Hlavní obsah

Covid část virů chřipky vymýtil

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik výzkumů prokázalo, že během pandemie koronaviru došlo k významnému poklesu případů běžné sezonní chřipky. Výsledky studie provedené Centrem Freda Hutchinsona pro výzkum rakoviny v americkém Seattlu ukazují, že některé kmeny chřipky oslabily nebo dokonce úplně zmizely.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nošení roušek, sociální izolace a častější mytí rukou se odrazily ve snížené mutaci chřipkových virů, přičemž nejnovější zjištění naznačují, že některé z nich dokonce vyhynuly.

Dvě vysvětlení

Podle zprávy zveřejněné na zdravotnickém portálu STAT do žádné mezinárodní databáze nepřibyla informace o monitorování chřipkového viru ze skupiny H3N2. Naprosto stejně to vypadá kolem jedné ze dvou linií virů chřipky typu B známých jako B/Yamagata.

Vedlejší bonus roušek: z Česka letos zmizela chřipka

Domácí

Nabízejí se dvě vysvětlení: buď že se pozornost zaměřila na koronavirus natolik, že snížený počet testů na chřipku neumožnil detekovat kmeny kvůli nedostatečnému testování, nebo kmen v důsledku pandemických opatření zanikl.

„Myslím si, že vyhynul. Ale svět je velké místo,“ poznamenal Trevor Bedford ze Střediska Freda Hutchinsona v Seattlu.

Typy od A po D
Virus chřipky může mít různé formy.
Rozlišují se čtyři typy: A, B, C a D.
Viry lidské chřipky A a B se obvykle pojí s chřipkovou sezonou.
Viry A způsobují pandemie chřipky.
Dělí se do podtypů na základě dvou proteinů na povrchu viru – hemagglutininu a neuraminidázy. Například H3N2 je spojen s virem chřipky A s hemagglutininem podtypem 3 a neuraminidázou podtypem 2.

Při sezonní chřipce musí vědci předpokládat, jaký chřipkový kmen způsobí problém v příští sezoně. Za přispění monitorovacích center ve více než stovce vyhledávají kmeny, o nichž se předpokládá, že udeří, jakmile začne sezona. Je to složitý proces a už několikrát nesprávně odhadli, kudy se chřipkový virus vydá.

Souboj virů. Nachlazení může vypudit koronavirus, zjistili vědci

Koronavirus

Právě viry H3N2 bývají obzvláště rozmanité a rychle mutují, což znamená, že proces odhadu každého kmene je extrémně složitý.

Pokud by skutečně ztratil na rozmanitosti, mohlo by to v budoucnu ulehčit přípravu vakcín proti chřipce. Na definitivní závěry o oslabených nebo zmizelých kmenech si odborná veřejnost musí ještě počkat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám