Hlavní obsah

Pnutí v PirSTAN pokračuje. Bartoš chce vysvětlit finanční dary Starostů

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co ve čtvrtek skončila bez výsledku mimořádná sněmovní schůze k finančním darům pro vládní hnutí STAN, předseda Pirátů Ivan Bartoš popíchl svého koaličního partnera, aby okolnosti darů vysvětlil.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference předsedů strany Pirátů a hnutí STAN po jednání koaliční rady. Na snímku Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

Článek

„Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů. STAN musí své financování vysvětlit. V případě, že jsou nějaké peníze darovány v rozporu se zákonem či z problematických zdrojů, je namístě takové peníze vrátit,“ napsal Bartoš na svůj twitterový účet.

Platit by to podle něj mělo pro všechny politické strany bez rozdílu.

Bartoš se tak zařadil k opozičním poslancům ANO a SPD, kteří ve čtvrtek ráno na mimořádné schůzi Sněmovny plísnili Starosty a jejich předsedu Víta Rakušana kvůli vysvětlení peněžitých darů od společností, které jsou často propojené personálně, mají kyperského vlastníka či jsou ve ztrátě.

ON-LINE: Odvolání Rakušana neprošlo, schůze ke sponzorům STAN skončila

Domácí

Před říjnovými parlamentními volbami Piráti, kteří platili za silnější stranu v koalici, a Starostové působili jako nerozluční partneři. Poté, co voliči ve volbách vykroužkovali kandidáty Starostů a Piráti získali pouze čtyři křesla, se vztahy začaly ochlazovat.

Vládní většina po dvou hodinách diskuse neodsouhlasila pořad mimořádné schůze, ta byla tudíž ukončena bez výsledku. Rakušan odmítl v souvislosti s dary jakékoliv porušení zákona.

Rakušan: Peníze od stíhaného vrátíme

„Odmítám konstrukci, že by hnutí STAN přijímalo dary od zahraničních firem. Všechny dary na transparentním účtu hnutí STAN jsou buď od fyzických osob původem z České republiky, nebo od právnických osob, které mají české IČO, sídlí v ČR, daní v ČR a zaměstnávají lidi v Česku,“ prohlásil na plénu Rakušan.

O tom, že některé dary jsou od firem stíhaného člověka, o čemž ve čtvrtek informoval server Seznam Zprávy, prý nevěděl. Pokud se tato informace prokáže, hnutí podle Rakušana peníze vrátí. „Takové peníze si nenecháme,“ předestřel.

Předseda opoziční SPD, která společně s ANO schůzi iniciovala, Tomio Okamura kvůli nedostatečnému zodpovědění dotazů na financování Starostů avizoval, že bude prosazovat vznik poslanecké vyšetřovací komise, která by se věcí zabývala. Pro její ustanovení prý mají společně s hnutím ANO potřebných 40 hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám