Hlavní obsah

Covid vymýtil chřipku. Ta může letos udeřit silněji

Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová

Laboratoře v Česku nezachytily v loňské chřipkové sezoně ani jediný případ chřipky. To neznamená, že by zmizela, jen ji utlumila opatření proti koronaviru. A může se stát, že letos na podzim udeří o to silněji.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„V Evropě byl ve srovnání s průměrem předchozích šesti sezon zaznamenán pokles sentinelových detekcí viru chřipky o 99,8 procenta. V Česku nebyl v rámci sítě laboratoří spolupracujících s Národní referenční laboratoří pro chřipku a nechřipkové respirační viry zaznamenán v sezoně 2020 až 2021 jediný pozitivní záchyt viru chřipky,“ řekla mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová.

„Existují obavy, že absence chřipky v uplynulé sezoně může zhoršit epidemii chřipky v té nadcházející. Ale těžko se to předem odhaduje, zejména proto, že nevíme, jaká budou v chřipkové sezoně platit opatření,“ řekl Právu Daniel Dražan, člen výboru České vakcinologické společnosti.

Koronavirus je jako chřipka, rozhodl Singapur. Opouští přísná opatření

Koronavirus

„Každopádně je potřeba se před chřipkou chránit. Česká vakcinologická společnost doporučuje všem dětem starším šesti měsíců a všem dospělým se před chřipkou chránit očkováním,“ dodal Dražan, který je rovněž praktickým lékařem pro děti a dorost, s tím, že v Česku je proočkovanost proti chřipce ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi katastroficky nízká.

Pětkrát větší zájem

To by se ale mohlo změnit, protože zájem o očkování proti chřipce roste. Na enormní poptávku jsou praktici, kteří objednávali vakcíny začátkem roku, připraveni.

„Zájem ze strany pacientů je z mé zkušenosti enormní. Tohoto času evidujeme zhruba pětkrát vyšší zájem. A je to dobře, s chřipkou se má počítat vždy,“ řekl Právu Rodion Schwarz, praktický lékař pro dospělé z přílepské ordinace.

„V uplynulé sezoně byl zájem o vakcínu zvýšený. Zájem byl způsoben obavami ze současné cirkulace virů chřipky a SARS-CoV-2,“ popsal Dražan.

Covid část virů chřipky vymýtil

Koronavirus

„Tyto obavy se nakonec nepotvrdily kvůli katastrofickému průběhu epidemie covidu. Opatření zaměřená k zastavení této epidemie zabránila cirkulaci jiných respiračních mikroorganismů a chřipková epidemie neproběhla vůbec,“ uvedl.

Nepodceňovat prevenci doporučuje i mluvčí SZÚ. „Nelze vyloučit možnou vysoce rizikovou kombinaci výskytu onemocnění covid-19 a chřipky. Naštěstí obě nemoci jsou nyní již preventabilní (choroby, kterým lze předejít, pozn. red.) vakcinací,“ řekla.

Nejlíp na podzim

Praktičtí lékaři se chystají připomínat možnost očkování naplno až na podzim. „Když je hezky a léto, málokdo myslí na to, co přijde se sychravým počasím. Je to tak každý rok. My začneme informovat pacienty a posílat do firem nabídku očkování proti chřipce až v září, kdy se v Česku objevují první protichřipkové vakcíny. Navíc nyní je převážná část rizikové skupiny 65 na chalupách a efekt to má skutečně až na podzim,“ doplnil praktický lékař z Prahy Cyril Mucha.

Přestat řešit koronavirus jako v Británii? Podle politiků v Česku zatím nereálné

Domácí

„Dodavatelská firma je dle mých informací připravena, takže do své ordinace budu objednávat dle zájmu pacientů v září. Samotné očkování pak probíhá v říjnu a listopadu, aby ochrana vydržela na období chřipkové sezony, která u nás přichází již roky v lednu a únoru,“ řekla Právu Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů a praktická lékařka pro děti a dorost v Plzni.

Pro děti v kapkách

I podle ní je třeba s chřipkovou epidemií počítat. „Věřím, že už se kolektivy otevřou, děti budou normálně chodit do školy a nikdo by se neměl nechat uchlácholit tím, že loni chřipková epidemie neproběhla. Všechna tato respirační onemocnění se vrátí, byla jen schovaná,“ dodala lékařka.

Pro dětské pacienty bude letos v Česku k dispozici i novinka. „Poprvé budeme mít chřipkovou vakcínu s aplikací do nosu, což si myslím, že podpoří i zájem ze strany rodičů o vakcinaci dětí. Aplikovat se bude vždy přesně jedna kapka do každé nosní dírky. Tato vakcína je určena pro děti a dorost,“ informovala Alena Šebková.

Reklama

Výběr článků

Načítám