Hlavní obsah

Arogantní. Obrovská chyba. Kde je ta slibovaná změna? Politologové trhají Farského na kusy

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politologové, podobně jako někteří politici, považují počínání poslance STAN Jana Farského za problémové. Podle nich by se měl kvůli stáži v USA vzdát poslaneckého mandátu. Vysvětlení, že se Farský bude vracet na důležitá hlasování, považuje například politolog z UK Josef Mlejnek za výmluvu. Pavel Šaradín z olomoucké univerzity mluví o alibismu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Farský

Článek

Poslanec a první místopředseda hnutí STAN Jan Farský tento týden oznámil, že v příštím půl roce bude pobývat na studijní stáži v americkém Oregonu. Poslaneckého mandátu se však vzdát nehodlá, na důležitá hlasování prý bude přítomen. Jeho plán zvedl vlnu kritiky, zastali se ho naopak premiér Petr Fiala (ODS) i stranický šéf Vít Rakušan.

Farský se drží poslaneckého křesla zuby nehty

Domácí

„Rozhodně to není v pořádku (ponechání si mandátu). Myslím si, že to je obrovská chyba, a zvláště v situaci, kdy vládní poslanci a někdejší opozice slibovali jiný přístup k politice, tak si myslím, že skoro nemáme flagrantnější příklad toho, jakým způsobem to lze porušit,” míní politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

Může to poškodit vládu?

Šaradín narážel i na to, že Piráti a STAN, jejichž zástupci spolu nyní sedí ve vládě a do parlamentních voleb kandidovali společně, měli v koaliční smlouvě ustanovení o tom, že poslanci budou výkon své funkce brát jako prioritu a podřídí jí například i své studium.

Podobného názoru je i politolog Ladislav Mrklas z institutu CEVRO.

„Je to významná taktická chyba. Vůbec tomu nerozumím. Nevím, jak si někdo v tak vysoké politické funkci, protože on je 1. místopředseda STAN, navíc byl jako poslanec jeden z nejaktivnějších, může tohle troufnout. Už před volbami věděl a měl prakticky jistotu, že ten grant získá. Podle mě to jen svědčí o tom, že někteří politici, přestože v politice jsou dlouhou dobu, jsou neznalí a nepochopili, co je jejich úkolem,” zkritizoval Farského postup Mrklas.

Farský stáží v USA porušuje koaliční smlouvu

Domácí

Podle Josefa Mlejnka, politologa z Univerzity Karlovy, může tato „kauza” poškodit i vládu pětikoalice. „Poškozuje to vládu, protože voliči všech stran vládní koalice čekali, že zvlášť v takto těžké situaci tak významná postava ve Sněmovně bude,” uvedl Mlejnek. Ze všech Novinkami oslovených politologů byl k Farskému nejsmířlivější.

„To, že se bude vracet na důležitá hlasování, je výmluva. V zásadě je to věc jeho a jeho voličů. Jestli si to před voliči obhájí, tak dobře. Chápal bych, že část voličů to určitě nepřijme pozitivně. Lidé to možná zapomenou, ale pak je otázka, jestli mu to opozice v kampani bude předhazovat a postará se o to, že na to nezapomenou,” nadnesl Mlejnek.

Když se na Farského snesla kritika, šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan se ho zastal. Zda Farský svým přístupem zklamal některé voliče, se podle něj může ukázat v příštích parlamentních volbách, kde mu to mohou spočítat.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Mrklas: STAN obecně stouplo sebevědomí

Šaradín toto tvrzení považuje za alibismus. Příští parlamentní volby se budou konat za zhruba 3,5 roku a lidé na to do té doby zapomenou. „Je naprosto zjevné, že on to věděl před volbami. Buď do té kampaně vůbec neměl jít, nebo to měl říct na začátku, že nebude půl roku vykonávat mandát. Čekat, že to někdo spočítá za 3,5 roku, to je myslím skutečně alibismus,” prohlásil olomoucký politolog.

Kriticky tuto obhajobu okomentoval i Mrklas, který Rakušanova slova označil za aroganci.

Farský: Podvodem na voličích by bylo, kdybych odstoupil

Domácí

„Podle mě je to dost arogantní. Myslím si, že Starostům obecně dost po volbách stouplo sebevědomí. Jsou vlastně druhou nejsilnější vládní stranou a určitě pošilhávají ještě po nějakých vyšších metách. Myslím, že by měli trochu s pokorou držet nějakou lajnu, je to něco, co se může velice rychle obrátit. Nejen proti nim samotným, ale i proti celé vládě, která slibovala nějakou změnu. Jestli tohle má být ta změna, tak to voliči budou rychle střízlivět,” uzavřel Mrklas.

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

Anketa

Měl by Jan Farský kvůli půlroční stáži v USA rezignovat na poslanecký mandát úplně?
Ano, práci poslance nemůže zároveň se zahraničním studiem vykonávat plnohodnotně.
93,3 %
Ne, stačí, že bude přilétat na klíčová hlasování.
6,7 %
Celkem hlasovalo 83847 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám