Hlavní obsah

Děčínská nemocnice je na hranici možností. Odpor k očkování nás zaráží, říká hlavní sestra

Kristýna Léblová, Magdalena Žohová, Novinky, Kristýna Léblová, Magdalena Žohová
Děčín

Přírůstky nakažených koronavirem už dávno přesahují dvacet tisíc denně, nemocnice po celé republice jsou už mnohdy za hranicemi nejen kapacit, ale i sil. S kamerou Novinek jsme navštívili nemocnici Děčín, která ještě minulý týden mohla přijímat nakažené z jiných nemocnic, ale tato skutečnost už neplatí.

Každou epidemii vždy zastavilo očkování, nechápe odmítání vakcíny hlavní sestra děčínské nemocniceVideo: Novinky

 
Článek

Kapacita lůžek intenzivní péče je naplněna a množství standardních lůžek muselo být rozšířeno.

„Máme tam přes 23 pacientů a do toho máme covidové pacienty s jinými diagnózami na jiných odděleních, včetně rodiček,“ přiblížila Novinkám hlavní sestra děčínské nemocnice Danuše Tomášková.

Pacient měl falešný očkovací průkaz, přiznal se až v nemocnici

Koronavirus

„Zatím jsme nikoho nemuseli převážet, spíše jsme brali lidi odjinud. Nyní už ale toto dělat nemůžeme, a pokud bychom i my potřebovali přijímat další pacienty, budeme muset vyčlenit další oddělení pro intenzivní péči o covidové pacienty,“ dodává.

Transformovat na provizorní „covidové“ by se tak muselo oddělení ARO.

Odpor k očkování

Doteď se v Děčíně snažili neomezovat plánované operace, i k tomu se však už budou muset uchýlit. Klasický plán se držet nedaří, požehnání omezit plánované operace už vedení nemocnice dostalo.

A jaká je situace v personálu? „Je stabilně unavený. Když se v létě utlumil covid, dodělávalo se to, co se nestihlo. Únava je značná,“ říká hlavní sestra.

Foto: Novinky

Valná většina pacientů v Děčíně jsou neočkovaní.

Několik případů odchodu po jarní vlně zaznamenali, zároveň jsou teď někteří ze zaměstnanců v karanténě, musí být doma kvůli svým dětem, které by jinak neměl kdo hlídat, o to více situace na všechny doléhá.

„Zaráží nás, že lidé mají takový odpor k očkování,“ říká nevěřícně Tomášková.

„Bohužel se objevila spousta informací, a velká část z nich byla nesmyslných. Každá epidemie se ale zažehnala vždycky jen očkováním,“ kroutí hlavou.

Důvody k odmítnutí očkování měli podle ní hospitalizovaní pacienti různé. Někdo se neočkoval ze strachu, jiní zase měli pocit, že se jich covid dotknout nemůže.

Severočeské nemocnice nemají lůžka. Chystá se převoz tří pacientů

Domácí

Lidé nejsou naladění na vážnost situace

Oproti jarní vlně jsou navíc lékaři a sestry tentokrát vystaveni nepříjemnému jednání jak ze strany pacientů, tak jejich rodin.

„Většinou je komplikovaná komunikace s rodinami, nejsou naladění na to, že ta situace je vážná. Bohužel je vše podstatně obtížnější oproti minulému roku. Leží tu očkovaní i neočkovaní pacienti,“ řekl Novinkám vedoucí lékař interní JIP Jan Tureček.

Foto: Novinky

V Děčíně jsou pacienti na plicní ventilaci.

A co by děčínské nemocnici pomohlo? „Sestry! Sežeňte nám nové sestry, které půjdou do pracovního procesu. A lidi, aby se chovali zodpovědně a slušně, nehartusili na zdravotnický personál, ať se k nim chovají vlídně a slušně, jsme tu pro ně, snažíme se jim vždycky pomoct, ať přijdou v jakémkoliv stavu,“ přála by si sestra Tomášková.

Reklama

Výběr článků

Načítám