Hlavní obsah

Dušek: Opatření musíme zachovat ještě dva až tři týdny

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Statistici budou na základě modelů dalšího vývoje epidemie koronaviru doporučovat ministrovi zdravotnictví zachovat stávající opatření ještě aspoň dva až tři týdny. Poslancům to ve středu řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Dušek

Článek

„Jsme v období, kdy by se měla opatření projevovat. Musí se v nich ale pokračovat, aby se vývoj zbrzdil,” řekl ve středu na jednání poslaneckého zdravotního výboru Dušek.

Uvedl také, že ještě dva týdny poroste počet hospitalizací. V posledních dnech jich přibývá přes 700 denně. Aktuálně je v nemocnicích přes 8200 lidí, systém se podle Duška připravuje až na 12 tisíc lidí v nemocnicích.

Dále jsou podle šéfa zdravotnických statistiků velmi vysoké podíly pozitivně testovaných ze všech za den provedených testů. Ve středu byl podíl téměř 29 procent.

Do konce října se počet vážných případů ztrojnásobí, očekává Dušek

Domácí

Po několika dnech, kdy byl počet nově odhalených případů oproti předchozímu týdnu nižší, přibylo ve středu rekordních 15 729 nakažených. Dušek avizoval, že rozhodující budou data za úterý, středu a čtvrtek. Ta by měla ukázat, jestli je pokles dostatečný.

Nakažení senioři 

Pokud bude vývoj pozitivnější, odhadují statistici v polovině listopadu přírůstek 6000 až 9000 nakažených denně. Za celý měsíc by pak mohlo jít v případě příznivého vývoje o 100 tisíc případů, pokud by epidemie „brzdila” pomaleji, byl by to více než dvojnásobek.

Dušek upozornil na to, že za září onemocnělo 46 tisíc lidí a za říjen přes 264 tisíc. Bylo mezi nimi i téměř 39 tisíc seniorů nad 65 let, kteří tvořili 14,5 procenta všech nakažených. Lidí starších 75 let bylo asi 18 tisíc, tedy zhruba sedm procent.

Dušek: Pokud opatření nezaberou, do konce října máme 250 tisíc nových případů

Domácí

„Počty hospitalizovaných v žádném případě neklesají. Máme zasaženou velkou skupinu seniorů, což je záruka dalších a dalších hospitalizací,” dodal.

U běžné populace je podle něj pravděpodobnost, že bude muset kvůli covidu-19 do nemocnice asi čtyři procenta, u lidí nad 65 let se toto riziko zvyšuje na 30 procent.

V posledních dnech končí v nemocnicích nově každý den přes 700 lidí, po odečtení propuštěných se jejich počet v nemocnicích zvyšuje o 250.

Testování v ústeckém domově pro seniory potvrdilo nákazu u poloviny klientů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám