Hlavní obsah

Dejte mi měsíc, potřebuji vyřešit vedení divadla, říká Farského náhradnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslance Jana Farského (STAN) ve Sněmovně nahradí ředitelka Divadla F. X. Šaldy v Liberci Jarmila Levko (STAN), která je první náhradnicí na liberecké kandidátce PirSTAN. Novinkám potvrdila, že plánuje mandát přijmout. Potřebuje ale čas, než „akčního“ poslance plně nahradí. Kdy mandát Farský složí, není jasné.

Foto: STAN

Jarmila Levko

Článek

Jste připravena převzít poslanecký mandát po Janu Farském, který funkci na výzvu předsednictva složí kvůli půlroční stáži v americkém Oregonu?

Samozřejmě jsem připravená, i když mě to mrzí. Honza Farský byl velmi zkušený poslanec a udělal toho hodně. Budu nováček, ale připravená jsem. Teď potřebuji nějaký čas, měsíc nebo tak, abych si vyřešila naše divadlo.

Farský se vzdá mandátu

Domácí

Takže nezůstanete na obou pozicích – poslankyně a ředitelky divadla?

Určitě ne, ale nemůžu to opustit ze dne na den. Pro mě je to taky čerstvá zpráva. V noci jsem se to dozvěděla od Honzy Farského. Takže teď mi dejte nějaký měsíc na to, abych tady vymyslela, jak to tu bude fungovat.

Zmiňovala jste, že vás to mrzí. Nebyla by správnější výzva, aby se vzdal stáže v Americe a upřednostnil mandát, pro který ho zvolili občané?

STAN může vyzvat k něčemu, co se týká parlamentu. Kdyby to tak vyhodnotil pan Farský, tak by třeba řekl, že se vrátí z té stáže. Myslím, že už vůbec nemáme koho co vyzývat, aby rušil takovéto věci.

Pnutí v PirSTAN pokračuje. Bartoš chce vysvětlit finanční dary Starostů

Domácí

A za druhé myslím, že je to v podstatě jedno. Šlo o to, že ty dvě věci nejdou skloubit.

Nebylo pozdě vyčkávat na negativní reakci veřejnosti a následnou výzvu předsednictva?

Kladete tyto otázky špatnému člověku, protože nejsem v předsednictvu STAN. Na druhou stranu pan Farský byl velmi akční poslanec. To, co on udělal za ta volební období, tam někteří neudělali za sto let.

Přednostní hlasy: Jak funguje kroužkování v jednotlivých českých volbách

Volby

A platí, že jste o tom již dříve jednali s panem Farským a řekla jste mu, ať si mandát ponechá?

Ano, mluvil se mnou. Taky jsem neodhadla, jak strašlivě velká bude ta reakce. Ale já jsem ho v tom podporovala, ať si mandát nechá, protože on to prostě umí. Prosadil spoustu zákonů. Myslím, že z opozice byl skoro nejakčnější poslanec.

„Bureš zadržen, sorry jako.“ Demonstranti žádali před Sněmovnou vydání Babiše

Domácí

A čemu se chcete v Poslanecké sněmovně věnovat?

Nastupuji do rozjetého vlaku. To znamená, že si asi nemůžu úplně vybírat, do kterého výboru nastoupím. Pro mě je to všechno velmi čerstvé. Zkušenosti mám poměrně bohaté, široké. Udělám všechno pro to, abych byla ve Sněmovně co platná.

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám