobně podpořil právě Pavla.

„Relativně intenzivně se o tom uvnitř KDU-ČSL bavíme, asi stejně jako jiné strany. Nemáme ambici stavět vlastního kandidáta. Preferovali bychom, abychom se dohodli s dalšími stranami, které nám jsou blízké hodnotově a myšlenkově,“ řekl Právu.

Hnutí ANO a SPD chtějí své kandidáty

Hnutí ANO by podle své místopředsedkyně Jaroslavy Pokorné Jermanové mělo nasadit do voleb vlastního člověka. „Domnívám se, že hnutí ANO by mělo mít svého kandidáta v příští prezidentské volbě,“ řekla Právu. Na otázku, zda by vhodným adeptem byl Babiš, dodala: „Umím si představit několik jmen, ale považuji to za předčasné.“

Ke kandidatuře Pavla se odmítla vyjádřit. V politických kuloárech se spekuluje, že by za ANO mohla kandidovat eurokomisařka Věra Jourová.

Piráti, kteří s ODS soutěží o místo lídra opozice, nechávají otevřené všechny možnosti. V rozpočtu počítají s tím, že na kampaň a volební štáb prezidentského kandidáta dají v roce 2023 šest milionů korun.

Výběr článků

Načítám