Hlavní obsah

Dětským lékařům stále chybějí ochranné pomůcky

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv resorty vnitra a zdravotnictví už rozdělily miliony respirátorů a desítky milionů roušek, české zdravotnictví, zvláště některé jeho segmenty, se stále potýkají s jejich nedostatkem.

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek

Na něj si stěžují například pediatři. Ačkoliv děti nejsou rizikovou skupinou, co se nákazy koronavirem týče, mohou virus dál přenášet bez příznaků. Dětští lékaři ale stále ochranné pomůcky nemají.

„Stále bojujeme s nedostatkem ochranných pomůcek. Máme v průměru jen jeden respirátor pro lékaře a jeden pro sestřičku na den,“ řekla Právu Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. Pediatři podle ní zatím nedostali žádné ochranné brýle, štíty nebo čepice. „Kraje měly ochranné pomůcky rozvážet od konce minulého týdne, v některých zatím nemáme vůbec nic,“ řekla Hülleová.

Rodiče začínají mít problémy s placením výživného

Koronavirus

Ta rovněž upozornila na to, že průměrný věk dětských lékařů je šedesát let, mnoho z nich tedy spadá do ohrožené věkové skupiny.

Pediatrům pomáhají podle ní rodiče dětí. „Rodiče jsou ukáznění, nejdříve volají, respektují všechna naše doporučení, dokonce nám šijí roušky, na domácí 3D tiskárně vyrábějí štíty, míchají dezinfekci, někdy donesou i ochranné rukavice,“ uvedla předsedkyně sdružení pediatrů.

Dětští lékaři i přes nedostatek ochrany každodenně riskují a děti vyšetřují, i když mají teplotu nebo kašlou. „Pomáhá nám, že známe rodinnou anamnézu a samotného pacienta, takže víme, že když je dítě alergik a začíná pylová sezóna, zřejmě má jeho kašel na svědomí něco jiného než covid-19,“ uvedla Hülleová.

Jak si doma vyrobit antivirotický filtr do roušky. Základem je sůl

Koronavirus

Neotálet s očkováním

„Snažíme se provoz ordinací maximálně zachovat, po každém pacientovi vše dezinfikujeme, větráme. Na hygienu, infekční oddělení či dětské oddělení v nemocnici posíláme naše pacienty, jen když máme vážné podezření,“ dodala.

Očkování dětí chtějí rodiče v době pandemie koronaviru často odkládat, podle Hülleové k tomu není důvod, pokud jsou děti bez obtíží. „Černý kašel, spalničky nebo riziko tetanu se vyskytují i v době pandemie a mohou dítě vážně ohrozit,“ varuje lékařka. „Kdybychom na očkování rezignovali, mohou se vracet choroby, s nimiž se už naše společnost dříve vypořádala,“ upozorňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám