Hlavní obsah

„Dělali nepořádek a vyhodili jídlo.“ Dezinformátoři šíří nenávist k Ukrajincům

Dezinformátoři se na sociálních sítích po měsíci od vypuknutí války na Ukrajině zaměřují na šíření lží o uprchlících. Příspěvky na internetu sdílí tisíce lidí, díky čemuž se daří těm nejaktivnějším i vydělávat peníze. Ministerstvo vnitra na svém webu největší konspirační teorie rozkrývá a snaží se o nich veřejnost na internetu informovat.

Foto: Michal Krumhanzl, ČTK

Asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky v pražském Kongresovém centru

Článek

„Hlavním tématem, které bude ještě narůstat, je rozpoutávání nenávisti proti uprchlíkům. Po internetu už nyní kolují nepravdivé příběhy týkající se například vyhozených potravin, kterých si uprchlíci nemají vážit, nebo fotky vlaku, který je plný nepořádku, odpadků a výkalů s tím, že ho způsobili Ukrajinci,“ řekl Právu analytik Roman Máca z Institutu pro politiku a společnost.

Potvrzuje to i analýza iniciativy Čeští elfové, kteří se na monitorování tohoto obsahu zaměřují.

Nejsilněji říkají, že Fialova vláda upřednostňuje uprchlíky před vlastními občany
Čeští elfové

„Upozadilo se tvrzení, že uprchlíci jsou z velké části z Afriky, naopak se začalo prosazovat, že uprchlíci si české pomoci neváží, plýtvají jídlem, jsou problematičtí a přinášejí s sebou nakažlivé nemoci. Nejsilněji pak rezonuje dezinfoscénou, že Fialova vláda upřednostňuje uprchlíky před vlastními občany,“ uvádí v nejnovější zprávě.

Lze tak vydělat i desítky tisíc

Na vlnu dezinformací naskakují podle Máci nejčastěji so­ciálně nebo ekonomicky nespokojení. „Vyhovuje jim uprchlíky vyobrazit tak, že sem jezdí, aby tu měli všechno zdarma, a zároveň vidí sami sebe jako ty potřebné, o které by se stát měl postarat,“ uvedl. Na podobný motiv v mnoha obměnách jde na dezinformačních skupinách narazit běžně.

Zablokování zabralo. Návštěvnost dezinformačních webů klesla na polovinu

Internet a PC

„Ještě nedávno jsme si nemohli pozvat domů vlastní rodinu, ale teď si můžeme vzít domů cizího neočkovaného,“ psala například uživatelka Marcy V. Příspěvek s tímto zněním sdílelo na Facebooku přes tři tisíce lidí, dostal se ale k mnohem širšímu publiku.

Problém vidí analytik Máca hlavně v té části dezinformační scény, která si z šíření lží udělala výnosný byznys. Sami se označují jako „novináři“ či „aktivisté“. Nejaktivnější z nich jsou schopni si přijít na zajímavé peníze díky finanční podpoře od svých příznivců. Těm se líbí, že píšou jinak než hlavní média.

Slovenský úřad zablokoval webovou stránku, která šířila neověřené informace

Internet a PC

„Někteří si vydělají i sto tisíc měsíčně. Ale i ti, co se tím uživí, mají například padesátku podporovatelů, kteří jim posílají 40 tisíc za měsíc. Jde o lidi s exekucemi, kteří mají obrovské dluhy. Legálně pracovat nemohou a taky nechtějí, protože by jim peníze sebral exekutor,“ vysvětlil Máca a zmínil například dezinformátora Pavla Zítka, který má na svých pravidelných videích statisícová zobrazení. Také ten podporuje ruský náhled na válečný stav.

„Zítko se snažil Čechy nejdříve lákat na podvodné kryptoměny, pak přišel covid, tak začal vysílat o nanočipech ve vakcínách. Nyní šíří, že se pod Černobylem nacházejí tunely, kde Specnaz (útvar speciálního určení ruské armády, pozn. red.) zasáhl a našel tam mrtvé nebo zadržené děti. Má svoje publikum a krmí ho tímto,“ popsal analytik. Zítko je napojen na transparentní účet spolku Srdcem pro vlast, kde za poslední rok lidé poslali přes 467 tisíc korun.

Vnitro se snaží lži rozkrývat

Snaha dezinformátorů je narušit pomoc uprchlíkům, rozdělit společnost a vyvolat v ní napětí. Ministerstvo vnitra proto vytvořilo speciální profil, kde se snaží konkrétní lži rozkrývat a informovat, odkud pocházejí.

Někteří antivaxeři jsou nyní hlásnou troubou ruské propagandy, říká mluvčí elfů Kartous

Domácí

„Libor Malý je další z řady konspiračních teoretiků, který šířil dezinformace o koronaviru a v posledních týdnech intenzivně šíří propagandu Kremlu a obhajuje invazi na Ukrajinu,“ označilo dalšího dezinformátora, který má na svém profilu přes čtyři tisíce sledujících, Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám spadající pod tento resort.

Malý je podle vnitra „hlásnou troubou Kremlu“. Šířil například konspirační teorii, po­dle které západní mocnosti plánovaly vytvořit „Nový světový fašistický řád“, čemuž Rusko vpádem na Ukrajinu zabránilo. „Odmítá informace o útocích ruské armády na civilisty. Tvrdí, že záběry jsou zinscenované s cílem šířit nenávist k Rusku,“ uvedlo centrum.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko je už s uprchlíky na hraně

Stát je na hraně počtu uprchlíků, které může bezproblémově přijímat. Po jednání tripartity to ve čtvrtek řekl premiér Petr Fiala (ODS). Problémem taktéž...

Výběr článků

Načítám