Hlavní obsah

Koronavirus je jako chřipka, rozhodl Singapur. Opouští přísná opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Singapur v boji s koronavirem otočil o 180 stupňů. Městský stát opouští přísná opatření a ke koronaviru chce přistupovat jako ke chřipce, napsal server týdeníku Focus s odvoláním na prohlášení tamějších ministrů zdravotnictví Ong Je Kunga, obchodu Gan Kim Jonga a financí Lawrence Wonga.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V městském státě dosud platila extrémně přísná protikoronavirová opatření. Navzdory vysokým teplotám a vlhkosti lidé nosili respirátory, každé setkání na veřejnosti muselo být dokumentováno mobilním telefonem, důkladně se trasovalo, platily přísné uzávěry, karantény a intenzivně se testovalo. To by se mělo stát už minulostí.

Z koronaviru se stává nákaza typu chřipky, tvrdí německý profesor

Evropa

Tři ministři ve společném prohlášení oznámili, že se ke koronaviru bude přistupovat jako k epidemii chřipky. „Špatná zpráva je, že covid-19 nikdy nezmizí. Dobrá zpráva je, že je možné žít opět normální život,“ napsal singapurský ministr obchodu Gan Kim Jong. Ministři se chtějí ke koronaviru chovat stejně jako k chřipce. Tou se také nakazí velké množství lidí, nemusejí ale do nemocnic. Většina z nich se uzdraví.

„Určitá část lidí, především starší a chronicky nemocní, je ohrožená a nákaza pro ně může být smrtelná,“ píšou ministři. Riziko by se ale podle nich mělo snižovat s tím, jak bude populace naočkovaná. Podle singapurských ministrů je právě očkování pro boj s pandemií zásadní. „Vakcíny jsou vysoce efektivní a snižují riziko infekce i přenosu,“ tvrdí ministři.

Je nakažlivější, ale zemře méně lidí, tvrdí o indické mutaci virolog

Evropa

Minimálně jednu dávku má v současné chvíli 60 procent obyvatel městského státu. Do začátku srpna chce mít Singapur dvě třetiny obyvatel plně naočkované.

Plán Singapuru počítá i nadále s testováním, především v případě hromadných akcí a také při hraničních kontrolách. V běžném životě by měli lidé dodržovat hygienu.

Reklama

Výběr článků

Načítám