Hlavní obsah

Dva týdny se schovávala ve Lvově ve sklepě. Teď vysílá v českém rádiu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nataliia Zhurba-Makhno, novinářka a rozhlasová moderátorka z Kyjeva, byla se svým manželem a desetiletým synem ve Lvově v penzionu, když ji 24. února v pět ráno vzbudily telefonáty a textové zprávy od přátel z Kyjeva. Stroze oznamovaly: „Začala válka.“

Foto: archív novinářky, Právo

Nathurba-Makhno

Článek

„Potom se najednou rozezněly sirény v Lvově a po celé Ukrajině. Majitelka penzionu, který jsme si pronajali, se během třiceti minut sbalila a odjela za známými do Polska. Byli jsme najednou sami v cizím domě, nevěděli jsme co dělat,“ řekla Právu Nataliia.

Putin nařídil zrušit útok na ocelárny v Mariupolu

Válka na Ukrajině

Vysílá pro Ukrajince

Třináct dní se ona, její manžel i syn v nejistotě a v obavách před leteckými útoky schovávali ve sklepě.

„Potom mi manžel řekl: seber dítě a odjeď do Česka, dokud můžeš. Nikdo neví, co se stane zítra,“ řekla moderátorka. Ona, syn a křeček nejprve jeli do Polska, odkud je jejich čeští známí přivezli autem do Prahy. „V České republice jsme před několika lety pár měsíců žili, můj manžel tu měl dobré známé,“ vysvětlila žena, která nyní žije v obci na Berounsku.

Její manžel i její rodiče zůstali na Ukrajině. „Jsme v ne­ustálém kontaktu, pořád si voláme. Je pro mě velmi důležité každé ráno slyšet, že moji milovaní jsou pořád naživu,“ řekla.

„V okamžiku jsme přišli o střechu nad hlavou, rodinu, přátele, o práci. Nevím, jestli náš byt v Kyjevě zůstal nedotčený, jestli se do něj budeme moci ještě někdy vrátit. Ale materiální hodnoty dnes nejsou důležité. To, na čem záleží, jsou lidské životy,“ řekla Nataliia. Ta má více než desetiletou praxi jako moderátorka a redaktorka v ukrajinském rozhlase.

Návrh na velikonoční příměří Rusko smetlo se stolu

Evropa

Pracovala ale také jako moderátorka v několika televizních stanicích, například KyjevTV, působila i jako konzultantka pro mezinárodní soutěž Eurovize. Založila také rozhlasovou a televizní školu, kde lidem pomáhala s verbálním a neverbálním projevem. Školila významné osobnosti politického a veřejného života, jak vystupovat v médiích a na veřejnosti. Na svůj YouTube kanál natáčí například videa o hlasových cvičeních.

V Česku si Nataliia brzy našla práci, v níž může svoje zkušenosti využít. Jednou týdně nyní moderuje pro nekomerční internetovou stanici World rádio, kde má každé úterý pořad pro ukrajinskou menšinu žijící v ČR. Zve si zajímavé hosty, například Ukrajince dlouhodobě žijící v ČR.

„Když mě oslovili jako moderátorku, bylo to, jako bych se stala součástí jedné velké rodiny, která na mě čekala. Kromě toho, že jednou týdně vysílám, jsem si našla nové přátele,“ pověděla Právu Nataliia, která si postoj Čechů k Ukrajincům nemůže vynachválit.

Úprava nařízení umožní pronajímat sociální byty uprchlíkům z Ukrajiny

Domácí

„Obecně cítím vděčnost ke každému českému člověku, kterého jsem na své cestě potkala. Češi Ukrajincům pomáhají, jsou vstřícní a empatičtí. Cítím se tu skoro jako doma. Je to stejné i se sousedy v obci, kde bydlíme. U některých mám pocit, jako bych je znala celý život,“ řekla.

„Nikdo neví, co bude zítra, ale tahle válka mě rozhodně naučila přemýšlet o tom, co je opravdu důležité,“ poznamenala. „Pokaždé, když vidím ve zprávách exploze, myslím na náš útulný byt v Kyjevě. Sním o tom, že se do něj jednou vrátím a obejmu svou rodinu,“ řekla.

Prozatím chce ale zůstat v Česku. Spolek European People, který provozuje rádio, jež Natalii zaměstnalo, pro ni vypsal sbírku na dárcovské webové platformě Donio, která jí pomůže pokrýt životní náklady a pracovat ve vysněné profesi. Přispět je možné na adrese www.donio.cz/worldradio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám