Hlavní obsah

Dodávky vakcíny drhnou. Rekordní přírůstek nakažených v Británii

Novinky, ČTK, aš, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dodávky vakcíny proti koronaviru drhnou, do Ostravy nebo Ústí nad Labem, kde plánovali zahájit očkování v pondělí, zatím nedorazila. Výrobce upozornil na problémy s logistikou. V Česku přibylo za neděli 3732 nakažených. Index PES odpovídá se 71 body čtvrtému stupni opatření. Život v zemi se nyní řídí pátým stupněm. Rekordní přírůstek nakažených hlásí Velká Británie.

Článek

On-line reportáž byla ukončena. 

22:50 - Jihoafrická republika, kde počet případů nákazy koronavirem od začátku epidemie překročil hranici jednoho milionu, od pondělí zpřísnila protikoronavirová omezení. Prezident Cyril Ramaphosa s okamžitou platností vyhlásil přesun do přísnějšího stupně systému protiepidemických opatření, který znamená mimo jiné zákaz prodeje alkoholu, rušení veřejných akcí a povinnost nošení roušky na veřejných prostranstvích.

20:48 - Japonsko od pondělí do konce ledna zavřelo své hranice všem cizincům, kteří nemají na jeho území registrovaný pobyt. Japonská vláda rozhodla o tomto opatření v sobotu z obavy ze šíření nových a nakažlivějších mutací koronaviru. Japonsko objevilo na svém území mutaci koronaviru, která byla poprvé zaznamenána v Jižní Africe.

20:40 - Premiér Andrej Babiš (ANO) večer v televizi Nova uvedl, že v ostravské fakultní nemocnici se bude proti covidu-19 očkovat od úterního rána. Do Ostravy se v noci převeze 840 dávek z Brna. „Ostrava začíná očkovat zítra (v úterý) v sedm ráno,” řekl.

Babiš také uvedl, že požádal šéfku EK, aby bylo co nejdříve možné očkovat z jedné ampule covidové vakcíny Pfizer šest dávek namísto pěti. Proočkuje se tak víc lidí.

Babiš: Z lahvičky chceme vytěžit šest, nikoliv jen pět dávek

Koronavirus

19:46 - Ruská vláda v pondělí připustila, že nemoc covid-19, kterou vyvolává koronavirus, letos v Rusku způsobila přibližně 186 tisíc úmrtí. Tento údaj je více než třikrát vyšší než počet obětí, který covidu-19 ruské úřady dosud oficiálně připisovaly. Stalo se tak poté, co ruský statistický úřad Rosstat oznámil nárůst úmrtnosti za 11 měsíců letošního roku o 229 700, skoro o 14 procent více než loni.

18:52 - Během 24 hodin přibylo v Rakousku 1592 potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2. V souvislosti s nákazou zemřelo 50 osob.

18:08 - Velká Británie ohlásila 41 385 nových případů koronaviru, což je od počátku jeho šíření zatím nejvíce za den. Dalších 357 osob s covidem-19 zemřelo.

17:32 - Maďarsko dostalo 6000 dávek ruské vakcíny proti koronaviru. O použití mají rozhodnout maďarští experti, uvedl ministr zdravotnictví Péter Szijjártó.

Vláda přesvědčuje lidi k očkování básní Jiřího Wolkera

Domácí

16:49 - Vakcína proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech má na balení označení pro americký trh, dostala ale výjimku pro EU. Od března budou šarže značené v souladu s evropskou legislativou a balení ponese název Comirnaty. Informoval o tom Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Vakcína je zatím jediná, kterou Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila pro použití v unii. Povolení je podmínečné, látka se bude sledovat ještě dva roky. Do Česka bylo dodáno zatím 9750 dávek, očkují se hlavně zdravotníci. Další zásilky by měly přijít ve čtvrtek.

16:34 - Firma Pfizer sdělila televizní stanici CNN, že „malé potíže s logistikou”, kvůli nimž se zpozdila dodávka stovek tisíc vakcín do států Evropské unie, se již podařilo vyřešit. Zpoždění v distribuci vakcín v pondělí hlásilo španělské ministerstvo zdravotnictví s tím, že zpoždění se týká i dalších sedmi unijních států. O jaké konkrétně jde, Španělsko nesdělilo, píše agentura AFP. Zdržení v důsledku logistických potíží při převozu vakcíny ohlásilo mimo jiné i české ministerstvo zdravotnictví.

„Přeložili jsme odeslání menšího počtu našich dodávek. Záležitost s logistikou se vyřešila a tyto dodávky se nyní odesílají,” uvedla farmaceutická společnost a zdůraznila, že nešlo o výrobní problém.

16:04 - Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že další dodávka asi 19 000 dávek vakcíny proti covidu-19 dorazí do Česka ve čtvrtek 31. prosince. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí úřadu Barbora Peterová. Očkovací látka by měla směřovat i do nemocnic v krajích. Původně ji očekávaly už v pondělí a chtěly hned zahájit vakcinaci zdravotníků. Výrobce vakcíny informoval, že zpoždění dodávky do zemí EU způsobily logistické potíže.

Očkování v pondělí plánovaly zahájit například nemocnice v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji. Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) uvedl, že nedostal žádné oficiální vyjádření. „Mají nám dát vědět dopředu dva až tři dny, a to se nestalo,“ uvedl. Dnes měly vakcíny dorazit také do Moravskoslezského kraje. Podle tamního hejtmana Iva Vondráka (ANO) první dávka dorazí až 31. prosince.

Vakcíny do Ostravy nedorazily. Snad až na Silvestra

Koronavirus

15:38 - Dodávka vakcín Pfizer-BioNTech do států EU se zpozdila kvůli potížím s logistikou, uvedla společnost Pfizer, problém se podle ní již podařilo vyřešit.

13:31 - Premiér Andrej Babiš (ANO) potvrdil, že se chystá s rodinou na novoroční oběd k prezidentovi. Návštěva je podle něj zcela v souladu s epidemickými opatřeními.

Novoroční oběd se Zemanem s rodinami? Babiš v tom porušení regulí nevidí

Domácí

12:22 - Vakcínu proti covidu-19 dostalo v ČR za první den asi 1260 lidí v Praze a v Brně. V pondělí by jich jen v Praze mělo být dalších asi 1350.

Za první den dostalo v ČR vakcínu 1260 lidí

Domácí

10:20 - Na Slovensku zaznamenali 569 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo dalších 106 nakažených. V nemocnicích je 2426 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 199 na JIP a 209 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 168 092 lidí, z nichž skonalo 1879 lidí.

10:18 - Na Ukrajině se za 24 hodin potvrdila nákaza koronavirem u dalších 4385 osob. Aktuálně nakažených je v zemi 346 796, celkem se nakazilo na Ukrajině už 1,03 milionu lidí, z nichž 17 849 zemřelo. Počet obětí vzrostl za den o 75.

10:16 - V Maďarsku zaznamenali za den 609 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 114 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testováno 316 669 lidí, z nichž zemřelo 9161.

8:29Počet obětí z řad nakažených covidem-19 překročil v Německu 30 000, když za poslední den zemřelo dalších 348 lidí. Počet potvrzených případů stoupl za den o 10 976 na celkových 1 651 834, z nichž zemřelo 30 126. Počet nově infikovaných na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní je na hodnotě 157,8.

8:08 - Počet nakažených vzrostl za neděli o 3732. To je o 300 více než v neděli minulý týden. Počet lidí, kteří se nyní potýkají s nákazou, je 97 140. V Česku zemřelo 11 152 lidí, jimž byla nemoc diagnostikována.

7:02 - Index, na jehož základě se určují protiepidemiská opatření, je už druhý den na hodnotě 71, což odpovídá čtvrtému stupni. Ve čtvrtém stupni jsou všechny kraje s výjimkou Moravskoslezského, kde index odpovídá pátému stupni.

7:01 - Reprodukční číslo kleslo v pondělí na 0,89.  To znamená, že jeden člověk nakazí méně než jednoho dalšího člověka a šíření viru se tak zpomaluje.

6:10 - Již více než 19 milionů lidí se ve Spojených státech nakazilo koronavirem. Vyplývá to ze statistiky Univerzity Johnse Hopkinse, podle níž milion nakažených přibyl za necelý týden.

Za posledních 24 hodin – do nedělních 20:30 místního času – zaznamenaly Spojené státy 165 151 nových případů infekce, čímž se počet nákaz v zemi zvýšil na celkových 19 107 675, z nichž 333 069 zemřelo. Podle Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) obdržel první dávku očkovací látky již více než milion Američanů.

6:06 - První případy nové a zřejmě nakažlivější mutace koronaviru, která se objevila v Británii, ohlásila také Jižní Korea. Mutace podle předběžných zjištění vědců by mohla být výrazně nakažlivější než „běžný“ koronavirus.

Jihokorejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC) uvedlo, že nová mutace byla v zemi zjištěna u tří lidí, kteří přiletěli do Jižní Koreje z Londýna 22. prosince.

6:02 - Japonsko kvůli nové mutaci koronaviru objevené v Británii ode dneška až do konce ledna nebude vpouštět na své území cizince z většiny států světa. V zemi se objevilo už osm lidí nakažených touto mutací. Japonští občané vracející se do země budou muset absolvovat test na koronavirus před odletem a při příletu.

5:57 - Australský ministr zdravotnictví Greg Hunt předpokládá, že všichni Australané mohou být očkováni do října příštího roku. Očkování bude zdarma a použijí se k němu tři různé vakcíny.

5:52 - V Jižní Africe už evidují více než milion potvrzených případů nákazy koronavirem. Očekává se zpřísnění restriktivních opatření, protože se v zemi šíří mutace 501.V2, která je nakažlivější a v mnoha oblastech už dominuje. Tato mutace se liší od britské. Panují obavy, že se jí mohou nakazit i lidé, kteří covid prodělali.

Reklama

Výběr článků

Načítám