Hlavní obsah

Dušek: Pokles indexu rizika i čísla R je zkreslený. Po Vánocích čísla porostou

Novinky, Jan Menšík

Ještě den před Štědrým dnem se reprodukční číslo pohybovalo okolo hodnoty 1,25, v pondělí kleslo na 0,89. Stejně tak výrazně klesl i index rizika protiepidemického systému PES na 71. Mohou za to ale Vánoce a to, že se výrazně méně testovalo, řekl Novinkám ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Po svátcích čísla podle předpokladů opět porostou.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

„Není to reprezentativní, troufnu si v tuto chvíli říct, že je to trochu artefakt výpočtu. Tím, jak se během Vánoc velmi zásadně snížila nálož testů, s čímž se samozřejmě počítalo, tak klesly počty denních pozitivních záchytů do té míry, že to snížilo reprodukční číslo. Vánoce takové prostě být musely,“ vysvětlil pro Novinky Dušek.

Kdyby Česko přestalo například úplně testovat, číslo R by podle Duška kleslo na nulu a epidemie by statisticky zmizela.

Tomu odpovídá i rychlost poklesu samotného reprodukčního čísla, které za necelý týden kleslo z hodnoty 1,25, na níž bylo den před Štědrým dnem a která značila výrazný komunitní přenos, až na hodnotu pod jedničku, což naopak odkazuje na zpomalení epidemie.

Motol nasadil pět týmů, každý stihne sto očkování denně

Domácí

Šéf zdravotnických statistiků předpokládá, že v tomto týdnu čísla opět porostou a s nimi i výše zmíněné údaje. „Jsem si tím poměrně jistý. Dojde k navýšení počtu testů a tím se zvednou záchyty zase zpátky. Tam bohužel není žádný důvod se nyní domnívat, že by se to nemělo stát,“ doplnil Dušek.

V neděli testy potvrdily 3732 případů, stoupl podíl pozitivních případů ze zhruba 35 procent na téměř 39 procent. V neděli bylo provedeno 9600 testů, v neděli před týdnem to bylo 11 600 testů. Výrazně rozdílná jsou čísla za sváteční dny. Například v sobotu 26. 12. bylo provedeno 8671 testů, týden předtím 21 340.

Příští dny ukážou realitu

O tom, zda se do klesajících statistik mohla už nějak promítnout zpřísněná opatření, nechtěl Dušek spekulovat.

„Vůbec si netroufnu odpovědět. V těch nereprezentativních číslech to ani nevidíme. K dnešku mírně narostly počty hospitalizovaných, ale zatím se drží na úrovni srovnatelné s předvánočním obdobím. Je o něco vyšší podíl pacientů na JIP, tak uvidíme, co to udělá. Teď ty pracovní dny hodně ukážou,“ uvedl.

Po návratu k normálu se může ale podle Duška zase stát, že čísla naopak výrazně narostou, pokud se pomocí antigenního testování podaří vychytat pozitivní bezpříznovaké pacienty. „To by byla ale vlastně pozitivní zpráva, protože pokud tito lidé zamíří do izolace, tak se sníží virová nálož v populaci a potenciál šíření,“ doplnil.

V Česku od neděle platí pátý stupeň pohotovosti, v němž musí být zavřeny obchody i služby. Index rizika s hodnotou 71 ale odkazuje už druhý den na nižší čtvrtý stupeň.

Dodávky vakcíny drhnou. Rekordní přírůstek nakažených v Británii

Zahraniční

Podle Duška není ani dobré nyní srovnávat Česko s ostatními zeměmi. Některé státy totiž podle něj během uplynulých svátečních dnů nevykázaly žádná čísla, tudíž statisticky na tom jsou nyní lépe, než tomu ve skutečnosti je.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám