Hlavní obsah

Ukrajinské děti začleňování do škol zvládají, kapacity se rychle plní

– Praha

České školy postupně přijímají děti ukrajinských uprchlíků. Zatím se je většinou daří umisťovat do stávajících tříd, kde se děti rychle začleňují do kolektivu. Zejména pražské školy se ale už pomalu dostávají na hranici svých kapacit. Například na Praze 12 už školy navštěvuje 70 ukrajinských dětí, podle vedení městské části zvládají v současné situaci začlenit dohromady kolem 300 dětí.

Ukrajinské děti začleňování do škol zatím zvládají, školám ale postupně dochází kapacityVideo: Novinky

 
Článek

Základní školu Rakovského v pražských Modřanech navštěvuje přes 560 dětí, nyní jim přibylo zatím 19 ukrajinských spolužáků. Podle ředitele školy Pavla Nedbala je podle jejich věku začleňují do všech tříd.

„V podstatě v každém ročníku máme nějaké ukrajinské dítě, někde jsou i po třech,“ řekl Novinkám. Zatím se s ukrajinskými dětmi snaží dorozumívat prostřednictvím všech možných kanálů, už je ale také učí češtině.

Foto: Novinky

Čtrnáctiletá Sofie ze západoukrajinského Ivano-Frankivska navštěvuje základní školu na Praze 12 od minulého pondělí. Ve škole si už také našla kamarády.

„Domlouváme se s nimi za pomoci dětských překladatelů, pomocí překladače a také za pomoci našich pracovníků, kteří umí alespoň ruštinu,“ zmínil ředitel školy s tím, že vzhledem k intenzivnímu kontaktu s ostatními dětmi začleňování probíhá rychle.

„Dobře to jde například v matematice nebo v angličtině. Vytváříme také dvě skupiny, kde se učí základům českého jazyka,“ doplnil.

Situace kolem uprchlíků ve školách je nepřehledná. MŠMT neví, kolik se jich vejde

Věda a školy

Jedním z nově příchozích dětí je 14letá Sofie z Ivano-Frankivska na západě Ukrajiny, která školu navštěvuje od minulého pondělí. Spolu s matkou a ročním bratrem utekli ze země už před třemi týdny, cesta vlakem jim zabrala dva dny.

„Ve škole se mi líbí. Mám problémy trošku s jazykem. Nerozumím některým slovům a zatím se mi nedaří dobře psát. Pomáhají mi spolužáci i rodina,“ řekla Novinkám.

Naopak desetiletý Pěťa stihl s rodinou utéct z Ukrajiny ještě před začátkem války. V češtině se mu také daří dělat pokroky. „Líbí se mi tu, baví mě tělocvik. Skamarádil jsem se s celou třídou,“ zmínil s tím, že by se ale rád vrátil domů na Ukrajinu.

Foto: Novinky

Desetiletý Pěťa už rozumí základům češtiny. Ve škole se mu líbí, rád by se ale s rodinou vrátil zpátky na Ukrajinu.

Městská část Praha 12 má na svém území zřízeno celkem 9 základních škol, podle místního radního pro oblast školství Petra Prchala (TOP 09) se snaží umístit ukrajinské děti, na které se nevztahuje spádová povinnost, kde se dá.

„Zatím máme evidováno tři sta dětí školního věku, z toho 70 už je zapojeno v našich školách. Máme dlouhodobou zkušenost s integrací dětí, protože tady bylo vždy hodně cizinců, takže máme různé asistenty. Jsou tu i třídy s intenzivní výukou českého jazyka,“ uvedl Prchal s tím, že pro předškolní děti také připravují adaptační skupiny, které chtějí zřídit v budově bývalého městského úřadu.

Praha už téměř nemá pro uprchlíky místo. Na ubytování čekají hodiny

Domácí

Podle radního má městská část zatím kapacity na umístění 200 až 300 dětí. Počítají také s tím, že by pro ukrajinské děti zřídili jednotřídky pro první a druhý stupeň s využitím učitelů z Ukrajiny.

„Zatím nevíme, z čeho to bude hrazeno, protože personál na školách je placen z peněz ministerstva školství a náklady nejsou zrovna malé, takže se snažíme vymyslet, jak bychom je mohli zaplatit,“ doplnil Prchal.

Kapacity škol pro přijetí ukrajinských dětí se zejména v Praze rychle naplňují, v současnosti školy zvládnou začlenit řádově jednotky až desítky těchto dětí. Podle zástupce vedení Asociace ředitelů základních škol Václava Hlinky se některé pražské školy dostaly na limit svých kapacit po přijetí 30 dětí.

Školy budou moci navýšit kapacity kvůli ukrajinským dětem, potvrdili senátoři

Domácí

Ministerstvo školství zatím vyhodnocuje kapacitu škol s ohledem na věkovou strukturu uprchlíků a připravuje varianty možností, jak pro žáky zajistit dostatek míst. Pomoci by mohl také návrh zákona, který ve čtvrtek schválili senátoři a který má umožnit zvýšení dosavadní kapacity škol bez stanovisek hygieniků a stavebního úřadu.

Do Česka podle odhadů dosud přicestovalo přes 270 000 lidí, kteří utekli před válkou na Ukrajině. Většinou se jedná o ženy a děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám