Hlavní obsah

Zůstal v tom sám. Farského hodili přes palubu všichni

Aktualizováno

Petr Pithart, jehož dobrozdáním se nesmyslně zaštiťoval Jan Farský, když hájil svou studijní cestu do USA, se ve středu ohradil proti tomu, že by poslanci hnutí STAN více než půlroční absenci ve Sněmovně posvětil. Bývalý dlouholetý šéf Senátu řekl Novinkám, že Farského dokonce varoval, že mu pobyt za oceánem může vyjít do volebního období. Podobně se vyjádřil i Michael Žantovský, na kterého se Farský také odvolával.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Jan Farský

Článek

Svou podporu Farskému zpochybnil také premiér Petr Fiala (ODS), jenž věří, že poslanec vnímá reakce, které jeho absence ve Sněmovně vyvolává.

„Že jsem to posvětil, není namístě. Napsal jsem, že je s to absolvovat kurz, že na to má. Nevěděl jsem, kdy pojede,” řekl Novinkám Pithart.

„Já jsem ho varoval, co když vám to vyjde do volebního období. To on ještě vůbec netušil, že budou vládní strana a on kandidátem na místo ve vládě. To je skoro dva roky stará historie,” dodal s tím, že jeho úkolem bylo posoudit, zda je Farský schopen stipendijní pobyt zvládnout.

Měl jet, ale měl to předem říct voličům
Petr Pithart, který dal farskému odborné doporučení

„Řekl jsem, že je schopen, ale ne, že má běžet závod. Pouze jsem ho pustil na start,” popsal svou podporu Pithart. „Tohle už ale bylo dávno, to nemá možnost na nikoho svalovat. My jsme posuzovali pouze jeho kvalitu, intelektuální studijní schopnosti,” dodal.

Měl to říci voličům, míní Pithart

Poslanec Farský v rozhovoru pro Právo tvrdil, že lidé, od nichž získal doporučení ke studiu, což měl být vedle Pitharta a Fialy také Michael Žantovský, mu měli na dotaz ohledně rezignace shodně odpovědět, že by se jednalo o zradu na voličích.

Jan Farský: To není výlet, to je vědecká stáž.Video: ČTK

„K získání stipendia je také potřeba řada doporučení a ta mi dal Petr Fiala, Petr Pithart a Michael Žantovský. A s nimi a také s Vítkem Rakušanem jsem to konzultoval a všichni mi na dotaz, zda bych neměl rezignovat, říkali, že bych tím zklamal voliče,” řekl Farský.

To však nepotvrdil ani Pithart, ani Žantovský.

Farský: Podvodem na voličích by bylo, kdybych odstoupil

Domácí

Farský podle Pitharta skutečně řešil, zda a jak případný pobyt skloubit s mandátem od voličů. „Způsob, jak pojede, jsme neřešili. Já jsem se ho jen ptal, jestli to má promyšleno, protože se může dostat do problémů,” řekl k tomu někdejší významný český politik s tím, že Farský mu přiznal, že se tím trápí.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Petr Pithart

„Měl jet, ale měl to předem říct voličům,” míní s odstupem Pithart, podle něhož tehdejší doporučení nelze spojovat se současnou situací, a šlo o čistě odbornou záležitost.

Žantovský: Debatu o odstoupení jsme nikdy nevedli

Taktéž Žantovský Novinkám řekl, že Farskému pouze vystavil odborné doporučení pro Fulbrightův program. „Velmi jsem ho pro stipendium doporučil, ale to bylo před určitě více než rokem a naprosto bez jakékoliv spojitosti s volbami nebo s parlamentem,” uvedl Žantovský.

„Vůbec jsme spolu nemluvili o tom, jestli má kandidovat, odstupovat, nebo nejet. Takovou konverzaci jsme nikdy nevedli,” dodal.

Na dotaz, jak se dívá na rozhodnutí Farského s poslaneckým mandátem odletět do USA, odpověděl Žantovský diplomaticky: „Myslím si, že by o tom měl ještě uvažovat.”

Ruce pryč dává i Fiala, Farskému už nikdo nezbyl

Podobně svou roli v získání stipendia popsal i premiér Fiala, který v minulosti působil jako rektor i prorektor brněnské Masarykovy univerzity. „Já jsem napsal doporučení panu poslanci Farskému, ale v době, kdy jsem vůbec nevěděl, že bude kandidovat, někdy v září či říjnu 2020, jako člověk z akademické sféry, který opravdu občas na tenhle typ stáží doporučení píše. Na to se nedá odvolávat,” popsal své angažmá v procesu získání Fulbrightova stipendia v úterních Událostech a komentářích v České televizi.

Už dříve se premiér na dotaz, co si myslí o Farského cestě, vyjádřil vyhýbavě s tím, že činnosti vlády se to nedotýká.

Vlády se to nedotýká, těžko se mi to komentuje, říká Fiala k Farskému

Domácí

Loni v listopadu jej prý poslanec informoval, že do USA odjede, načež se měl od Fialy dozvědět, co si o tom myslí. Premiér by na jeho místě prý postupoval jinak.

S důvěrou se dlouho hazardovat nemůže
Petr Fiala

„To je jedna z těch variant, ale nepůjdu do detailů toho rozhovoru, já jsem předseda ODS a za tu odpovídám,“ uvedl Fiala v reakci na dotaz, zda Farskému doporučoval složit mandát, případně vzdát se stipendia.

„Uvědomuji si tu reakci, kterou to vyvolává, a doufám, že si to uvědomuje i pan poslanec Farský,” dodal Fiala s poukazem na nevoli části veřejnosti, opozice i některých představitelů koalice.

„S důvěrou se dlouho hazardovat nemůže,“ připustil premiér obavy ohledně toho, zda kauza nemůže koaliční kabinet poškozovat.

STAN: Nejsme hluší, Farského budeme řešit

Domácí

Farský přitom rozhovor s Fialou líčil poněkud odlišně. „Kdyby mi premiér řekl, že žádném případě nemůžu odjet, tak na rovinu říkám, že bych neodjel. Ale on říkal, že v tom nevidí žádný problém, že chce abych byl u hlasování o důvěře vládě, že tam chce mít 108 poslanců, a ve zbytku nevidí problém, že budu pryč, a že naopak vidí, že to může být dost obohacující,” řekl v rozhovoru pro DVTV.

Kritické hlasy stále více pociťuje i hnutí STAN. „Společenskou náladu vnímáme. Nejsme hluší, nejsme slepí,” připustil v úterý předseda Vít Rakušan s tím, že hodlá celou záležitost probrat i s koaličními partnery.

Již dříve Rakušan připustil, že prestižní stáž sice může být pro Farského přínosná, nicméně nepovažuje poslancovo rozhodnutí ponechat si mandát a na delší dobu odjet za šťastné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám