Hlavní obsah

Úprava nařízení umožní pronajímat sociální byty uprchlíkům z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obce budou moct neobsazené sociální byty postavené s podporou státu použít pro uprchlíky jako osoby chráněné. Umožňuje to změna nařízení, kterou ve středu schválila vláda. Změna umožňuje, aby nájemní smlouvy mohli uzavírat i uprchlíci z Ukrajiny s dočasnou ochranou v Česku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ukrajinští uprchlíci ubytovaní na základní škole v Praze 11

Článek

Úprava nařízení vlády spočívá v rozšíření cílové skupiny pro uzavírání nájemních smluv s příjemcem úvěru o osoby, které byly připraveny o možnost bydlení v důsledku ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Uprchlíci také nebudou muset dokládat, že nevlastní nemovitosti na Ukrajině, a skládat peníze k zajištění nájemného.

„Je to logický krok,“ uvedl ve středu po jednání kabinetu ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) s tím, že obce staví sociální byty, přičemž jejich najímání má své limity. Pokud je nemohou pronajmout, je možné je použít pro uprchlíky z válkou poničené Ukrajiny jako pro osoby chráněné.

Ke snížení kapacit sociálního bydlení nedojde

Ministerstvo v materiálu pro jednání vlády upozornilo, že ke snížení kapacity sociálního, případně dostupného bydlení nedojde, protože využity budou pouze nájemní byty, které obec v současnosti nevyužívá k bydlení pro původně vymezenou cílovou skupinu.

Stát podpoří obce při opravách bytů pro uprchlíky

Domácí

„Vzhledem k účelu návrhu budou sociální dopady kladné, protože dojde k umožnění řešit ve střednědobém horizontu kvalitnější formu ubytování uvedených osob,“ uvádí materiál.

Kvůli uprchlické vlně chystá ministerstvo dočasné zjednodušení stavebního řízení. Zároveň připravilo program dotací na opravu obecních a krajských bytů k ubytování Ukrajinců.

Obce, kraje a jejich organizace mohou od středy žádat o dotace na pořízení a opravy bydlení pro válečné uprchlíky. Na byt na osobu mohou získat až 120 tisíc korun, na místo v obecní či krajské ubytovně až 40 tisíc korun.

Zatím miliarda korun v dotačním programu

Ministerstvo pro místní rozvoj v dotačním programu má zatím téměř miliardu korun. Náklady na vytvoření bydlení se žadatelům proplatí zpětně za období od 24. února, tedy od začátku ruské invaze. Peníze je možné čerpat do konce listopadu. Žádosti se přijímají do konce května.

Dva měsíce od ruské invaze našlo v Česku práci už 24 tisíc Ukrajinců

Stalo se

Česko udělilo válečným uprchlíkům téměř 300 tisíc speciálních víz k ochraně. Zhruba dvě pětiny příchozích jsou děti, téměř čtyři pětiny dospělých tvoří ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám