Hlavní obsah

Do domova seniorů ano, do věznice ne. Jak je to s návštěvami blízkých?

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco do sociálních zařízení budou moci návštěvy po předložení negativního testu již od 5. prosince, ve věznicích budou návštěvy zakázány minimálně do konce nouzového stavu. K rozvolnění by mělo dojít podle systému PES až na 2. stupni. Ten je nicméně podle vládních špiček v nedohlednu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Věznice v Bělušicích

Článek

„Zákaz návštěv bude zcela určitě trvat po dobu nouzového stavu, tedy minimálně do 12. prosince, pak uvidíme,“ sdělila Novinkám mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

„Podle situace budeme navrhovat nějaké řešení, tedy v jakém rozsahu by mohly návštěvy fungovat,“ dodala Kučerová. Jednou z možností podle ní je, že by podobně jako na jaře mohl vězně navštívit maximálně jeden člověk s dítětem.

Přehledně: Za jakých podmínek bude od čtvrtka fungovat život v Česku

Domácí

Podle protiepidemického systému PES z dílny ministerstva zdravotnictví by měl nicméně zákaz návštěv platit na třech nejvyšších stupních, na dvou nejnižších by měla být zavedena pouze organizační opatření.

„Návštěvy ve věznicích budou skutečně podle systému PES povoleny v jeho druhém stupni,” napsala Novinkám mluvčí resortu zdravotnictví Barbora Peterová.

ČTK ve středu uvedla, že návštěvy ve věznicích jsou povoleny, což ve čtvrtek ráno popřelo generální ředitelství vězeňské služby.

Seniory v domovech mohou od soboty znovu navštívit příbuzní

Domácí

Nouzový stav nyní platí do 12. prosince. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale ve středu uvedl, že s vývojem situace není spokojený, a bude tak žádat o prodloužení stavu nouze o další měsíc. S tím souhlasí i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Aby byl nouzový stav ale prodloužen, potřebuje vláda také podporu Poslanecké sněmovny.

Pokud by k prodloužení nedošlo, došlo by to podle Hamáčka k nekontrolovatelnému rozvolnění, a to by se zřejmě týkalo i vězeňské služby.

Výběr článků

Načítám